Oulu

Asuntoon tunkeuduttiin keskellä yötä, asukas ampui toista tunkeutujaa ylävartaloon – hovi piti miesten tuomiot voimassa

Oulu 11.7.2018 13:00
Kaleva

Rovaniemen hovioikeus on pitänyt voimassa Oulun käräjäoikeuden antamat tuomiot asiassa, jossa öinen selkkaus johti ammuskeluun Oulussa. Välikohtaus tapahtui oululaisessa yksityisasunnossa ja sen pihalla viime vuoden helmikuussa.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1992 syntyneen Juha Mikael Tynin kolmen vuoden vankeusrangaistukseen tapon yrityksestä, ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta.

Tyni ampui taloonsa tunkeutunutta miestä pienoisrevolverilla rintaan. Ampumisesta syntynyt vamma vaati kiireellistä leikkaushoitoa.

Välikohtauksessa loukkaantunut, talon asukasta kohti katkaistulla haulikolla ampunut vuonna 1994 syntynyt mies tuomittiin kahdesta törkeästä kotirauhan rikkomisesta, pahoinpitelystä, ampuma-aserikoksesta ja vaaran aiheuttamisesta yhteensä vuoden ja seitsemän kuukauden vankeusrangaistukseen.

Toinen taloon tunkeutunut vuonna 1995 syntynyt mies sai kahdesta törkeästä kotirauhan rikkomisesta, avunannosta pahoinpitelyyn ja ampuma-aserikoksista yhteensä yhdeksän kuukautta ehdollista vankeutta. 

Neljäs paikalla ollut, vuonna 1984 syntynyt mies tuomittiin 60 päiväsakkoon ampuma-aserikoksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi miehet maksamaan sakkoja sekä erilaisia korvauksia ja maksuja asianomistajille ja valtiolle. 

Ainoana käräjäoikeuden tuomioon tehty muutos on se, että hovioikeus vapautti vuonna 1995 syntyneen miehen ehdollisen vankeusrangaistuksen ohessa tuomituista päiväsakoista. Käräjäoikeus tuomitsi miehelle alunperin 60 päiväsakkoa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Ihmiset lukevat uutisen ja muodostaa mielikuvituksella tapahtumien kulun.
Moniko tietää miten asiat on mennyt ja mistä on ollut kyse? Huumeista, toisen henkilön suojelusta, kissoista, koirista vai naisista? Elikkä aivan turhaan tiedätte asioita ja teette lait uusiksi :D kommentoijat yhtä sekasi ku suomiki :p

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen laki on nurinkurinen.
Kotiaan ja kotirauhaansa saa - ja pitää - puolustaa. Jos sisälle tunkeutuu haulikolla varustautunut tyyppi, joka sillä vielä ampuu asukkaan suuntaa niin sellaisen otuksen saa - ja pitää - pysäyttää miten pystyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

näin on kun puolustaa itseään rangaistaan ihmekkös täällä rikolliset ei pelkää mitään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskellä yötä tunkeudutaan asuntoon pahoissa aikeissa aseiden kanssa, eikä asukas siis saa edes puolustaa henkeään ja terveyttään???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se joka puolustautui (katkaistulla haulikolla varustautunutta) hyökkääjää vastaan pienoispistoolilla sai kolme vuotta ja hyökkääjä vuoden! Muistakaa että itsensä puolustaminen on paha juttu Suomessa. Olisi pitänyt pötkiä karkuun ja ehkä silti olisi saanut vuoden pari istuttavaa. Poliisihan ei turvallisuuteen vaikuta vaan kirjaa tapahtuneen ja tutkii sitten mitä tutkii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei saa puolustaa itseään, vaikka joutuisi aseellisen porukan hyökkäyksen kohteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisen asuntoon saa siis tunkeutua aseistautuneena eikä saa oikeastaan mitään rangaistuista. Asunnon haltija on se rikollinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...mahdollista se, että kotiaan puolustanut saa kovemman tuomion kuin sinne aseistautuneena tunkeutunut !!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eli..sun asuntoon voidaan tunkeutua ja ampua ilman että saat puolustautua??
toki nuo huumejutut sitten asia erikseen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä jäi sellainen kuva, että asuntoaan puolustanut sai kovemman rangaistuksen, koska ehti ampua ensin?? Parempi vain luikkia karkuun rosvoilta, susilta ja punkeilta. Ainoa oikeus lie kokoon kääriytyminen kansalaisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä se on kummallista Suomessa, että omaa huusholliaan ei saa puolustaa ilman tuomiota tunkelijoita vastaan, vaikka tasan tarkkaan tietää näitten olevan luvattomilla asioilla. Päätäkö siinä pitäisi silittää ja tarjota pullakahveet, että asiat menisivät oikeuslaitoksen mukaan oikein?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se ihme kun itseä ei saa puolustaa enään vaikka sehän oilisi voinut henki mennä jos ei olisi ampunu tunkeutujaa koska heilläkin oli ase ja miesylivoima!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

93
Pyörätelineitä ja parkkiruutuja voi kadota keskustan paraatipaikoilta – "Se on kaupunkipyörien hinta"
82
Moni lähtee kaupungista hellettä pakoon Hailuotoon – lauttajono kilometrin mittainen
48
Sateenkaaret ilmestyvät näyteikkunoihin ja kohoavat kaupungintalon lipputankoihin – Pride-viikko alkoi Oulussa tänään
42
The New York Times ja CNN kritisoivat etusivuillaan Trumpia kovin sanoin: "Surrealistinen huippukokous"
23
69 000 euron yllätyslasku aiheutti hämmennystä kempeleläiselle pariskunnalle – Handelsbanken lähetti viikonloppuna 4 000 virheellistä laskua
22
Analyysi: Trump yhdisti kahtiajakautuneen kansan – amerikkalaiset yksimielisen häpeissään Helsingin tapahtumista
20
Lämpötila nousee tänään Oulussa jopa 32 asteeseen – lähetä meille hellekuvasi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan keski- ja länsiosassa, Etelä-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla, Muonio, Pelkosenniemi, Savukoski, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

322 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Minä jäin orvoksi kolmen vanhana. 10-kesäisenä myin käpylehmiä, joilla tienasin sievoisen summan. Pääsin peruskoulusta j... Lue lisää...
Kaikki pystyvät jos ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image