Kaleva.fi uudistuu!

Kaleva.fi-palvelu on uudistumassa. Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa uusi Kaleva.fi käyttöön jo ennen muita. Lue lisää...

Ota uudistunut Kaleva.fi käyttöön
Mainos

Kauppojen hyllyillä vanhentuneita tuotteita

Hyllystä löytynyt keksipaketti oli 81 päivää vanhaa. Hyllystä löytynyt keksipaketti oli 81 päivää vanhaa.
Saija Ollanketo
Oulu  11.11.2011 | Kaleva Muuta tekstin kokoa -+
Keksilajitelmapaketin päällä Rotuaarin S-Marketin ylimmällä keksihyllyllä on pölyä. Parasta ennen -päiväys on elokuun lopulla 2011.

Kolmen hengen iskuryhmän reilun tunnin kierros kolmessa Oulun keskustan elintarvikeliikkeessä tuottaa muovikassillisen tuotteita, joiden ohi aika on jo ajanut.

S-Marketista ja K-Supermarket Ruokahovista löytyi paljon muitakin vanhentuneita tuotteita kuin mitä Kalevan ostoskoriin lopulta päätyy. Stockmannin Herkun hyllyistä ei löydy kuin yksi purkki vanhaa suklaakastiketta, vaikka kuinka pengotaan.

Parasta ennen -merkittyä ruokaa saa toki myydä päiväyksen jälkeenkin, eikä hintaa ole pakko alentaa. Viimeinen käyttöpäivä sen sijaan on ehdoton myynnin kannalta.

Jos vanhentuneita tuotteita haluaa löytää tai välttää, kannattaa katsoa niitä, joissa on pitkät myyntiajat, neuvovat useita vuosia myyjinä toimineet Liisa ja Matti. Kumpikaan heistä ei ole tällä hetkellä kaupassa töissä, eivätkä he halua esiintyä jutussa oikeilla nimillään.

"En ole koskaan myynyt maitojauhetta kenellekään, miksihän sitä on ollenkaan myynnissä", Matti sanoo.

Lue lisää perjantain Kalevasta!

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

20/62 kommenttia

Kata
8.12.2013 17:11

Tänään ostin Jyväskylän Keljon Citymarketista pakastepiparitaikinaa ja vasta piparit leivottuani huomasin pakkauksesta, että parasta ennen merkintä oli 8.12.2012. Maukasta joulua vaan muillekin!


makkarakaupan löytänyt
14.11.2011 12:53

Itse en kyllä osta enkä suosittele kenenkään muunkaan ostavan 20-30 %:n alennuksella samana päivänä vanhentuvaa tuotetta. Ei se varmaankaan kaikki ns. viimeisiään vetelevä tavara ole hengenvaarallista, mutta kyllä laatu alkaa olla jo ihan muuta kuin ihmisravinnoksi soveliasta lihoilla, makkaroilla ja varsinkin eineksillä. Onneksi Oulussa on MAKKARAKAUPPA, mistä saa tuoretta tavaraa ja aivan kohtuuhinnoilla. Palvelukin on ihan omaa luokkaansa. Onhan Citymarketin lihatiskin ihan hyvä. Suojakaasuihin pakkaaminen pakkaaminen ei ainakaan paranna lihojen ja kalojen eikä minkään muunkaan makua.


maksullinen pelastusarmeija
13.11.2011 16:03

tuiran liiterissä on aina kaikki lopussa, näin vikat 3vuotta, välistä myös vanhoja


Olan yli katsonut
13.11.2011 15:59

Kauppa on ostanut viranomaiset jo aikaa sitten, ei heistä vaaraa ole kaupalle. Kun on "omavalvonta" niin kaikkihan toimii silloin, ei ongelmia vanhoita tuotteista tule, laitaa uusia pvm. vanhojen päälle niin ei tule "hävikkiä".


pate
13.11.2011 09:34

lihatuotteita ei ole pakko ostaa suurista marketeista oulussa on kauppa nimeltä makkarakauppa mistä saa taatusti tuoretta lihaa halvemmalla kuin marketeista.


Bojo
12.11.2011 22:13

Tarkistakaapa S-kaupoissa kuitista, saitteko koko summasta bonukset. Ei kuulemma aina ole annettu ja se pitää itse käydä oikasemassa info-pisteellä. Jos se olisi virhe, niin miksi ei ole koskaan annettu liikaa bonuksia?


asiakas maksaa
12.11.2011 22:12

Kauppiaat on miljonäärejä eikä se tule vahingossa!


Nimimerkki
12.11.2011 22:04

Kuivasjärven pikkukaupasta ostin kerran jauhoja, joiden eräpäivä oli mennyt yli vuosi aiemmin. Oulun Finnkinon leffateatterissa ostetun pähkinäpussin viimeisen käyttöpäivän vuosiluku oli ihme ja kumma raaputettu pois.


sairas
12.11.2011 18:48

käykääpä kattomassa sairaalan kanttiini siinä joutessanne.


Nimimerkki
12.11.2011 10:24

huomaa kyllä, ettei kaikki ole ihan "kartalla", viimeinen myyntipäivä ei ole =käyttöpäivä, käyttöpäivä = käyttöpäivä. Itse ostan usein prosenttimaitoa, käyttökelpoista useamman päivän myyntipäivän jälkeen. Lihatuotteissa on käyttöpäivä ei maitopurkeissa jne.


Ads by google, kommentit jatkuvat alla
nuukailijaitsekin
12.11.2011 09:26

Kyllä niitä vanhoja paketteja löytyy enemmän kotoa kuin kaupasta, vilkaiskaapa vaan sinne ylähyllylle.


Zeus
12.11.2011 03:42

Itsekin törmännyt usein samaan: Viimeisiä käyttöpäiviä kyllä noudatetaan, mutta parasta ennen ei joko ehditä tai viiitsitä hoitaa hyllyistä pois! Menekkituotteiden kohdalla tätä ongelmaa ei juurikaan ole, mutta kaikki vähemmän suositut tuotteet voivat olla jopa puoli vuotta yli päiväyksen -- Kannattaa katsoa ennen kuin katua!


palveluako?
12.11.2011 02:25

Eikö täs alkuunsa ollut kyse vanhentuneesta tuotteesta? Kuin te yhtäkkiä puhutte jostain maitojauheen käytöstä ym? kaks kertaa oon käynyt Hintan Salessa.Ekalla kerralla kassajonossa takanani oleva nainen huomautti,että eines pizzani on vanhentunut 2 päivää sitten. Toisella kerralla ostin karjalanpiirakoita. Kun pääsin kotiin ja avasin paketin,huomasin että piirakat olivat vanhentuneet 3päivää aikaisemmin. Kummallakaan kerralla en saanut mitään vastineeksi enkä edes anteeksi pyyntöä kun tuotteet palautin. Että sellasta tavaraa kaupoissa ja palvelu myös olematonta. Ainakin nyt on ton ketjun kaupat kierretty kaukaa ja kierretään tästä eteenpäinkin.


matilda
12.11.2011 01:37

Ostin Prismasta tuorejuustopaketin ja vasta kotona huomasin päiväyksen umpeutuneen jo puoli vuotta aijemmin, en kuitenkaan viitsinyt parin euron takia menna palauttaan sitä. Seuraavalla viikolla piruuttani katsoin samaiselta Prisman hyllyltä ostamaani tuorejuustoa ja havaitsin koko parinkymmenen tuorejuustoerän laatikon kaikki vanhentuneeksi puolta vuotta aikaisemmin. Otin yhden vanhentuneen paketin ja vein sen osaston hoitajalle kertoen asiasta, hän katsoi minua halveksuen repien paketin kädestäni mitään sanomatta... tällaista asiakaspalvelua Linnanmaalla...


LÄ-508
11.11.2011 20:24

Olipahan jäänyt annosruoka jääkaapin perimmäiseksi. Tänään söin sen, viimeinen käyttöpäivä oli 9.10.2011. Nuuhkasin ja ajattelin Biafran ja Somalian nälkäisiä ja söin poikkeen. Parempi näin ajattelin, sulaa helpommin suolen mutkassa. Kyllä on hyvä jääkaappi ainakin vielä


Matti kokkikouluun!
11.11.2011 17:14

Maitojauhetta käytetään aika moneenkin leivontaan. Mökeillä ja muissa poikkeusoloissa se on myös ehdoton juttu. Eikös oululaiset retkeile eikä mökkeile eikä leivo, vai eikö vain ole sattuneet Matin kassajonoon?


Ihmettelijä
11.11.2011 16:45

Saako kauppa myydä tuottetta jonka viimeinen myyntipäivä on edellinen päivä kun myy sen 50 % alennuksella? Parantaako se alennus vanhenemisen?


Penkoja
11.11.2011 15:36

Eihän se mikään pakko ole ostaa niitä vanhenemassa olevia, toki itselle kelpaa, jos ko tuotteessa on se -30% tai jopa -50%. Ja yleensähän ne tuoreemmat tuotteet löytyvät sieltä takaa ja eihän sieltä ottaminen kiellettyä ole.


säännöllisesti käyttävä
11.11.2011 14:46

Matille tiedoksi: tehdessäni lähes viikottain jogurttia täysmaidosta, käytän siihen aina lisäksi maitojauhetta puolesta yhteen desilitraan. Sen lisäksi kyseinen jauhe on hyvä vara kaapissa äkilliseen pullanleipomiseen kun jääkaapissa ei ole tarpeeksi maitoa.


kaupassa osa-aikaisena ollut
11.11.2011 14:28

Isossa ruokakaupassa voi olla 10.000 erilaista myytävää elintarvike artikkelia. Niitä myytäviä tuotteita on sitten hyllyssä vaihteleva tyyliin 0-1000 kappaletta per artikkeli. Niistä kaikissa elintarvikkeissa on viimeinen myyntipäivä tai parasta ennen päiväys. Siinä sitä sitten riittääkin kaupanmyyjillä hommaa kun uuden tavaran hyllytyksen ohessa tarkistetaan hyllyistä vanhaksi menevät / menneet tuotteet. Jotta järjestelmä olisi aukoton jokainen tuote pitäisi käydä hyllyssä päivittäin läpi. Homma ei kuitenkaan ole ihan niin suuri, koska osa tuotteista ei normaalisti koskaan vanhene - tyyliin suola ja sokerit. Monessa tuoteryhmässä parasta ennen merkitään kuukauden tarkkuudella, Esimerkkinä vaikkapa 04/12 vanheneva kahvipaketti. Silloin niissä tuotteissa riittää kerran kuussa tarkistaminen. Tarkistusmäärä (joka suoritetaan käsin) on niin valtava, että epäilen onko koko Suomessa yhtään ainutta ruokakauppaa jonka hyllyltä ei aina välillä löydy jotain vanhalla päiväyksellä. Vaikeuskerrointa lisää tarkistamisessa huomattavasti se, että lähes poikkeuksetta vanhimmalla päiväyksellä hyllyssä olevat tuotteet sijoitetaan eteen ja hyllyyn lisättävät tuotteet sen taakse. Tämä nopeuttaa toki ruuan keskimääräistä matkaa kaupasta kuluttajalle ja vähentää kaupan hävikkiä. Se aiheuttaa kuitenkin aiheuttaa sen, että jos joku asiakas esimerkiksi siirtää edessä olevan juustopaketin (esim, päiväyksellä parasta ennen 17.11.11) sinne hyllyn perimmäisenä olevaan juustopaketti-laatikkoon jossa kaikki tuotteet ovat tuoreempia (esimerkiksi päiväyksellä 27.11.11) , niin eihän sinne siirretty juustopaketti löydy myyjän seuloessa vanhenevia tuotteita myynnistä ellei myyjä katso joka ikisen juustopaketin päiväystä myös niistä takimmaisista tuoreemman päiväyksen juustolaatikoista. Myyjän motivaatio lienee lähellä nollaa tarkistaa esimerkiksi viiden juustolaatikon satsi jokaisen juuston päiväyksen osalta päivänä 14.11.11 jos ensimmäisessä jo lähes loppuun myydyssä laatikossa on juustoja 17.11.11 päiväyksellä (laitetaan alennukseen päiväyksen vuoksi) ja kahdessa seuraavassa täydessä laatikossa kaikki juustot ovat päiväyksellä 27.11.11 ja kahdessa viimeisessä näyttää olevan pikaisella vilkaisulla sama homma. Jos viimeisessä laatikossa onkin sitten yksittäinen juusto päiväyksellä 17.11.2011, niin sehän jää löytymättä ja vanhaksihan se menee 15.11.2011 kun juustohylly kierretään yleensä kerran viikossa jolloin etsitään ne mahdollisesti viikon aikana vanhenevat juustot ja pistetään alennukseen tai poistetaan myynnistä. Eivät ne tukut toimita samassa myyntilaatikoissa eri vanhenemispäivän tuotteita vaan joku asiakashan niitä saattaa siirrellä laatikosta toiseen jostain syystä jota en ymmärrä. Joskus olin töissä osa-aikaisena elintarvikepuolella kaupassa, jossa kauppias antoi ilmaiseksi vastaavan tuotteen asiakkaan löytämän vanhenneen tilalle, niin silloin kävi kyllä joskus mielessä, että tietty asiakasryhmä saattaa piilotella minne sattuu joskus elintarvikkeita jotka vanhenisivat esimerkiksi viikon sisällä ja palata sitten myöhemmin päiväyksen umpeuduttua etsimään se ja lunastamaan sillä maksuton samanlainen tuore tuote itselleen. Nykyisellä systeemillä ja työntekijäresursseilla ei voida mitenkään aukottomasti estää sitä ettei kauppojen hyllyiltä löytyisi joskus vanhentuneen päiväyksen tuotteita. Ehkäpä joskus niihin elintarvikkeisiin tulee viivakoodin rinnalle jonkinlainen laajempi älysiru (rfid tms.) jolloin älysiruihin voidaan ohjelmoida viimeinen myyntipäivä jokaiselle yksittäiselle tuotteelle ja kassajärjestelmissä näkyy heti varastosaldossa jos joku yksittäinen tuote on vanhentunut ennen kuin se on rekisteröity myydyksi tai hävitetyksi.


Mainos
Mainos
Mainos
Uusimmat » | Oulu Down Up
Mainos
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös