Oulu

Kempeleessä nautitaan maan halvinta hanavettä

Kempeleen hanoista virtaa maan edullisinta vettä. KUVA: Anssi Jokiranta
Oulu 13.10.2017 6:17 | Päivitetty 13.10.2017 6:19
Petri Hakkarainen

Vesilaitosyhdistyksen selvitys kertoo, että Kempeleessä nautitaan maan edullisinta hanavettä. Vertailussa on otettu huomioon käyttö- ja perusmaksu, mittarivuokra ja liittymismaksun vaikutus.

Nelihenkinen kempeleläisperhe maksaa vedestään vuodessa noin 620 euroa eli tuhat euroa vähemmän kuin maan kalleinta vettä myyvän Karttulan vesiosuuskunnan alueella asuva perhe.

Edullista vettä virtaa hanoista monessa Pohjois-Suomen kunnassa. Toiseksi halvinta vettä kulautellaan Raahessa. Seuraavina tulevat Sotkamo, Kuusamo ja Lumijoki. Suurista kaupungeista vain Oulu ja Helsinki mahtuvat 20:n edullisinta vettä tuottavan listalle.

Miten maan halvin vesi syntyy, Kempeleen Vesihuolto Oy:n toimitusjohtaja Hannu Roikola?

– Edullinen veden hinta on pitkän ja määrätietoisen työn tulosta. Omistajat ja johto ovat tehneet viisaita päätöksiä esimerkiksi kaavoituksessa. Vesijohtoverkostomme on tiivis ja tehokkaassa käytössä. Viisas ratkaisu oli myös yhdessä naapurikuntien kanssa rakennettu Lakeuden keskuspuhdistamo.

Millaista vettä kempeleläisille myydään?

– Käytämme oman kunnan alueelta otettavaa pohjavettä, josta poistamme rautaa ja mangaania. Veden laadusta tulee valituksia hyvin vähän.

 

Onko Kempeleessä paineita veden hinnan korotukseen?

– Hinta nousee ensi vuonna marginaalisesti, eli vain kolme prosenttia. Verkostomme on hyvässä kunnossa, vesitorni kunnostettiin vuonna 2004. Suurempia investointitarpeita on edessä vasta yli 20 vuoden päästä.

– Hoidamme talouttamme niin, että kaikki tuotot käytetään vesihuollon ylläpitoon. Viivan alle jää korkeintaan muutama satanen vuodessa.

Lue lisää 13.10.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Pitää kunnnan nostaa veden hintaa maan keskitasolle. Tuo pakollisen tuotteen myynti pilkkahintaan on kunnan isien ja äitien tyhmyyttä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eipä siitä vanhan hautausmaan alla olevasta vedestä paljoa voisi pyytäkkään. Haudatuista ruumiista liukenee jatkuvasti mm. Fosforia pohjaveteen... Kuulin tämän 90-luvulla, olettaisin, että hautuumaa on edelleen siinä missä ennenkin, eikä puhuttuja siirtoja ole tehty..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan tuohon vertailuun kelpuutettu ainoastaan kunnalliset vesilaitokset? Monissa maaseudun vesiosuuskunnissa, joissa ei ole jätevesimaksuja ja vuosimaksut ovat pienet, juodaan melko paljon halvempaa vettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se Oulun Vedelläkään huonosti mene, kun vasta rakensivat miljoonan maksaneen lisäsiiven toimistotyöntekijöilleen moottoritien varteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Kempeleessä kelepaa! Vaikken paljasjalakanen ookkaan,ni kyllä viihdyn täällä. Toivottavasti Lohi,ym.kunnan päättäjät eivät Oulua Kempeleeseen liitä ikinä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kempeleesä kelepaa! Kehittyvä kunta joka ei ole unohtanut asukkaitaan.Koulut on kunnossa,päivähoito toimii ,terveyspalvelut pelaavat kuin se kuuluisa junan vessa.Työpaikkoja on ja kokoajan työpaikkoja tulee lisää uusien yrityksien myötä.Kaiken huipuksi vesikin on hyvää,jopa maukasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu voi olla hyvää, mutta lämmintä se on saa laskee aika kauan kunnes kylmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin toimitaan järkevästi. Kunnallinen liikelaitos ilman omistajien välistävetoja. Jos tehtäisiin tyhmästi niin Vesihuolto yksityitettäisiin ja myytäisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vesi ja sähkö toimivat oulun kaupungille tasaverona. Liikelaitokset tulouttavat joka vuosi miljoonia kaupungin kassaan. Näin vältytään veroäyrin korotuksilta ja saadaan rahaa kepulien yksityisteiden auraamiseen. Ensi vuonna taitaa sekin olla tosin liipasimella, mutta eiköhän sillekin rahaa löydy sosiaali- ja terveyspalvluista leikkaamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen syvin hiekkamaa-alue löytyy Kempeleen vesitornin luota. 63 metriä. Auttaisikohan se asiaa,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Auttaa tietenkin , pohjavesi tosin tulee Tuohinon vedenottamolta ,Zeppeliiniin takaa , mutta tornin alla on hiekkaa. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Hinta nousee ensi vuonna marginaalisesti, eli vain kolme prosenttia" Tuolla logiikalla palkkaneuvotteluihin:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun palkasta pitää maksaa jopa puolet veroa niin bruttopalkankorotus täytyy olla 6%, jotta voi maksaa 3%:n vesilaskun korotuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kempeleessä viivan alle jää vain muutamia satasia. Oulussa vesilaitos tulouttaa kymmeniä miljoonia kaupungin kassaan! Jos tuo piiloverotus lopetettaisiin, niin miltä tilanne silloin näyttäisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruukissa on niin huippua vettä että tulevat ja jäävät juomaan toiseltapuolelta mualimaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Ahvenanmaan maakunnassa pohjoistuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan maakunnassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Ihan kiva hissipuhe Juha S, mutta mietitäänpä vielä kertaalleen kenen kannattaa JS:ää äänestää. Ehdottomasti uskonvelji... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image