Oulu

Karjasillalta puretaan entinen Riipisen kauppa – tarkemmat maa­pe­rä­tut­ki­muk­set voidaan tehdä, kun talo on purettu

Karjasillalla asuva Mirja Närhi on sitä mieltä, että entinen Riipisen kaupan talo joutaakin purkaa, kun kerran talo on huonokuntoinen ja öljysäiliökin on vuotanut maaperään. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 13.7.2018 8:38
Pasi Klemettilä

Oulun kaupunki aikoo purkaa Karjasillalta Rehulantieltä kaksikerroksisen puutalon, jossa on toiminut aiemmin tukiasuntola. Aikoinaan rakennuksessa on toiminut myös kauppa.

Puutalo sijaitsee tiheään asutulla alueella. Vuonna 2018 tehdyn kuntoarvion perusteella rakennus on purkukunnossa.

Rakennuksen maan alla olevassa öljysäiliössä löytyi viime keväänä tarkastuksessa reikä.

Säiliö ja pilaantunutta maata poistettiin alueelta. Tutkimuksissa ilmeni rakennuksen välittömässä läheisyydessä korkeita hiilivetypitoisuuksia. Sen takia rakennuksen alla oleva maaperä ja rakennuksen pohjarakenteet tulisi tutkia tarkemmin, jotta selviää, ovatko tontin maakerrokset ja rakennuksen rakenteet pilaantuneet laajemmin.

Kattavat tutkimukset ja maaperän puhdistus eivät taas ole mahdollisia kohtuullisin kustannuksin, jos rakennusta ei pureta.

Tekninen isännöitsijä Jari Poutiainen Oulun kaupungilta toteaa, että rakennus luultavasti puretaan loppuvuonna.

– Kaikki viittaa siihen, että rakennus puretaan ja mahdollisimman pian. Hallinnollisissa asioissa menee jonkin aikaa, mutta loppuvuoteen se menee.

Poutiainen arvelee tässä vaiheessa, että naapurustolle ei olisi ollut haittaa öljyvuodosta. Tarkemmat maaperätutkimukset talon alta voidaan tehdä, kun talo on purettu.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (64)

Tokkopa se oljy on säiliöstä kovin laajalle levinnyt. Nyt on löytynyt uusi erilainen syy purkaa rakennus, jos vaikka ei ollutkaan kovin ns. nykymuodin mukaan home purkamisen aihio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tainnut joku rakennusfirma tehdä hyvän tarjouksen kaupungille... Outoa , että kaupunki myisi tontin, kun muutkin talot ovat vuokratontilla. Aikoinaan useat karjasiltalaiset olisivat halunneet ostaa tontin, mutta kaupunki ei myynyt.

Talon voi myydä, mutta ei tonttia.

Vajaa ? kymmenen vuotta sitten Rehulantielle uusittiin viemäriputket ja öljystä ei silloin puhuttu mitään. Kun öljysäiliö on nyt pois ja vaihdetaan lisää maata ja laitetaan tiivis alapohja, niin talo on asuttavassa kunnossa kuten tähänkin asti. Onhan taloja kaatopaikkojen päälläkin ...muistaakseni kaatopaikkoja oli Välkkylässä, Iinatissa, Kaakkurissa jne.

Outoa myös, että "purkukuntoiseen" rakennukseen uusittiin kallis HUOPAKATTO noin 5-6v sitten. Talo on peruskuntoinen. mielestäni olisi ihan poliisitutkinnan paikka, ketkä kaupungilla ovat vastuussa talon kunnostamisesta ja öljysäiliön tarkistamisesta. Virkamiesten laiminlyönnillä on tehty satojen tuhansien tappio kaupungille tapauksessa. Jos vain öljymaa puhdistetaan , niin tappiot ovat pienemmät, kuin jos talo puretaan. Virkamiesten laiminlyöntejä ei saa maksattaa veronmaksajilla !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talo on peruskuntoinen, kuten museon lausunnossa mainitaan. Rakennusvalvonta haluaa "hävittää" Karjasillan kuten aikoinaan Tuira hävitettiin. Erona vain, että Tuirassa talot purettiin ja korvattiin kerrostaloilla, Karjasillalla asuinkelpoiset talot puretaan uuden omistajan toimesta ja korvataan taloilla, jotka täyttävät lähes koko tontin. Onpa tänne pyöreäkulmainen talokin tehty.
Entiset asukkaat elivät kymmeniä vuosia taloissa yli 80 vuotiaiksi ja uusi asukas sitten purkaa talon. Jokin mättää. Kertoo myös siitä, että uudet asukkaat eivät arvosta Karjasillan aluetta.

Onko rakennusvalvonnassa henkilöitä, jotka hyötyvät jotenkin purkamisesta???? Olisi ehkä poliisin syytä tutkia asia.
Vai onko halu vain tuhota Karjasilta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2009 valittu paras asumaalue ei purkuun home ja lahopuu kuuluu asiaan antaa kaikkien kukkiien kukkia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se rakennus sellainen yksinäinen piru omakotitalo alueella ja köyhän talon näköinen, kaksi/yksi kerroksinen ruma talo.
Arkkitehtonisesti poikkeaa alueen muista taloista joita alueella on, toisaalta eipä siinä mitään arkkitehtuuria ole, vanha lähikauppa, tehty laitokseksi.
Purkukuntoinen talo, joka on myös ongelmajätettä.
Toivottavasti kaupunki saa edes rahat pois kun tontti saadaan asuttavaan kuntoon ja vuokralaiset.
Nämä talot kuuluu ryhmään, ei voi vähempää kiinnostaa ja uutta tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taloa on muunnettu, mutta pelkästään ulkovuorauksen vaihdolla tai oikeastaan poistolla (rakennus on ollut rapattu ja rappaus peitetty) vanha rakennus tulisi esiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talo on peruskuntoinen !

Talo on seissyt paikallaan noin 70 v kuten muutkin ympärillä olevat ja kuuluu alueelle. Karjaportintien pyöreäkulmainen talo ei kuulu Karjasillalle , eikä muutkaan koko tontin täyttävät uudisrakennukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnostihan ne Nokelantien ja Sorsatien purkukuntoiset asunnotkin, miksei sitten tätäkin voisi kunnostaa???
ja kuinka moni Uusitalo on jo tekovaiheessa purkukuntoinen??? muka laadukaita elementtirakennuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talo toimi viimeksi Päihdeitenkäyttäjien tukiasuntona.Valvonta oli "Kenttätiellä". Kun nyt on asukkaat ajettu kadulle,niin talon voi purkaa!
Pienellä Vaaliavustuksella!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida kukaan näistä mielensä pahoittajista tainnut asua kaupan lähellä koskaan sen toimiessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En hyväksy purkua. Olen asunut yli 60v lähellä ent. Riipisen kauppaa. Korjauskelpoinen talo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennus on 65 vuotta vanha. Rakennus on rakennettu aikana, jolloin kaikista rakennusmateriaaleista oli pulaa. Rakennuksessa on tapahtunut vaurioita, joiden johdosta rakennus ei ole enää turvallinen ja terveellinen asua. Rakennuksen korjaus on miltei mahdoton, koska rakennuksen alapohjassa ja kellarinseinissä on kosteusvaurioita, joiden korjaaminen on talon arvoon nähden kallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aluella suurin osa taloista rakennettu 1940-luvun lopulla ja pystyssä ovat. Vähäiset kosteusvauriot ovat korjattavissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just niin. On hassu ajatus, että uusi puuranka olisi jotenkin kestävämpi kuin 65 vuotta vanha. Eristeet voi vaihtaa tarvittaessa. Purkukuntoisuudessa on monesti kyse tietämättömyydestä ja asenteista, ei asiantuntemuksesta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On surullista, ettei suomalaiset ymmärrä oman ympäristön arvoja, kuten alla kommenteistakin käy ilmi. Suomessa ei ymmärretä, että täkälainen jällkeenrakennuskauden ilmiö ja sen toteutus on aivan uniikki maailmanmittakaavassa. Samoin arkkitehtuurisilta arvoiltaan se on vaatimatonta, mutta rakennukset on suunniteltu kansallisesti ja todella hyvää tasoa, esim. uuteen rakentamiseen verrattuna. Sellainen yhtenäinen alue, kuin esimerkiksi Karjasillalla on, on valtakunnallisesti arvokas. Meidän Oululaisten olisi aika ymmärtää oman ympäristömme arvot, eikä aina vertailla muualle.

Jälleenrakennuskauden rakennukset ovat n. 70 vuotta vanhoja, mutta peruskunnossaan toimivia hyvinkin vielä toiset 70 vuotta. Ongelma on niiden väärinkorjaaminen ja energiatehokkuuden parantaminen yms., mitä ei ole osattu tehdä oikein. On totta, että korjaaminen maksaa, mutta rakenteeltaan tuokin talo olisi korjattavissa täysin toimivaksi. Jos rakennus korjattaisiin hengittäväksi, se olisi mm. sisäilmaltaan paljon uutta muovitaloa parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talossa on kosteusvaurioita ja maaperästä haihtuu öljypohjaisia hiilivetyjä. Haluaisitko itse asua tuossa, terveytesi vaarantaen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanha kaupparakennus joka voi sisältää ihan mitä vain, ei ole suunniteltu asuinkäyttöön alun alkaenkaan.
Karjasillalla on muistaakseni 4-6 saman tyyppistä puukerrostaloa, jotka on myös hyvässä kunnossa.
Tämä on purkukuntoinen ja korjaaminen mahdotonta, joten uutta tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otapa selvää asioista. Toisessa kerroksessa oli kauppiaan asunto, kauppiaan äidin yksiö ja kaksio ulkopuoliselle vuokrattuna. Talo on peruskuntoinen, tuskinpa kaupunki olisi 5-6 vuotta sitten laittanut uutta kallista huopakattoa purkukuntoiseen taloon.
Täällä näyttää olevan paljon kirjoittajia, jotka eivät tiedä asioista mitään. Suuta vain soittavat.

Öljyvuodon takia ei taloa tarvitse purkaa. Entisenä kauppana kuuluu ehdottomasti Karjasillan historiaan !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (64)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä maan eteläosassa. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Keski-Lapissa.

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 seuraavissa Lapin kunnissa: Ylitornio, Pello, Pelkosenniemi, Savukoski, Inari ja Utsjoki. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla ja Muonio.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

329 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Ensinnäkään, tämä ei pidä paikkaansa. Ei ole ketään jotka "aina" saa töitä, eikä ketään jotka eivät "koskaan" saa töitä,... Lue lisää...
Väsynyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image