Oulu

Fennovoima haluaisi kal­lio­par­kis­ta ydinjätteen välivaraston

Oulun kaupungin teettämä havainnekuva Autorantaan tulevasta kallioparkin rampista. KUVA: Oulun kaupunki/Tekninen keskus
Oulu 1.4.2012 0:00
Kari Sankala

Fennovoima Oy on tehnyt Oulun kaupungille houkuttavan tarjouksen. Yhtiö maksaa kallioparkin rakentamisen kokonaan, mikäli se saa sijoittaa ydinjätteensä väliaikaisesti monien oululaisten vastustamaan pysäköintilaitokseen.

Yhtiöllä on kiire ratkaista Pyhäjoen ydinvoimalasta syntyvän ydinjätteen väliaikainen varastointi, jotta voimalan rakennustyöt voidaan aloittaa.

Kallioparkin hyödyntämisessä voi kuitenkin olla yksi mutta. Onnistuuko ydinjätteen kuljetus kallioparkkiin?

Siksi Oulussa testataan ydinjätekuljetusten onnistuminen sunnuntaina kello 14–15.

Jos kuljetus ei onnistu, kaupungin ja Fennovoiman noin 90 miljoonan euron ja kymmenen vuoden sopimus kaatuu.

Pyhäjoelta ydinjäte on tarkoitus tuoda erikoiskonteissa vesitietä proomuilla Raahen sataman kautta Oulun Oritkariin. Raahen päässä kuljetus luonnistuu, mutta Oulussa ongelmana ovat katujen ahtaus ja erityisesti risteykset.

Kokeessa jättilavetti ajaa Oritkarista Nuottasaaren tehdasalueen läpi kauppatorille Autorannan pysäköintialueen kupeelle ja takaisin. Toinen kallioparkin ajoliuskoista tulee juuri Autorantaan.

Liikenteellisesti kriittisiä paikkoja ovat Aleksanterinkadun ja Puistokadun, Aleksanterinkadun ja Saaristonkadun risteykset sekä kauppahallin kulma. Taipuuko jättilavetti käännöksissä taloja vaurioittamatta?

Fennovoima, kaupunki ja Oulun poliisilaitos pyytävät kaupunkilaisia välttämään turhaa liikkumista jättilavetin reitillä tänään iltapäivällä, ettei kukaan litisty lavetin ja kauppahallin seinän väliin.

Päätös tehdään maanantaina

Fennovoima uskoo tarvitsevansa Oulun kallioparkkia noin kymmenen vuotta, sillä yhtiö käy neuvotteluja ydinjätteen loppusijoituksesta valtion kanssa.

Kalevan saamien tietojen mukaan Oulun kaupunginhallitus riiteli Fennovoiman tarjouksesta viime maanantaina ankarasti, kun muutoin tyhjän asialistan kokous venähti peräti viisituntiseksi.

Kaupunginhallituksessa enää vihreät vastustavat, mutta esimerkiksi vasemmistoliitto laskee tulevien työpaikkojen ja saatavien säästöjen varaan.

Ydinvoimaa kannattavat suuret puolueet kokoomus, keskusta ja SDP ovat hyväksyneet tarjouksen. Myös perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien ryhmistä on näytetty vihreää valoa.

Jos sunnuntain koe onnistuu, Oulun kaupunginhallitus voi allekirjoittaa ydinjätesopimuksen jo maanantaina.

Jättilavetin arvioidaan olevan kauppatorilla Autorannan pysäköintialueen tuntumassa tänään sunnuntaina kello 14.10-14.20.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (359)

Tämä oli PARAS, viihdyttävin, hauskin, sitten vuoden -89, jolloin aloin vakituisemmin lukemaan Kalevaa. Aukesi tosin heti, mutta ei se ollut pointti, vaan hauskasti kirjoitettu juttu. Kiitos toimittajalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa vahinko ehti tapahtua, möin hädissäni heti aamusta asuntoni eniten tarjonneelle kun sen sijainti on juuri tuon ydinjäteluolan yläpuolella. Arvelin että pitää ottaa siitä vielä edes joku raha ennenkuin kuskaus alkaa todenteolla. Näin sitä heikkohermoista jymäytetään, nyt joutuu miettimään mihin ensi yönä päänsä kallistaisi, nuo muutamat setelit ei paljoa lämmitä. Pitää alkaa selvittämään mihin asti pitää mennä asunnon ostoon, voi pahimmillaan olla että täytyy lähtä noiden lavettien mukana rajan taa jos siellä olisi edukkaammat kämpät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää nyt olko kauhuissaan mitättömästä ja vaarattomasta säteilystä. Ajatelkaa vain työpaikkoja mitä se toisi tullessaan ja vero markkoja saatais myös tänne. Kyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä jos kallioparkille löytyy käyttöä eihän sinne autoja olisi riittänyt. Uusi Oulu saa nyt jotain ainutlaatuista joka ei unohdu koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rovaniemeltä ounasvaaralta löydetty euroopan suurin urea öydös lupaa töitä tuhansille. yksistään pohjoieuroopan atomivoimalohin riiittää polttoainetta viideksisadaksi vuodekdi lupaa
Rovaniemen kaupunginjohtaja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja torinrantaan koko laitos. Eipä tartte pitkästi kuljettaa jätettä. Työntekijät voivat lounastauolla käydessään viedä ydinjätteet parkkiin:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä mielessä hyvä juttu että tämä toi ydinjäteasian hyvin konkreettisesti kaikkien eteen. Ydinvoimakielteisyyteni vahvistui entisestään, niinkuin kävi monelle muullekin. Kiitos jutusta KS.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surkein Kalevan aprillipila minun muistiini. Pilan pitäisi olla ensinnäkin jollakin tavalla hauska. Tässä oli yhdistetty vain kaksi surullista asiaa keskenään. Lisäksi pilaa ei saisi arvata heti otsikosta. Sen pitäisi olla aluksi uskottava, mutta selvitä vasta juttua pidemmälle luettaessa - jos silloinkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet tosikko, jos uutinen ei mielestäsi ollut hauska :) Mut et poikkea hirveenä sit 85%:sta öylyläisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa aika komia ilmestys tuo jättilavetti keskustan ahtailla kaduilla, pakko myöntää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koillistuulella kaameat kontit kellumaan, kurkkumerelle käypi kohta konttien kulku. Kauhusta kangistuu kunkkukunta kun karahtaa konttien keulat kivikkoon...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (359)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy iltapäivällä ja illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rinteen pullistelu.

Mieluummin seuraan Rinteen pullistelua kuin Sipilän pullistelua. Ja kaiken lisäksi se Sipilähän valehteli taas tällä vii... Lue lisää...
Toimmittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image