Kaleva.fi uudistuu!

Kaleva.fi-palvelu on uudistumassa. Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa uusi Kaleva.fi käyttöön jo ennen muita. Lue lisää...

Ota uudistunut Kaleva.fi käyttöön
Mainos

Fennovoima haluaisi kallioparkista ydinjätteen välivaraston

Oulun kaupungin teettämä havainnekuva Autorantaan tulevasta kallioparkin rampista. Oulun kaupungin teettämä havainnekuva Autorantaan tulevasta kallioparkin rampista.
Oulun kaupunki/Tekninen keskus
Oulu  1.4.2012 | Kari Sankala Muuta tekstin kokoa -+

Fennovoima Oy on tehnyt Oulun kaupungille houkuttavan tarjouksen. Yhtiö maksaa kallioparkin rakentamisen kokonaan, mikäli se saa sijoittaa ydinjätteensä väliaikaisesti monien oululaisten vastustamaan pysäköintilaitokseen.

Yhtiöllä on kiire ratkaista Pyhäjoen ydinvoimalasta syntyvän ydinjätteen väliaikainen varastointi, jotta voimalan rakennustyöt voidaan aloittaa.

Kallioparkin hyödyntämisessä voi kuitenkin olla yksi mutta. Onnistuuko ydinjätteen kuljetus kallioparkkiin?

Siksi Oulussa testataan ydinjätekuljetusten onnistuminen sunnuntaina kello 14–15.

Jos kuljetus ei onnistu, kaupungin ja Fennovoiman noin 90 miljoonan euron ja kymmenen vuoden sopimus kaatuu.

Pyhäjoelta ydinjäte on tarkoitus tuoda erikoiskonteissa vesitietä proomuilla Raahen sataman kautta Oulun Oritkariin. Raahen päässä kuljetus luonnistuu, mutta Oulussa ongelmana ovat katujen ahtaus ja erityisesti risteykset.

Kokeessa jättilavetti ajaa Oritkarista Nuottasaaren tehdasalueen läpi kauppatorille Autorannan pysäköintialueen kupeelle ja takaisin. Toinen kallioparkin ajoliuskoista tulee juuri Autorantaan.

Liikenteellisesti kriittisiä paikkoja ovat Aleksanterinkadun ja Puistokadun, Aleksanterinkadun ja Saaristonkadun risteykset sekä kauppahallin kulma. Taipuuko jättilavetti käännöksissä taloja vaurioittamatta?

Fennovoima, kaupunki ja Oulun poliisilaitos pyytävät kaupunkilaisia välttämään turhaa liikkumista jättilavetin reitillä tänään iltapäivällä, ettei kukaan litisty lavetin ja kauppahallin seinän väliin.

Päätös tehdään maanantaina

Fennovoima uskoo tarvitsevansa Oulun kallioparkkia noin kymmenen vuotta, sillä yhtiö käy neuvotteluja ydinjätteen loppusijoituksesta valtion kanssa.

Kalevan saamien tietojen mukaan Oulun kaupunginhallitus riiteli Fennovoiman tarjouksesta viime maanantaina ankarasti, kun muutoin tyhjän asialistan kokous venähti peräti viisituntiseksi.

Kaupunginhallituksessa enää vihreät vastustavat, mutta esimerkiksi vasemmistoliitto laskee tulevien työpaikkojen ja saatavien säästöjen varaan.

Ydinvoimaa kannattavat suuret puolueet kokoomus, keskusta ja SDP ovat hyväksyneet tarjouksen. Myös perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien ryhmistä on näytetty vihreää valoa.

Jos sunnuntain koe onnistuu, Oulun kaupunginhallitus voi allekirjoittaa ydinjätesopimuksen jo maanantaina.

Jättilavetin arvioidaan olevan kauppatorilla Autorannan pysäköintialueen tuntumassa tänään sunnuntaina kello 14.10-14.20.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

20/359 kommenttia

Cempeleläinen
1.4.2012 20:24

Tämä oli PARAS, viihdyttävin, hauskin, sitten vuoden -89, jolloin aloin vakituisemmin lukemaan Kalevaa. Aukesi tosin heti, mutta ei se ollut pointti, vaan hauskasti kirjoitettu juttu. Kiitos toimittajalle!


oululainen
1.4.2012 18:53

Jaa vahinko ehti tapahtua, möin hädissäni heti aamusta asuntoni eniten tarjonneelle kun sen sijainti on juuri tuon ydinjäteluolan yläpuolella. Arvelin että pitää ottaa siitä vielä edes joku raha ennenkuin kuskaus alkaa todenteolla. Näin sitä heikkohermoista jymäytetään, nyt joutuu miettimään mihin ensi yönä päänsä kallistaisi, nuo muutamat setelit ei paljoa lämmitä. Pitää alkaa selvittämään mihin asti pitää mennä asunnon ostoon, voi pahimmillaan olla että täytyy lähtä noiden lavettien mukana rajan taa jos siellä olisi edukkaammat kämpät.


Tänne ja heti
1.4.2012 18:32

Älkää nyt olko kauhuissaan mitättömästä ja vaarattomasta säteilystä. Ajatelkaa vain työpaikkoja mitä se toisi tullessaan ja vero markkoja saatais myös tänne. Kyllä.


vihreät tukehtuu
1.4.2012 18:04

loistava pila.. jotkut vielä uskoivatkin kun niin avautuivat :)


trolli
1.4.2012 19:13

Oletko varma, ettei "avautujat" juota sinulle kuravettä...


Fennovoima rocks
1.4.2012 17:35

Kannatan, Fennovoima on aina maksanaut hyvät osingot.


Ville
1.4.2012 17:01

Hyvä jos kallioparkille löytyy käyttöä eihän sinne autoja olisi riittänyt. Uusi Oulu saa nyt jotain ainutlaatuista joka ei unohdu koskaan.


i.k.r.a
1.4.2012 16:45

Rovaniemeltä ounasvaaralta löydetty euroopan suurin urea öydös lupaa töitä tuhansille. yksistään pohjoieuroopan atomivoimalohin riiittää polttoainetta viideksisadaksi vuodekdi lupaa
Rovaniemen kaupunginjohtaja


Hieno JUTTU
1.4.2012 16:41

Ja torinrantaan koko laitos. Eipä tartte pitkästi kuljettaa jätettä. Työntekijät voivat lounastauolla käydessään viedä ydinjätteet parkkiin:)


tarkkailija
1.4.2012 16:41

Siinä mielessä hyvä juttu että tämä toi ydinjäteasian hyvin konkreettisesti kaikkien eteen. Ydinvoimakielteisyyteni vahvistui entisestään, niinkuin kävi monelle muullekin. Kiitos jutusta KS.


Ads by google, kommentit jatkuvat alla
Tumpelo
1.4.2012 16:37

Aprilliä aprilliä syö silliä ja juo kuravettä päälle.


Oul(m)
1.4.2012 16:19

Aika huono aprilipila.


Eipä jumäytetä
1.4.2012 16:13

Apriillia!


Henkka
1.4.2012 16:12

Surkein Kalevan aprillipila minun muistiini. Pilan pitäisi olla ensinnäkin jollakin tavalla hauska. Tässä oli yhdistetty vain kaksi surullista asiaa keskenään. Lisäksi pilaa ei saisi arvata heti otsikosta. Sen pitäisi olla aluksi uskottava, mutta selvitä vasta juttua pidemmälle luettaessa - jos silloinkaan.


tosikko
1.4.2012 18:02

Olet tosikko, jos uutinen ei mielestäsi ollut hauska :) Mut et poikkea hirveenä sit 85%:sta öylyläisiä.


3v
1.4.2012 19:12

Hyvä jos sinua nauratti...se kertoo paljon huumorintajustasi


saara
1.4.2012 16:09

Missasinko elokuvaliput?


Lirpa
1.4.2012 16:00

Olipa aika komia ilmestys tuo jättilavetti keskustan ahtailla kaduilla, pakko myöntää.


jussi
1.4.2012 16:00

oikea käyttötarkoitus!


K-kertomusta aprilliviihteeksi
1.4.2012 15:57

Koillistuulella kaameat kontit kellumaan, kurkkumerelle käypi kohta konttien kulku. Kauhusta kangistuu kunkkukunta kun karahtaa konttien keulat kivikkoon...


Mainos
Mainos
Mainos
Uusimmat » | Oulu Down Up
Mainos
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös