Oulu

Mainos

Hailuodon kiinteän yhteyden suunnitelmat tarkentuvat: No­peus­ra­joi­tus 80 km/h, puoliväliin py­sä­köin­tia­lue keinosaarelle - katso video

Kiinteän yhteyden pituus on noin 8,4 kilometriä ja se sisältää kaksi suurta siltaa ja pengertien. Pengertien pituus suunnitelmassa on 6,9 kilometriä ja siltojen yhteensä 1,5 kilometriä. Havainnekuva. KUVA: Kirjasniemi Jussi
Oulu 8.3.2018 12:49
Antti Pasanen

Hailuodon ja mantereen välille aiotun kiinteän yhteyden eli siltojen ja pengertien suunnitelman yksityiskohdat tarkentuvat.

Vuoden 2018 alussa suunnittelu on edennyt siten, että tiesuunnitelman ratkaisut ovat selvillä ja hankkeen vaikutusten arviointi on valmistumassa. Vesilupahakemus ja tiesuunnitelma valmistuvat kuluvan maaliskuun aikana, kertoo Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus.

Kiinteän yhteyden pituus on noin 8,4 kilometriä ja se sisältää kaksi suurta siltaa ja pengertien. Pengertien pituus suunnitelmassa on 6,9 kilometriä ja siltojen yhteensä 1,5 kilometriä. Tie olisi muodoiltaan ja näkemiltään sellainen, että sille voitaisiin panna nopeusrajoitukseksi 80 km/h.

Suunnitelman mukaan tieosuudelle tulisi myös vaarallisista ajo-olosuhteista varoittava järjestelmä.

Elyn uutiskirjeeseensä sisällyttämästä kartasta selviää, että kiinteä yhteys sisältäisi yhden keinotekoisella saarella sijaitsevan pysäköintialueen noin puolivälissä mantereen ja saaren välillä.

Silloille ja pengertielle ei ole elyn julkaisemien tietojen mukaan tulossa perinteistä tievalaistusta, melusuojausta eikä joukkoliikenteen pysäkkejä.

Miljoona kuutiota kiveä

Uusi pengertie rakennetaan vesialueelle Oulun Riutunkarista Hailuodon Huikkuun nykyisen lauttaväylän pohjoispuolelle.

Pengertie sijoittuu pääosin Järjenmatalan, Polkankarin ja Kummituksen matalien karien kohdalle. Niissä veden syvyys vaihtelee keskimäärin 1-2 metrin välillä.

Poikkileikkauskuva suunnitelluista kaistoista. KUVA: Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus

Pengertien leveys on kaistojen ja kevyen liikenteen väylien osalta yhteensä 9 metriä, josta moottoriajoneuvojen kaistojen leveys on yhteensä 6,5 metriä.

Penkereen kokonaisleveys on noin 10,5 metriä.

Tien pinta asettuisi alimmillaan 3,5 metriä keskimääräisen vedenpinnan yläpuolella.

Elyn mukaan tien rakentamiseen tarvitaan noin miljoona kuutiota kiviainesta.

Alla on suunnittelu- ja konsultointiyritys Sitowisen esittelyvideo yhteydestä. (Juttu jatkuu videon jälkeen.)

Hailuodon puoleinen silta eli Huikun silta sijoittuu kilometrin päähän Hailuodosta nykyisen Hailuoto-Oulu väylän kohdalle.

Sillan alikulkukorkeudeksi tulisi 18 metriä, väylän vapaa-aukon kooksi 75 metriä ja sillan kokonaispituudeksi noin 770 metriä.

Mantereen puoleinen silta eli Riutun silta sijoittuu Riutunkariin nykyisen lauttarannan pohjoispuolelle.

Sillan alikulkukorkeus olisi viisi metriä, väylän vapaa-aukon koko 58 metriä ja sillan kokonaispituus noin 740 metriä.
 
Ely toteaa, että suunnittelussa huomioidaan alueen herkkä ja suojeltu luonnonympäristö ja vaativat olosuhteet.

Kiinteä yhteys on tarkoitus sovittaa maisemaan mahdollisimman hyvin. Suunnittelussa pannaan elyn mukaan painoa sille, että merialueen ympäristölle ja vesiluonnolle aiheutetaan mahdollisimman vähän sekä rakentamisen että käytön aikana.

Hankkeen kustannusennuste on noin 74 miljoonaa euroa.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (172)

Saari on saari ja sillä sipuli.
Lauttamatka saarelle on Hailuodon kohokohta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokin hassu standardi antaa tehdä jo ilman lumipalletta kapeat kevyenliikenteen kaistat maaliviivalla joista ei pääse kaiteen takia karkuun, muttei anna tehdä yhtä leveämpää toiselle puolelle. Virallinen kevyenliikenteen väylä kuulemma vaatii jonkun erottavan osion. Jo on taas sääntö insnörtit unohtanut maalaisjärjen. Yks Putkinen kaide ei kylläsekään paljoa maksa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jostain syystä jutun poikkileikkauskuva kaistoista ei vastaa yleissuunnitelmassa olevia kaistajärjestelyitä. Suunnitelmassa on kaide - 0.25m tyhjää - 1.5m piennar - 3m autokaista - 3m autokaista - 1.5m piennar - 0.25m tyhjää - kaide. Tosin mikään ei estä autoilijoita käyttämästä piennarta, toivottavasti mitään tärinäuria tuohon ei ole suunnitteilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jostakin syystä havainnekuva esittelee jo aikoja sitten puretut Riutunkarin vanhat tuulimyllyt. Onhan se komian näköistä, mutta valejuttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivotaan, että siltoihin tulee näyttävyyttä, jotain mahtavuutta.
Eikä sellaisia peruskaiteella varustettuja tylsiä, kuin ovat esim. Oulujoen ylittävät sillat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tehkää nyt se silta tai maayhteys ja sitten parkkipaikat ettei tule konkurssia ennen kun on valmis tai miljoonien lisä kustannuksia järki käteen heti alussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyöräkaista vain toiselle puolelle, leveämpänä ja kaiteen taakse. Kaiteeseen samalla LED valot, jotka valaisevat hieman molempia puolia ja saadaan samalla näyttävä maamerkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ääni tälle. Ei tuossa kaiteen ja autotien välissä uskalla ajella jos 80km/h pyhkästään ohi. Pyörätie vain toiselle puolelle. Kaide pyörätien ja autotien väliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen jonka tiedän Hailuodossa käyneen on käynyt siellä lähinnä vain sen lauttamatkan vuoksi. Tyhmää ehkä mutta ei mitään verrattuna tähän projektiin, sillä kukaan heistä ei olisi siellä käynyt moisen vuoksi, ei ennen eikä tulevaisuudessa olipa saaressa sitten mitä tahansa palveluita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo Saarille hyvä rakentta joku firma paljon kesä mökkiä niin mukava siellä viettä aikaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisko tuon saman filmin tehdä eri vuoden aikoina harvemmin tuolla noin hienot kelit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kevyen liikenteen väylät saavat olla kyllä selvästi leveämmät. En itse uskaltaisi pyöräillä tuolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään järkeä rakentaa noin kallista siltaa!! Muutama auto ajoi tuossa videolla ja polkupyöräilijä. Ihmettelen jos tuolla liikenne virralla noin kallista siltaa rakennetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerran se lautta kauppa kirpaisee ja sitten alkaa halpa ajo! kannattaisi samalla yhdistää lautamatka Hailuoto risteily pakettiin. Eikä aina vaan samaa reittiä. Esim. puolen päivän Hailuotoristeily. Sitten elokuun iltayön kuutamo purjehdinta siihen sisältyisi yksi terävä paukku autoilijoille ei sen enempää. Ettei kortti joudu narulle kuivumaan. Siinnä lautalla sovussa seilaisivat niin rekkamiehet lasteinen, kuin tavalliset töistä tulijat ja tölihin menijät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun se ajo ei ole halpaa, Tällä hetkellä ajo maksaa 4.5 - 5 miljoonaa euroa vuodessa. Eli silta on maksettu noin 15 vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tienhoito tulee olemaan yhtä huonolla tolalla kuin mantereen puolella niin aika vaarallista on ajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän on kapea tuo kevyen liikenteen tila. Parempi kun tulisi vain toiselle puolelle leveämpänä ja vielä parempi olis kaiteella erotettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo ja ilman kypärää näytti vielä ajavan pyöräilijä missä poliisit luurasi? Ja tuo auto ajoi parikerta edellä ajavan taka kontiin!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (172)
Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kansanedustajien eläkkeet

"eläkemaksuja ja -karttumia tulee suhteuttaa: suuret maksut tarkoittavat suuria karttumia, ja päinvastoin." Olet sinä va... Lue lisää...
Voi y...

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

17.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image