Oulu

Mainos

Kempele salli laduilla pyöräilyn ja kävelyn - kunnan latuohjeet valittiin kuukauden ulkoiluteoksi

Kempeleen laduilla voi jatkossa liikkua myös läskipyörällä tai kävellen. KUVA: Maiju Torvinen
Oulu 21.3.2017 15:07 | Päivitetty 21.3.2017 17:47
Kaleva

Kempeleen kunnan laatimat selkeät "Näin liikut ladulla" -ohjeet on valittu Suomen Ladun kuukauden ulkoiluteoksi. 

Kempeleen latuja saa käyttää hiihtämisen lisäksi esimerkiksi kävelyyn ja läskipyöräilyyn. Latua ei kuitenkaan saa rikkoa eikä liikkumisellaan ole sallittua aiheuttaa vaaraa muille. 

Tämän talven käytössä olleiden ohjeiden takana ovat Kempeleen kunnan liikuntatoimi ja sen liikuntapaikkamestari Heino Peteri

Peterin mukaan latujen käyttöä ei voi kieltää kokonaan kävelijöiltä tai pyöräilijöiltä, joten reittien yhteiskäyttöön laadittiin ohjeet. Suurin osa talvisin kunnossapidetyistä ulkoilureiteistä on hiihtolatuja, eikä niille ole usein asiaa ilman suksia.

Uusista säännöistä huolimatta latujen huoltoon on riittänyt normaali kerran päivässä tehty kunnostus.

Suomen Latu valitsee kuukauden ulkoiluteoksi ympäri Suomea tehtyjä hankkeita, aloitteita ja toimia, joiden tuloksena paikalliset ulkoiluolosuhteet tai -paikat ovat kehittyneet ja parantuneet.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (200)

Aivan typerä päätös. Eikö kävelijätkin voisi laittaa sukset jalkaan jos ladulla haluttaa välttämättä kulkea. Alan pikkuhiljaa ymmärtämään, miksi joka talvi keskustellaan laturaivosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiihto on kuoleva laji ja Kempele on sen huomannut ensimmäisenä. Kuka nyt viitsii laittaa jotain lautoja jalkaan..ihmettelen vain että mitä se Suomen Latu tähän kuuluu..eikö se ole suksijoiden etujärjestö??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu hassulta, että talvi on hiihdetty sovussa samoilla latuohjeilla. Nyt kun Suomen Latu palkitsi Kempeleen ja latumestarin, niin alkoi valitus. Eikö ohjeisiin ole tutustuttu vai ymmärryksen kanssako ongelmia. Tämä sama lakiin perustuva Suomalainen jokamiehenoikeus on sama ympäri Suomen, Kempeleellä kirjattu ohjeisiin. Minäkin toivon kotikuntaani maastopyörille tarkoitettua valaistua reittiä, jolla saa myös kävellä, hiihtää ja ulkoiluttaa koiraa ym.. Ulkoilureitti johon meillä tehdään latu, on minun kuntotasolleni liian vaativa pyöräillä, vaikka koneella ajettu pohja pyörän hyvin kestäisikin. Sanoisin, että latu on nyt avattu ja muiden kuntien on helppo hiihtää perässä. Onneksi olkoon Kempele ja latumestari Heino Peteri!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pertti tule apuun ja pelasta meidät Pertin lenkkiä kiertävät sunnuntaihiihtäjät näiltä kauheuksilta 😭

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikkumista ja ulkoilemista yleisillä kuntopoluilla ja laduilla ohjataan järjestyslailla 612/27.6.2003 ja rikoslailla 39/1889 sekä kuntien/reitin haltijan/ylläpitäjän omilla ohjeistuksilla. Ladun käyttö siten, että siitä aiheutuu todellista vaaraa, on kiellettyä. Tällaista on esimerkiksi käveleminen kovavauhtisessa alamäessä kohdassa, jossa näkyvyyttä on vähän. Ladulla kävelijä on vastuussa vaaran aiheuttamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos se on merkeillä osoitettu, niin ehdottomasti merkin mukaisesti. Jos sitä ei ole määrätty,
voi hiihtää kumpaan suuntaan vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sääntö on sama kuin kävelijöillä, eli saa ajaa, mutta ei saa aiheuttaa vaaraa tai rikkoa
latua. Fat-bike:llä renkaiden pintapaine on melko alhainen, joten niistä ei juuri jää jälkiä
latuun. Vauhtikin on suurin piirtein sama kuin hiihtäjillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koiran ulkoiluttaminen samoin kuin ratsastaminen tai hevosajoneuvolla (rattailla)
liikkuminen ladulla on kiellettyä järjestyslain 13§ ja 14§ mukaisesti. Vaikka koira olisi
kytkettynä, on sen ulkoiluttaminen ladulla kiellettyä. Koiran ulkoiluttaminen ja hiihtäminen
koiran kanssa on sallittua vain siihen osoitetulla koiraladulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävelemistä ladulla ei lailla ole kiellettyä. Sen sijaan ladun rikkominen on laissa kiellettyä jaon siten rangaistus vaatimukseen oikeuttava vahingonteko. Myös varsinaisen hiihtoladun
yhteydessä tai erikseen tehty ns. vapaan tyylin luistelu-ura katsotaan olevan osa
hiihtolatua. Myös sen vaurioittaminen kävelemällä, pyöräilemällä, ratsastamalla,
moottorikelkalla tms. on kiellettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

http://www.kempele.fi/media/tiedostot/vapaa-aika-ja-liikunta/liikunta/liikunta-alueet/ladulla-liikkumisen-pelisaannot-kempeleessa-2017.pdf

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HIENOA KEMPELE! Käytän itse koiralatua, tavallista latua, pulkkamäkeä, polkuja, hiihtouraa kävellen ( ihan reunassa ) ja hyvin olen mahtunut Köykkyriin ja niin on muutkin. Koiraladulla koirat voisivat olla kykettyinä tai ainakin koulutettu siten, että tulee omistajan luokse, kun kutsutaan. Olisi ihan hyvä tapa, kun ei koskaan tiedä, miten koirat käyttäytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisko Köykkirin latujen varteen vielä pyörätelineitä ja puistonpenkkejä kävelijöille KIITOS!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta mitä tehdään Oulussa? Tuhotaan maastopyöräilijöiden ja muiden ulkoilijoiden käyttämiä hyviä polkuja tekemällä tilalle mitä milloinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montako kävelijää/ pyöräilijää olette köykkyrissä nähneet? Taitaa tuo latujen muu käyttö painottua Pertin lenkille ja leton laduille. Köykkirissä on omat koiraladut, koira-aitaus jne.

En näe tässä kunnan ohjeessa mitään ongelmaa. Paljon tulee latuja käytettyä ja aina ollut huippu kunnossa. Noilla ulkoilualueilla on muutenkin paljon valmiita polkuja/kelkan jälkiä joita pitkin näyttää suurin osa kävelijöistä, pyöräilijöistä ja ratsastajista kulkea.

Lukaiskaapa koko ohje läpi ajatuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on päätös? Tahallaan halutaan kiusata hiihtäjiä. Itse en hiihdä mutta kävelen ja lenkkeilen ja löydän kyllä talvella muita maastoja kuin hiihtoladut. Kyllä Kait siinä saisi aika töppänän maineen jos ladulla käveleskelis pokkana ku latu just ajettu ja hiihtäjiä tulee ja menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsikin kysyi onko nyt aprillipäivä kun tuollaista kirjoitetaan ja totesi että laduthan menee pilalle jos siellä kävellään ja pyöräillään! Säännöissä taisi lukea että latuja ja luistelu-uria ei saa pilata. Eli käytännössähän kävely ja pyöräily olisi kiellettyä.. Kunta voisi myös kieltää mopoilun laduilla liikennemerkein. Erityisesti Honkasen alueelle kiellot tarpeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan kammottava päätös!!!!!!!ja vielä palkinto!!!!!Kiitos latujen kunnossapitäjille!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainio ohje! Näinhän laki on nykyisinkin sanonut (ladulla saa liikkua jokamiehenoikeuksin, mutta sitä ei saa rikkoa.) Hyvä että se on kirjoitettu ja uskallettu sanoa ääneen.

Mikäli latu on edes vähän kovempi ja läskipyörässä ei ole aivan liian kovat paineet, on renkaasta jäävä jälki yleensä mitätön. Joskus sitä ei huomaa edes suurennuslasilla. Jos taas olosuhteet ovat sellaiset että rengas rikkoisi latua, ei se ole kenellekään kivaa enkä tajua miksi ihmeessä kukaan sellaisissa olosuhteissa ladulle menisi pyöräilemään. Ja sitäpaitsi, tuossakin todetaan että ladun rikkominen on yksiselitteisesti kielletty. Oli sitten liikkeellä pyörällä, kävellen tai suksilla.

Itse en koe tarvetta mennä pyörällä ladulle kuin korkeintaan lyhyiden siirtymien ajaksi jotta pääsee taas seuraavalle polulle, sillä pääosin ladut ovat erittäin tylsiä pyöräiltäviä. Liikuntapaikkamestari muuten itse kertoi että pahimpia ladunrikkojia ovat liian innokkaat hiihtäjät, jotka tulevat heti latukoneen perään hiihtämään ennenkuin latu on ehtinyt kovettua :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan ihanaa suvaitsevaisuutta. Saakohan kesälläkin tulla samalla periaatteella hiihtämään uimarannalle sulassa sovussa uimarien kanssa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vali vali,jos ei hiihtäjät mahdu käveliöiden kanssa samoille poluille,aina voitte mennä hiihtämään pyörätielle!Elämä on valintoja!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (200)
Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lännen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Julkisensanan neuvosto

82 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen radikaali velkaantuminen johtuu eläkkeistä

Vuonna 1977, jolloin Suomessa vaikeroitiin energiakriisistä alkaneen lamakauden vuoksi, eläkemaksuja alennettiin vedoten... Lue lisää...
y

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 379 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image