Oulu

Lannoitetta tuottava pilottilaitos aloittaa Ruskossa

Oulu 14.6.2018 7:18
Arja Mikkola

SFTec Oy:n ja Rakeistus Oy:n yhteinen pilottilaitos aloittaa toimintansa torstaina Oulun Ruskossa. Yhteishanke pilotoi kontteihin sijoitettuja teknologioita, joiden avulla aiotaan saada orgaaniset jätteet hyötykäyttöön lannoitteina.

SFTecin toimitusjohtaja Jani Isokääntä kertoo, että laitoksen läpi ajetaan jatkuvatoimisesti joitakin satoja tonneja jätettä.

Pilotti toimii elokuulle 2019 asti, mutta vain sulan maan aikana. Samalla etsitään sopivia asiakkaita.

– Noin tuhat kiloa tunnissa voidaan käsitellä, Isokääntä kertoo.

Kuivain lämmittää orgaanisen massan noin 70:een asteeseen, jolloin se hygienisoituu. Rakeistuslaitos taas muokkaa kuivatusta massasta lopputuotteen.

Laitoksen läpi ajetaan muun muassa naapuri Gasumin biokaasulaitoksessa syntyvää lietettä mutta myös vaikkapa kanankakkaa.

Hajuhaittoja ei orgaanisen lietteen käsittelystä pitäisi syntyä. Isokäännän mukaan laitoksessa on biosuodatin, joka puhdistaa kuivaimessa syntyviä kosteita kaasuja.

Käytännössä pilotissa on kyse siitä, että vaikkapa erilaiset ulostusjätteet saataisiin hyötykäyttöön sen sijaan, että niitä levitetään kontrolloimattomasti ympäristöön, mistä ravinteet valuvat rehevöittämään esimerkiksi merialueita.

Luonnonvarakeskus selvittää erikseen valikoitavien lannoite-erien ravinteiden leviämistä sekä turvallisuutta viljelyolosuhteissa.

Yrityskonsortio pääsi syksyllä valtion kärkihankerahoituksen piiriin, jonka tavoitteena on kehittää ravinteiden kierrätystä jäte- ja sivuvirroista.

Lue lisää 14.06.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Tämäki joutuu siitä kun kemiran lannoitetehdas ja kaivos myytiin ulkomaille suomalasilla ei varaa ostaa lannoitetta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin mikromuovit ja lääkeaine&kemikaalijäämät levitetään viljelysmaille tai muualle ympäristöön. Tietysti osa coctailista pääsee puhdistetun jäteveden mukana vesistöihin, kaloihin ja ravintoketjuihin. Ympäristön kannalta parempi olis polttaa jätevesilietteet korkeissa lämpötiloissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokaisen kotitalouden pitäisi hyötykäyttää ja kompostoida omat orgaaniset jätteensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, kaikille komposti parvekkeelle ja autopaikalle perunamaa, näinkö? Auton voi hävittää ja käyttää minuuttitaksalla toimivaa yhteisautoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luken uusimman tutkimuksen mukaan jätevesilietteen sisältämät palonsuoja- sekä lääkeaineet eivät kerry kasveihin. https://www.luke.fi/uutiset/jatevesilietteiden-kaytto-lannoitteena-ei-ole-uhka-ruokaturvalle/

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etappi on valmistanut kyseisellä menetelmällä raetta jo pitkän aikaa eli mikähän tämä pilottihanke oikein on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno Homma että tekniikka kehittyy ja saadaan jätteet kierrätettyä ja luonnon varoja säästettyä. Lisää samanlaisia yrityksia kehittämään
tulevaisuutt.,Näiden uusien yritysten avulla saadaan Suomi Nousuun ja työpaikkoja lisää !!!!!!!!!!!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Hajuhaittoja ei orgaanisen lietteen käsittelystä pitäisi syntyä. Isokäännän mukaan laitoksessa on biosuodatin, joka puhdistaa kuivaimessa syntyviä kosteita kaasuja."
Kohta sitä ihteään saa haistella ruskossa. Sitä saa mitä tilaa ja ainahan oulusa on haissut vähemmän hyvälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne hajuhaitat esimerkiksi pima-kentällä on melko paikalliset. Samoin biojäte-kentällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sellu "kentällä", mitä nyt joskus harvoin heittää pientä tuoksahdusta meidän iloksemme, joten tuskin tuollainen lannoite systeemi paljoa hajuja pahentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on vaarallisen voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa yöllä rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

302 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Toisinaan sitä on vaikea uskoa lajitovereidensa ajattelukyvyn olemassaoloon. Siitä on kammottavan vähän merkkejä maailma... Lue lisää...
aery

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image