Oulu

Kiin­teis­tö­kus­tan­nus­ten nousu kiihtyy Suomessa – kiin­teis­tö­ve­ro nousi eniten Oulussa, ylläpito edelleen edullista

Kiinteistövero nousee Oulussa kovaa vauhtia. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 13.9.2017 11:44
Kaleva

Kuntakohtaisten kiinteistöverojen ja -kustannusten nousu on kiihtynyt kuluvana vuonna, kertoo Kiinteistöliiton tuore vertailu. Kiinteistövero on noussut tänä vuonna eniten Oulussa, mutta kokonaisuudessaan kiinteistönpito on kaupungissa edelleen edullista.

Kiinteistövero on noussut tänä vuonna eniten Oulussa, jossa tontin kiinteistövero nousi 21 prosenttia ja rakennuksen kiinteistövero 26 prosenttia. Vertailukaupunkien korkein kiinteistövero on Indeksitalossa Helsingissä, jossa kiinteistöveroa maksetaan miltei 80 senttiä neliömetriltä kuukaudessa.

Yhteenlasketuissa kiinteistökustannuksissa Oulu sijoittuu edullisimpien joukkoon yhdessä Raahen ja Kokkolan kanssa. Suurista kaupungeista Oulun kustannukset ovat maan alhaisimmat.

Vertailun mukaan kaukolämpo on Oulussa Suomen edullisinta. Myös vesi ja sähkö ovat maan halvimpien joukossa.

Kiinteistöliiton vuodesta 2001 tekemän indeksitalovertailun mukaan kaikkien tarkasteltujen 51:n kaupungin ja kunnan maksut nousivat keksimäärin 1,7 prosenttia edellisvuodesta. Kymmenen suurimman kaupungin kohdalla nousua oli kaksi prosenttia.

Verojen ja kustannusten indeksitalovertailussa on käytetty voimassa olevia maksuperusteita ja hintoja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Miksei veroteta rehellisesti tuloveroprosentin mukaan, vaan verot piilotetaan kaikilta perittäviksi samansuuruisiksi maksuiksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinteistöveron määrään et voi vaikuttaa mitenkään. Sähköä, vettä ja lämpöä voit säästää ja siten pienentää kustannuksia.
Eniten kiinteistövero rasittaa pienellä eläkkeellä omakotitalossa asuvia vanhuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatkuvien veronkorotusten vuoksi Suomessa ei ole kannattavaa enää muu kuin veronkierto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen julkinen talous on rapakunnossa ja julkinen velka kestämättömällä uralla. Osana ratkaisua verotusta tullaan kiristämään. Tämä koskee varmasti kiinteistöverotusta. Sen suunta on vain ylöspäin. Jos vasemmisto pääsee hallitukseen, se tulee nostamaan myös muuta varallisuusveroa ja perintöverotusta.

Poliitikot ja virkamiehet kuvittelevat, että kiinteistöverotuksen kiristämisellä ei ole mitään taloudellisia vaikutuksia ja sitä voidaan jatkaa loputtomiin. Näin ei tietenkään ole. Suomessa ei kannata omistaa kiinteistöjä. Monet pienituloiset joutuvat ongelmiin maksaessaan kiinteistöveroja. Monet heistä joutuvat pakkomyymään asuntonsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vertailun mukaan kaukolämpo on Oulussa Suomen edullisinta. Myös vesi ja sähkö ovat maan halvimpien joukossa."
Miksi kaukolämpöä käytännössä subventoidaan eli kaikki osallistuvat kustannuksiin? Kohtuullinen korotus hintaan on paikallaan, etenkin kun lämpö tehdään todella saastuttavalla polttoaineella, turpeella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vertailun mukaan kaukolämpo on Oulussa Suomen edullisinta. Myös vesi ja sähkö ovat maan halvimpien joukossa."
Miksi kaukolämpöä käytännössä subventoidaan eli kaikki osallistuvat kustannuksiin? Kohtuullinen korotus hintaan on paikallaan, etenkin kun lämpö tehdään todella saastuttavalla polttoaineella, turpeella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttä rosvousta koko kiinteistövero ei koskaan mitään vastinetta haja-asutusalueilla, viedään kaikki mahdollisuus asua enää kotona kun nostetaan joka ikinen vuosi niin kuin ajoneuvoveroakin.. noussut muutamissa vuosissa sadoilla euroilla eikä loppua tule koskaan muuta kuin itselle...ei näitä pysty enää maksamaan millään kun lääkkeetkin pitää monesti jättää apteekin tiskille kun rahat ei riitä!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikanaan kun uuden Oulun kuntaliitokset tehtiin puhuttiin "leveistä hartioista", palveluiden parantumisista ja kas kummaa, luvattiin kuinka kiinteistövero laskee jne.. eli täydellistä kuntalaisten sumuttamista.
Kun kiinteistövero aikanaan tuli, puhuttiin sen kertaluonteisuudesta, mutta huomattiinkin, että sehän olikin hyvä diili.
Toki luvattiin, että kiinteistövero käytetään kuntalaisten hyväksi teiden, valojen ja jne. ylläpitoon eli olisi vastikkeena kerätylle verolle.
Nykyään kiinteistöverosta tullut vain kuntien ja kaupunkien rahastusautomaatti kaikkeen muuhun ja samalla esim. teiden ylläpidot ja korjaukset sälytetty kiinteistöomistajien niskaan eli kiinteistöjä koskevat kuntannukset omistajilleen kasvavat näin vuosi vuodelta yhä enemmän, onkohan reilua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutussa jäi mainitsematta, että oululaiset ja koko muu suomi maksaa pääkaupunkiseudun asumiskustannuksia omassa verotuksessaan. Helsingin ympäristössä on nimittäin aivan valtava määrä asukkaita, jotka saavat joko asumistukea tai kokonaan yhteiskunnan kustantaman asumisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on taas askel tasaverotusta kohden. Näin ei tarvitse puuttua kunnallisveroprosenttiin eli veroja maksettaisiin veronmaksukyvyn mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarttee seuraavissa vaaleissa olla tarkkana ketä äänestää. Virkamiehet kun juoksuttaa noita politikkoja miten haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinteistöveroahan ei pitäisi minun järjen mukaan olla olemassakaan. Kun ostetaan tontti, siitä maksetaan verot, samoin rakennuksista ja työstä jne. Veron osuus pyörii siinä 40-50% kustannuksista.

Olisi aivan sama tehdä esim. henkilökohtainen pakkovero, joka olisi jokaiselle suomalaiselle esim. 800 euroa vuodessa. Perusteena, kun kerta olet olemassa niin maksa tai muuta maasta pois. Ulkomailtakin peritään ensimmäiset 5 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä juttu. Tämä tuntuu lapsiperheen kukatossa. Kaikki nousee, mutta ei palkat tai lapsiperheiden etuudet. Lapsilisistä leikattiin, lapsiperheiden verovähennystä leikattiin. Miksi ihmeessä keskusta tämmöistä politiikkaa??? Ovatko lapsiperheet tulevaisuudessa vahvempi näky leipäjonossa??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maahanmuutajista koituu kaupungille yli miljoonan Euron kustannukset vuositasolla pelkästään näiden ykstyisiltä vuokrattujen asuntojen muodossa. Mikä sen helpompaa kun maksattaa lasku kaupunkilaisilla. Onneksi ei tätä hulluutta tarvitse enää kauaa rahoittaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

köyhä kansa kiittää ja kumartaa.. leikkauksia taas tiedossa omiin tuloihin ja maksut vain nousevat.. pitää alkaa kerjäämään kadulla jotta elää... ps:paino-indeksini on alarajoilla ruoka on kallista .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se niin kummaa, että sitä joka on saanut hartiavoimin jotain rakennettua, sitä pitää ehdottomasti rangasita yhtenään kiinteitöverojen korotuksilla. Ihmetellä täytyy, että miksi me veroja maksellaan, kun kaikki pitää kustantaa kuitenkin itse!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä koko kiinteistövero on kyllä törkeä ja aikansa elänyt. Vai että pitää meidän vielä maksaa kiinteistöveroa omassa maassamme. Aivan kuin olisimme jotenkin vuokralla omassa maassamme.

Me maksamme palkoista veroa jo nyt niin paljon, että taitaa olla aivan maailman kovimpia veroja mitä maksamme. Me tarvitsemme sinne uudet poliitikot jotka laittavat rahat riittämään. Mihin kaupunki esimerkiksi tarvitsee jopa tuhansia virkamiehiä? Niille on annettava kenkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

120
Nämä kuusi asiaa jokaisen kuuluisi tietää taksiuudistuksesta – "Asiakkaalta vaaditaan nyt erilaista vastuuta"
52
Poliisi valvoi tehostetusti huumausaineiden katukauppaa Oulussa ja Kalajoella – alaikäisiä käyttäjiä kiinni
43
Oulun joukkoliikenne ei toimi keskustan ulkopuolella Lukijalta
40
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
37
Sote-uudistus uhkaa jälleen lykkääntyä: "Vapaa kenttä markkinavoimille myllertää yksi vuosi enemmän"
28
SAK:n hallitus koolle harkitsemaan vastatoimia hallituksen aikeille – tähtäimessä erityisesti perusteettomat määräaikaisuudet
28
Motocrosspyörän kuljettaja kaahasi moottoripyöräpoliisilta karkuun Kalajoella – poliisi kaipaa vihjeitä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ministeri Lindströmin sydän

Ihan turhaa solvata Lindströmiä, joka itsekin tietää olevansa pelkkä yhden kauden pelinappula vailla minkäänlaista tulev... Lue lisää...
Puoluetoimiston työm...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image