Oulu

Kaleva ottaa keskiviikkona käyttöön uutisia lukevan robotin – "Lukija saa ääniuutisia silloin kun itse haluaa"

Oulu 14.2.2018 10:31
Antti Pasanen

Kaleva on ottanut käyttöön uutistenlukurobotin, jota kokeillaan Kaleva.fi:n Uutisvirta-sivun yhteydessä (http://www.kaleva.fi/uutiset/).

Käytännössä kyse on alkuvaiheessa siitä, että lukija voi halutessaan laittaa robotin lukemaan ääneen reaaliajassa Kaleva.fi:n uutisvirtaa.

– Kun robotti on käytössä, uutisvirran oheen sivulle tulee play-nappula, jota painamalla "uutistenlukijan" saa käyttöön, kertoo Kalevan Uutismediat-liiketoimintaryhmää johtava Juha Väyrynen.

Väyrynen luonnehtii robotin naisäänen puhuvan hyvinkin kelvollista suomea. Sitä voidaan myös opettaa paremmaksi.

– Tietyistä kohdista voi toki vielä tunnistaa, että lukija ei ole ihminen.

Lukija toimii kaikilla laitteilla pöytäkoneista älykännyköihin.

Tekoälyn ja robottien mahdollisuuksista ja kyvyistä puhutaan nyt paljon, ja Väyrysen mukaan uusi palvelu on hyvä esimerkki siitä, mihin uusi teknologia käytännössä pystyy.

– Robotin avulla Kalevan lukija saa ääniuutisia silloin kun itse haluaa. Lukija on väsymätön eikä katso kellonaikaa. Se on mainio tilanteisiin, joissa ei voi tai halua katsoa näyttöä.

Palvelu on omiaan myös erityisryhmille - esimerkiksi heille, jotka näkövamman vuoksi eivät voi lukea. Heitä on Suomessa käsittääkseni noin 60 000 henkeä, Väyrynen sanoo.

Kalevan uutistenlukijan kehitys ensimmäiseen julki tuotavaan vaiheeseen oli varsin nopea. Keskustelut uutistenlukijan kehittämisestä aloitettiin ennen joulua oululaisen Deveteam Oy:n kanssa.

Pohjalla on Deveteamin osaamisen lisäksi yhdysvaltalaisen ohjelmistojätti Microsoftin teknologiaa, jonka se on avannut sopimuksilla myös muiden käyttöön.

Väyrysen tietojen mukaan täysin vastaavaa palvelua ei ole Suomessa aiemmin ollut tarjolla. Hän odottaakin kiinnostuneena palautetta Kaleva.fi:n lukijoilta.

– Usein "perinteiset" mediatalot mielletään konservatiivisiksi ja hidasliikkeisiksi, mutta haluamme osoittaa tälläkin avauksella, että voimme tehdä innovatiivisia juttuja ja tarjota uudenlaista lukijakokemusta.

Väyrynen kertoo itse testanneensa lukijaa muun muassa autossa yhdistämällä älykännykän auton audiolaitteistoon, jolloin uutiset voi kuunnella auton kaiuttimista.

Robotti antaa mahdollisuuksia monenlaiseen uuteen. Esimerkiksi jatkossa voi olla mahdollista valita kuunneltavaksi reaaliajassa eri teemoja koskevia uutisia, vaikkapa vain urheilu-uutiset.

Väsymättömällä lukijalla ei toistaiseksi ole nimeä, mutta robotin nimeäminen on harkinnassa – sen verran inhimilliseltä se kuulostaa, Väyrynen sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Niin mutta lukeeko tuo uutiseen liitetyt kommentit? Jos nyt ihan rehellinen olen, niin aika monen uutisen kohdalla minua kiinnostaa juurikin erilaiset kommentit enemmän kuin itse uutinen. Jos hyviä kommentteja on paljon, niin saatan viihtyä yhden ainoan uutisen parissa useita minuutteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tuo ääneen luku toimii ainakin Macilla mistä tahansa näytöllä näkyvästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtaako olla mies- vaiko kenties naispuolinen? Jos ei siitä tietoa, voisi antaa nimeksi vaikkapa Vieno tahi Kauno.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi. Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

127 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ulkopaikkakuntalaisten huomioita Oulusta

Mistäpäin Suomea kyseiset henkilöt ovat? Kallioparkki on toimiva muttei todellakaan ole toimivin saati tilavin. Otetaan ... Lue lisää...
BoB

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

21.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image