Oulu

"Huus­sin­si­ni­sen" maalin kysyntä kasvanut

Maaliosastonhoitaja Kimmo Syrjänen ei osaa sanoa, karkottaako tämä vaaleansinisen sävy oikeasti kärpäsiä ja sääskiä. "Päivittäin sitä meillä kyllä sekoitetaan juuri tähän tarkoitukseen", Syrjänen toteaa.
Oulu 24.7.2009 0:00 | Päivitetty 24.7.2009 7:22
Sanna Ala-Nikula
Jos Oulun tai naapurikuntien mökkien ja huussien seinät ovat yhtäkkiä saaneet uuden kauniin taivaansinisen sävyn, voi se johtua oululaisten päähänsä saamasta uskomuksesta sinisen värin kärpäsiä ja hyttysiä karkottavasta voimasta.

"Jo viime vuonna asiakkaat ostivat sinistä maalia", kertoo Välivainion K-raudan maaliosastonhoitaja Kimmo Syrjänen. Tänä kesänä Syrjänen on sekoitellut taivaansinistä Ulappa-sävyä lähes päivittäin.

"Eli niin sanottua kärpäsenkarkotussävyä", jatkaa myymäläpäällikkö Tommi Telin.

Tikkurilasta kerrotaan, että heillä tosiaan on kaksi maalisävyä nimetty kärpäsenkarkotussävyiksi. "Ne ovat H436 ja J358", kertoo Tikkurilan markkinointikoordinaattori Eeva Chydenius.

Syrjänen ei osaa sanoa, miksi maali toimisi kärpäsiä ja hyttysiä ehkäisevällä tavalla. "Syynä voisi olla se, että vaaleampi maali on talon seinällä kylmempi, ja kärpäset tunnetusti karttavat kylmempiä paikkoja."

Tikkurilan värisuunnittelija Katriina Lemettinen kertoo törmänneensä joskus kotieläimille tehtyyn tutkimukseen.

"Tutkimuksessa oli maalattu kotieläintalleja sekä punaisiksi että sinisiksi ja tutkittu värien vaikutusta eläinten viihtyvyyteen. Kotieläimet olivat rauhoittuneet sinisissä talleissa nopeammin kuin punaisissa. Samassa oli huomattu, että sinisissä talleissa oli vähemmän kärpäsiä", Lemettinen sanoo.

Tutkija Kimmo Saarinen Allergia- ja ympäristöinstituutista purskahtaa nauruun väitteen kuullessaan. "Tämä ylittää jo kaikki kaupunkilegendat. Siis täyttä puppua. Hyttyset suunnistavat hajuaistin perusteella. En usko, että tässä on totuuden hiventäkään taustalla."

"Siitä, että kärpänenkään välttelisi sinistä väriä, ei ole ainakaan mitään tieteellistä näyttöä", Saarinen sanoo.

Saarinen kertoo kärpäsen karttavan vaaleaa väriä ihmisen päällä, mikä johtunee enemmän siitä, että vaaleasävyiseen vaatetukseen pukeutunut ihminen ei hikoile niin paljon.


Voisiko kyseessä olla sitten jokin kansallinen uskomus sinisen värin kärpäsiä ja hyttysiä karkottavasta voimasta?

Helsingin folkloristiikan laitoksella ollaan aivan ymmällään. Myöskään Oulun yliopiston kirjallisuuden laitoksella ei tällaisesta ole kuultu puhuttavan.

Pohjois-Pohjanmaan museon väellekin asia on outo.

"En ole ikinä kuullut, että seinät maalattaisiin siniseksi tämän vuoksi", Pohjois-Pohjanmaan museon tutkija Kaija Niemitalo sanoo.

Kysytäänpä saamelaismuseo Siidasta.

Markkinointisihteeri Unni Länsman ei ole koskaan kuullut moista väitettä tai uskomusta. "Mutta kun mietin, niin aika monta asiaa lapsuudessani oli sinistä. En tiedä kuitenkaan, olivatko ne ukin ja mummin jäljiltä senvärisiksi maalattuja juuri tässä tarkoituksessa."

Ainakaan se, että saamelaiset uskoisivat sinisen värin voimaan ja olisivat valinneet sen vuoksi pukujensa väriksi sinisen, ei pidä paikkaansa.

"Saamelaiset hankkivat senväristä verkaa, mitä oli saatavilla. Aluksi saatiin harmaata, myöhemmin sinistä ja punaista", kertoo Siidan opas Oda-Liv Koivisto.

Oululainen Antero Törmälä maalasi oman Panumanjärven rannalla sijaitsevan kesämökkinsä hyysikän seinät ja lattian tänä kesänä sinisellä maalilla. Samoin hän teki pesuhuoneen ja saunan lattialle.

40 vuotta sääskirikkaalla alueella mökkeillyt Törmälä on tänä vuonna saanut heittää hyttyskiekurat nurkkaan, sillä sääskiä ei hyysikässä ole juuri näkynyt. "Jos ne tänne tulevat, niin heti lähtevät. Ne eivät jää tänne olemaan niin kuin ennen", Törmälä iloitsee.

Törmälä neuvoi saman konstin myös naapurinisännälle, jonka mökki sijaitsee Jurmussa. Isäntä meni oululaiseen rautakauppaan, jonka seinällä oli lappu: Ulkowc:n maali, sininen.

Oli sinisen värin teho kärpäsiin ja hyttysiin totta tai ei, jokainen voi testata sitä itse.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Olen miettinyt tuota sinisen värin tehoa kärpäsiin. Oma huussimme mökillä oli ulkoväriltään ruskea ja kärpäsiä pyöri ympärillä, tosin oli hevosiakin naapurissa. Maalasin huussin ulkoa vaaleammaksi ja sisältä siniseksi istuin alusen vuorasin sisältäpäin sinisellä finnfoam-eristelevyllä. Kärpäset häipyivät. Mietittyäni asiaa, päädyin siihen tulokseen, että kärpäset ovat tottuneet siihen,että kaikki ns. hyvä on väriltään ruskeaa, siis sitä kohti! Luonnossa ne eivät näe muuta sinistä , kuin taivaan ja ovat oppineet, että sitä kohti on turha pyrkiä, siispä toiseen suuntaan! Olen aivan vakuuttunut tämän teorian paikkansa pitävyydestä. Terveisin Ahtimatti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä aiemmin on myös talojen kuistien sisäseinät maalattu siniseksi etteivät kärpäset tule sisälle. Ja olen ollut sellaisessa museossa (Turussa), missä tuon värin merkitys tiedettiin kertoa! Eli vanhasta jutusta on kyse!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuosta kärpäsenkarkoitussävystä oli juttu TM:ssä pari kesää takaperin. Todettiin toimivan. Eikä ole appiukon huussissakaan kärpäsiä, kun se on sininen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyhän on kyse ryssänsinisestä. Oli aikonaan tehokas hyttyskarkottaja. Teho perustui vahvoihin myrkkyhin (kadmium ?). Nykymaalit vaan on niin ekologisia etteivät karkota hyttysiä (jossei maalia hae rajan takaa).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistään kansallisesta uskomuksesta liene kyse. Venäjällä törmäsin tähän kans. Ihmettelin miksi useat vanhat keittiöt oli maalattu samalla 50-luvun sinisävyllä ja venäläisten mukaan näin saatiin kärpäset karkotettua. Tähän olen törmännyt niin karjalassa kuin kauempanakin venäjällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh, Oulu on melkoinen takapajula kun vasta nytten tullut tämä villitys. Ainakin Keski-Suomessa tämä väri on toiminut jo monta vuotta tarkoituksensa mukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se sitä venäjänsinistä? Sielläpäin ei ollut vissiin muuta maalia kuin sinistä ja vihreää, kun kaikkien tönöjen ikkunan- ja ovenpielet on maalattu samalla sävyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalealta seinältä kärpänen on helpompi tappaa. Harvassa huussissa on niin hyvä valaistus, että se vaaleansininen väri edes siellä erottuisi vaaleansinisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikohan liian hankalaa maalata muutama laatikko eri väreillä ja todeta vaikutus/vaikuttamattomuus omin silmin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HEEEIIH... TÄssä jutussahan voi olla vinha perä! Eikun kokeilemaan omaan hyyssiin!!! KIITTI VINKISTÄ! :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö esim Kreikassa ole taloja joissa on siniset ovien ja ikkunoiden pielet, estämässä torakoiden sekä muiden ötököiden sisäänmarssia. Näin kuulin 30 vuotta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten Julia sanoo - Välimeren maissa näin on tehty jo tuhansia vuosia - ja toimiihan se. Värin käyttö Suomessa on siis uutta tuontitavaraa, jonka ihmiset ovat oppineet Välimeern maissa matkusteltuaan. Ennen sävyä kutsuttiin Välimeren siniseksi. Hyvä siis, että tieto on näillekin rannoille kulkenut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maalasin talon Kaakkurissa hyyssikkavärillä. Sain halvalla väriä ja tuli Kaakkurin komein talo, kun taso täällä ei ole muutenkaan korkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pari vuotta sitten maalattiin huussin sisäseinät vaalean siniseksi. Eipä ole sen jälkeen sääsket ja kärpäset siellä häirinneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

10:14 "Ei höyrähtänyt": Siis SISÄLTÄ katto ja seinät siniseksi, ulkopuoli saa olla mitä vaan, vaikka maalaamatonta harmaata. Ja "Mettäläinen": nimenomaan noin, ulkohuusissa pitää olla IKKUNA. Valoahan kesällä riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

272 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Kun päähenkilömme hallituskausi päättyy voimme tehdä yhteenvedon henkilömme ammattitaidosta, ja se ei ole raponen, on se... Lue lisää...
oppositio odottaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image