Oulu

Hau­ki­pu­taa­lai­nen yrittäjä Jaakko Seppälä: Ikä on opettanut, että hötkyily ei kannata

Toimitusjohtaja Jaakko Seppälä harrastaa veneilyä, moottorikelkkailua ja hiihtoa. Hänen mukaansa luonnossa oleminen on hyvää vastapainoa työlle. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 16.4.2018 20:13
Saara Kärki

Jaakko Seppälä miettii tovin, kun häneltä tiedustelee, miten viidenkymmenen täyttäminen eroaa neljänkymmenen täyttämisestä.

– Kymmenen vuotta on mennyt ihan hetkessä, enkä huomaa mitään isoa eroa. Ehkä asioihin on tullut sellainen rauhallisempi suhtautuminen. Positiivisella tavalla olen huomannut, että jos eteen tulee ongelmia tai haasteita, ne ratkeavat miettimällä rauhassa parhaan ratkaisun asian hoitamiseksi.

Hän uskoo, että ominaisuuteen ovat vaikuttaneet kokemus, ikä sekä tietynlainen mukavuudenhalu. Ettei tarvitse enää hötkyillä samalla lailla kuin aiemmin.

Seppälä on asunut Haukiputaalla suurimman osan elämästään. Ainoastaan armeija- ja opiskeluaikoina hän on asunut muualla. Haukiputaalla asuvat edelleen myös hänen vanhempansa.

– Olen ollut opiskelu- ja työkomennuksella Kanadassa ja Venäjällä kahdessa pätkässä vajaan vuoden, mutta kyllä Haukiputaassa viehättävät tutut, komeat paikat kuten Runtelinharju, Martinniemi ja Kiiminkijokisuisto, Seppälä sanoo.

Työllä ja vapaa-ajalla ei tarkkaa rajaa

Haukipudas on myös sopivan työmatkan päässä Oulusta. Seppälä on ollut yrittäjänä 17 vuotta ja tottunut kulkemaan työn mukana ympäri maailmaa. Teollisuuden palvelukseen suunniteltuja jatkuvatoimisia ympäristömittausratkaisuja tuottava yritys on kehittynyt yhdessä hyvän kollegan kanssa.

– Taustani on rakentamistekniikassa, mutta ympäristön tila ja erityisesti puhtaan veden varmistaminen sekä saastumisen tilan seuranta kiinnostavat.

Yrittäjällä on hinku menestyä, ja vuodet ovatkin tehneet selväksi sen, että Oulu on erinomainen alue kehittää eri ratkaisuja ja ottaa niitä käyttöön.

– Mutta isompi business vaatii kauemmaksi matkustamista. Oulussa olemme verkostoituneet rajusti muiden yritysten, yliopiston, ammattikorkeakoulun, viranomaisten ja VTT:n kanssa.

Edessä ei kuitenkaan ole ulkomaille muuttoa, ainakaan lähivuosina, perhe kun on vielä enemmän haukiputaalaisia kuin Seppälä itse. Matkustaminen sen sijaan on arkea, ja Seppälä on tottunut tekemään töitä niin lentokoneessa kuin hotellihuoneessa.

– En ole koskaan pitänyt hirveän tärkeänä rajaa työn ja vapaa-ajan välillä. Silloin kun on asioita hoidettava, ne hoidetaan.

Meren läheisyys rauhoittaa

Seppälä työskenteli aiemmin kehittämisprojektin päällikkönä Oulun kauppakamarissa, jossa hänen työnsä suuntautui Venäjän-kaupan kehittämisprojektiin. Hän puhuu sujuvasti venäjää.

– Edelleen se on käytössä lähes päivittäin, sillä meillä on tytäryhtiö tuolla Venäjällä. Toisaalta olen huomannut, että kieltä pitäisi käyttää aktiivisesti, jotta se pysyisi vireessä.

Seppälä on ollut kiinnostunut tekniikasta pikkupojasta asti, joten alalle hakeutuminen tapahtui luonnostaan. Kiinnostus näkyy myös vapaa-ajalla, sillä hän harrastaa moottorikelkkailua ja teknisiä juttuja.

– Myös veneet kiinnostavat. Haukiputaalla onkin parasta meren läheisyys ja se, että näkee kauas horisonttiin. Se on hyvä rentoutumiskeino tähän työhön, sillä luonto on ihan erilainen ympäristö, Seppälä pohtii.

Syntymäpäivää Seppälä juhli pienen porukan kanssa hyvän ruuan ja juoman parissa. Vaihtuva vuosikymmen ei pahemmin hetkauta, mutta saa miehen tyytyväiseksi terveydestään.

– Sen ylläpito on oleellista. Ehkä se iän kertyminen näkyy siinä, että nämä asiat tulevat mieleen.

Jaakko Seppälä

Syntynyt 15.4.1968 Haukiputaalla.

Asuu Haukiputaalla, käy töissä Oulussa.

Naimisissa. 15-, 20- ja 22-vuotiaat lapset.

EHP Environment Oy:n toinen yrittäjä ja hallituksen puheenjohtaja.

Kirjoitti ylioppilaaksi Haukiputaan lukiosta 1987.

Varusmiespalvelus Jääkärikomppaniassa Sodankylässä. Sissiradisti, ylikersantti.

DI (rakentamistekniikka), Oulun yliopisto 1995.

Projektipäällikkö Oulun kauppakamarissa 1997–2001.

Puhuu suomea, englantia, venäjää ja ruotsia.

Harrastaa veneilyä, moottorikelkkailua ja hiihtoa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa tänään rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa huomenna rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

185 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kehitysideoita työttömien aktivointiin

Jäin työttömäksi noin vuosi sitten. Olin muutaman kuukauden täysin työtön ja sitten sain/otin vastaan pätkätöitä ja myöh... Lue lisää...
Ihmetyttää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image