Oulu

Le­gen­daa­ri­ses­ta Oulun yliopiston or­to­to­po­lo­gian dosentista Aapo Heikkilästä suunnitellaan elokuvaa

Kuva vuodelta 1991, jolloin Aapo Heikkilä piti 60-vuotisjuhlaluentoa Oulun yliopistolla. KUVA: Rasila Risto
Oulu 16.4.2018 11:02
Kaleva

Oman tieteenalansa itseoppineesta dosentista, Aapo Heikkilästä (1931–1993) suunnitellaan täyspitkää elokuvaa. Aapo Heikkilä toimi aktiivisesti Oulun yliopistolla 1960-luvulta lähtien luennoiden lopulta täysille saleille itse keksimästään tieteenalasta, ortotopologiasta.

Ortotopologian aiheita olivat mm. ”sininen enkeli para-avaruudessa”, "tontun pään tilavuuden laskeminen” ja ”g-orbitaalit ja sinisen elektronin symbioosi kierteisgalaksin hypotenuusassa”.

Ennen Oulun yliopistolla luotua uraansa Heikkilä toimi muun muassa Pulkkilan Vornan kylässä kansakoulunopettajana omatekoisin todistuksin ja avasi psykiatrisen yksityisvastaanoton Vaasaan. 

Aapo Heikkilän luennot olivat yliopiston suosituimpia, vaikka hänellä ei koskaan ollut opinto-oikeutta saati virallista asemaa. KUVA: Hilli Jorma

Heikkilä valittiin myös vuoden oululaiseksi vuonna 1987.

Aapo Heikkilän kuolemasta tulee kuluneeksi 25 vuotta 22.04.2018.

Elokuvan tuottaa oululainen Klaffi Tuotannot, joka pyytää yleisöltä tarinoita ja muistoja Aapo Heikkilästä. Niitä voi kertoa Facebookissa tai sähköpostitse kimmo@klaffi.com.

Elokuvan idean keksi mediapersoona Lauri Salovaara ja elokuvan käsikirjoittaa Tomi Tuikkala.

Lue Kaleva.fi:ssä vuonna 2009 julkaistu juttu Aapo Heikkilästä: Luentosalien legenda

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (47)

Kertokaa nyt ihmeessä, onko kysymys näytelmäelokuvasta vai dokumentista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aapolle pitäisi saada nimikkoaukio tai muu vastaava tila yliopistolla! Kaleva voisi edesauttaa sitä ottamalla sen ikäänkuin sydämenasiakseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aapon kotipaikalla asuu hänen veljensä mistä sais paljon lisätietoa Aapon elämästä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä siellä on käyty. Olavi Heikkinen kirjoitti Aaposta kirjan. Siihen on jo haastateltu ihmisiä Haapavedeltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis mitä? Oululaisia on vedätetty jo 60-luvulta asti, nykypäivän laturi-ihmeeseen ja prinssiin kultaisessa mersussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oma finanssitilanne Aapon kanssa käsiteltyä kai muutamia satoja kertoja. Se oli opiskeluaikoina yleisimmin huono. Ortotopologiasta en valitettavasti ymmärrä vieläkään mitään.

Aiemmissa kommenteissa mainittu Martti Suosalo olisi varmasti mainio Aapo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan kuunnelleeni Aapo Heikkilän luentoa täpötäydessä salissa Linnanmaalla joskus opiskeluaikoinani. En tajunnut mitään - humanistiin taisi mennä melkein täydestä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä voitin Aapo Heikkilän shakissa, Aapo luovutti heti kun ei saanut valkoisia nappuloita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan kaikkivoipa ortotopologian tieteenalakaan ei sentään ollut. Aapo joutui myöntämään, että ainakaan para-avaruuden komponenteilla ei voi mitata hallituskuvioita. Ei, vaikka käytettävissä olisi lausekkeen eteen symboliksi jopa hakaristi. Hakaristi ortotopologian symbolina edusti Aapon mukaan propadandaa. Siis ei g:llä, vaan d:llä. Siis Döbbelsin erikoisalaa ortotopologiassa.

Tämä kävi ilmi, kun joku pidemmälle eräs edistynyt tieteenharjoittaja erehtyi piirtämään taululle hakaristin symboliksi lausekkeen alkajaisiksi. Aapo totesi, että nyt taisit poika panna eholle. Lähteeksi kelvannee, oliko se itse Kampsuherran sukunimikaiman, kirjoittama artikkeli Oulu -lehdessä Aapon vuoden oululainen -valinnan aikoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olimme keräämässä kotitalouskyselyaineistoa Haapavedellä joskus 80-luvun lopulla. Kävimme taloja läpi, ja eräässä talossa kerrottiin minulle, että tuolla on Aapon kotitalo. Talonväki kyseli kovasti Aapon yliopistourasta. Totesin, että siellä Linnanmaalla Aapo dosenttina pitää luentoja täysille saleille. Eivät kyselleet enempää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aapo kyseli usein olisiko kymppiä antaa. Joku kerran näytti että nyt on vain satanen mukana. Aapo kaivoi povesta setelinipun ja sanoi voivansa antaa 90 mk takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kympin maksoi vain rehtori. Muilla taksa oli markka. Rehtorilta Aapo haki kymppinsä tasan kerran kuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen istunut samoilla luennoilla elokuvan päähenkilön kanssa ja paljon muutakin mielenkiintoista on muistoissa. 😘

Nyt pitää alkaa etsimään Aapon luentoja ja hänen myöntämiään diplomeja arkistojen kätköistä. Niistä voi tulla elokuvan myötä rahanarvoista tavaraa.

Kehun itseäni sen verran, että olin jo kymmeniä vuosia sitten itseohjautuva opiskelija. En käynyt yhdelläkään Aapon luennoilla, mutta silti sain diplomeja arvosanalla laude implissima. Rikos lienee vanhentunut, joten uskallan kertoa maksaneeni niistä.

Sain kutsun diplomien juhlalliseen luovutustilaisuuteen teoreettisen fysiikan laitokselle. Kahvipöydällä oli iso säästöpossu, johon sai laittaa käteistä rahaa. Muuten Aapo ei pyytänyt minulta rahaa kuin kerran. Tapasimme Isollakadulla ja hän kysyi: "On nolo pyytää naiselta rahaa, mutta olisiko Ellillä antaa markkaa?"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entisenä oululaisena Suosalolle varmaan palautuisi helposti mieleen oululainen ja pohjois-pohjalainen murre ja puheen rytmi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan toivottavasti lopun ikääni, kun Suosalo Oulussa venäläisen klassikon monologinsa vuodatuksen sekaan pokkana upotti taitavasti tyyliin "tällaisia nämä venäläiset klassikot ovat". Laajasta naurunhörähdyksestä hän varmaan päätteli, että teatteriväki seurasi monologia vain turhan ajatuksella. Aapokaan ei tainnut koskaan jäädä sanattomaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (47)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa tänään rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa huomenna rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olen vetreä, nuorehko nainen. Ajattelen kokonaisvaltaisesti, en puoluepoliittisesti. Liikehdintä ei vaadi nytkään senaat... Lue lisää...
Ämpäreitä jonottavat...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image