Kalevan vaalikone on auki – mukana yli 1400 ehdokasta, kokeile ja löydä omasi

Kuntavaalit 2017 20.3.2017 16:36
Heikki Uusitalo

Kalevan kuntavaalikone on nyt auki. Vaalikoneen löydät täältä.

Vaalikoneessa voit vertailla sekän oman kuntasi että muiden kuntien ehdokkaita.

Vastaamaan on kutsuttu ehdokkaita kaikista Pohjois-Pohjanmaan kunnista. Mukaan ovat päässet kaikki halukkaat. Mukana on tässä vaiheessa yli 1 400 ehdokasta.

Ehdokkaita on tentattu 13 peruskysymyksen avulla. Kysymykset käsittelevät muun muassa kuntapalveluita, kaavoitusta, kuntataloutta ja kuntien tehtäviä.

Ehdokkaat ovat esimerkiksi päässeet sanomaan, voiko kunnallisveroprosenttia enää korottaa, tai onko kaupalla liikaa valtaa kaavoituksessa. Entä saako kotikunnassasi lakkauttaa enää kouluja? Sitäkin ehdokkailta on kysytty.

Peruskysymysten lisäksi osaan kunnista on räätälöity kuntakohtaisia kysymyksiä. Oulun ehdokkailta esimerkiksi on tivattu, voiko Raattiin, Oulujoen suiston rannalle rakentaa korkeatasoisia asuntoja.

Kysymyksistä valtaosa on luotu väitemuotoon. Ehdokkaat ja äänestäjät vastaavat kysymyksiin, kuinka samaa tai eri mieltä he ovat väittämän kanssa.

Vaalikoneessa valtaosa kysymyksistä on väitemuodossa. Liukuvalintapallukalla kerrotaan, kuinka samaa tai eri mieltä on väitteen kanssa. Tietokoneen näytöllä omat vastaukset vertautuvat ehdokkaiden vastauksiin reaaliajassa.

Lisäksi mukana on monivalintakysymyksiä, joissa vastausvaihtoehdoista on valittava yksi.

Ehdokkaiden on annettu lisäksi perustella vastauksiaan.

Vaalikone on toteutettu aiemmista vaalikoneista tutun ZEFin palvelulla.

Kalevan kuntavaalikone löytyy helposti osoitteesta kaleva.fi/vaalikone.

Kuntavaalien varsinainen vaalipäivä on 9. huhtikuuta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (47)

Miksi reaaliaikainen ehdokaslistaus vaalikoneen rinnalla? Vaalikoneen käyttäjä voi helposti tuntea joutuvansa ohjailtavaksi ja muuttaa vastauksiaan jopa oman mielipiteensä vastaisiksi, jos heti alkuunsa annetun ehdokkaan pärstäkerroin tai puoluekanta ei miellytä. Mahdollisuus peittää ehdokaslistaus olisi tervetullut ominaisuus, niin säilyy jännitys loppuun asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksi ei ole yhtään kysymystä turvapaikanhakijoista? se ainoa asia joka itseä kiinnostaa..eli heti kun löytyy mahdollisimman kielteinen suhtautuminen maahantuloon--->ääni sinne!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalikone voisi kysyä ehdokkailta mielipidettä korruptioviroista ja kunnantyöntekijöitten muhkeista sairaslomista. Lomakertymät ja saldovapaat kiinostaisi myös meitä maksumiehiä ja naisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan käsittämättömän huono vaalikone! Erittäin huonoja kysymyksiä ja tuloksena lähes yksinomaan kokoomuksen ja keskustan ehdokkaita, joita en ikäpäivänä äänestäisi. Vaikuttaa siltä, että tällä koneella halutaan todella ohjata äänestyskäyttäytymisä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on ihan saman mitä ehdokas on mieltä. Lukekaa puolueen paikallisosaston vaaliohjelma, ja ennen kaikkea tutkikaa miten puolueen valtuustoedustajat ovat äänestäneet menneisyydessä. Vain sillä on merkitystä. Valittu ehdokas äänestää mitä käsketään, usein sellaisten tahoilta joita ei ole kunnallisvaaleissa edes valittu. Eli puolueen taustavaikuttajat, puolueen johtohenkilöt ja muut vaikutusvaltaiset lobbarit. Sillä ei ole mitään väliä mitä joku ehdokas on näihin vaalikoneisiin vastannut.

Suomessa ei ole demokratiaa vaan puoluekratia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalikone ei näy jostain syystä. Evästeet ovat päällä ja mitään virheilmoituksia ei tule, vaikka klikkaan vaalikonebanneria ja tekstissä olevia vaalikoneen osoitteita. Ainoastaan avautuu sivu, jossa on Kokoomuksen mainosbanneri ja vaalikonebanneri -- vaalikonebanneria klikkaamallakaan ei vaalikone käynnisty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevan Kuntavaalit 2017-lehdestä puuttui SIEVI, jonka te luette mieluusti P-Pohjanmaahan. Se on toisaalta aivan oikein, koska Sievi kuuluu KESKI-Pohjanmaahan niinkuin ikuisesti on ollut ja tulee aina olemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin no, tällaista vaaliviihdettähän tämä nyt oli - eikä siinä mittään, ihan ok. Olishan tässä ollut mahdollista ehkä tekijöiden etukäteen Miettiä noita kysymyksiä enempi tosissaankin. Helepoimmin lisää uskottavuutta ois kenties voinu saada laittamalla
edes pari selevää ns. arvokysymystä mukaan. Niistä olis sitten ollu äänestäjän ehkä mahollista ite päätellä kuin henkilö sitten noin yleensä ajattellee ja tekkee päätöksiä. Tasapuolisesti tsemppiä kaikille ehokkaille! ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei toimi kunnolla kännykällä. Huono. Mun hermot kestää max. 5 sekkaa, ja jos ohjelma tökkii nii heirän meneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ollut yhtään kysymystä liittyen ns. pakolaisiin. He tulevat olemaan suuri menoerä kunnan taloudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä ymmärrä mitä nuo sateenkaari hommelit kuuluu kunnallisvaaleihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa kyllä maailmanhistorian omituisin vaalikone. Kysymykset olivat isoista asioista, joissa muka jotenkin oli aina vain kaksi asiaa vastakkain, aivan kuin vaihtoehtoja ei olisi olemassa. Toisaalta, omaa elämää noista kysymyksistä koski vain noin yksi kappale. Eikä tämän perusteella ehdokkaan arvomaailmastakaan saa mitään selvää. Arvosana 4-.

Avoin vaalikone, siitä mallia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkein paras "vaalikone" on minun mielestäni muutaman minuutin videopätkä jossa ehdokkailta kysytään samat kysymykset. Sössöttäjät paljastuu oitis ja ne joilla ei ole mitään vakuuttavuutta esiintymisessään. Sellainen ei saa myöskään ääntään kuuluviin silloin kun on sen aika. Tarkistakaa ehdokkaanne asiaosaaminen! Ei riitä että ehdokas pitää täkeänä koulutusta ja terveydenhoitoa :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavan huonosti tuki päätöksentekoa tämä vaalikone. Prosenttiluvut hankalat tämmöisissä kysymyksissä. Kysymyksisistä suuri osa oli liian ylätasolla. Itselle "ei tärkeitä" asioita ei voinut skipata. Tulosten vertailu ehdokkaiden kanssa ei ainakaan tässä selaimessa (Chrome) toimi. Antoi aivan eri tuloksia kuin muut kokeilemani vaalikoneet, joista tulokset on olleet keskenään aika lailla linjassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastasin vaalikoneen kysymyksiin ja testasin mielipiteeni useiden kuntien ehdokkaiden kanssa. Yllätys oli suuri, kun vastauksiini lähimmäksi valikoituneet olivat useista eri puolueista käytäessä useiden kuntien ehdokkaita läpi. Tämän perusteella vaikuttaa siltä, että saman puolueen ehdokkaitten kesken on suuria eroavaisuuksia jo yhden kunnan alueella, mutta erot vain kasvavat huomioitaessa useampien kuntien ehdokkaita. Se osoittaa myös, että ehdokkaat eivät joko tiedä mikä on oman puolueen linja tietyissä kunnallisissa asioissa tai puolueella ei ole yhtenäistä linjaa olemassakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalikoneesta puuttuvat kokonaan luonnonsuojeluun liittyvät kysymykset, jotka itselleni ovat tärkeitä. Olisin myös kaivannut kysymystä suhtautumisesta turvapaikanhakijoihin. Näissä asioissa voisi alkaa jo eroja syntymään ja ne kertovat paljon ehdokkaan arvomaailmasta. Ihmettelen myös kysymyksen asettelua sateenkaarinuorten kiusaamiseen puuttumisesta. Kaikenlaiseen kiusaamiseen pitäisi puuttua tiukemmin! Ei kai sateenkaarinuori ole siinä asiassa poikkeus? Huolestuttavan suuri joukko lapsista ja nuorista kärsii koulukiusaamisesta päivittäin ja tuntuu, että kaikki käytössä olevat keinot ovat tehottomia. Jos tarkoitus on jotenkin kysyä ehdokkaan mielipidettä sateenkaari-ihmisistä, niin miksi ei uskalleta kysyä suoraan? Haluaisin ainakin itse välttyä äänestämästä ehdokasta, joka erottelee kuntalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos luonnonsuojelu on tärkeää, niin jokainen voi ostaa omaa maata suojeltavaksi. 500ha näin aluksi niin olisi jotain uskottavuutta suojeluun suhtautumisessa. Yhteiskunnan varoja ei kannata käyttää.
Jos ei pientä härnäämistä kestä, niin se on heikkoutta. Jokaista kiusataan joskus eikä sateenkaarisekoilu anna etuoikeutta kieltää sitä... ;-D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (47)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 seuraaviin kuntiin: Kuusamo, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä Taivalkosken ja Pudasjärven kunnissa, Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

191 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Antti Rinteen aika

Vaikuttaa siltä, että kävit hakemassa lukuja tilastokeskuksen tms. sivuilta ja tuuppasit ne kommenttikenttään ymmärtämät... Lue lisää...
oho

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image