Vahva ter­vey­den­huol­to

Vaalipuheet 11.10.2012 9:43
Juha Richter

Olen työskennellyt eri puolilla maailmaa ja tutustunut monenlaisiin terveydenhuoltojärjestelmiin. Havaintojeni mukaan täysin yksityistetty terveydenhuolto ei ole paras vaihtoehto: ei potilaille, ei työntekijöille eikä yhteiskunnalle.

Olen muun muassa tutustunut Yhdysvaltojen terveydenhuoltojärjestelmään. Sairaalat ja lääkärinvastaanotot ovat usein yksityisiä ja tavoittelevat voittoa. Hoitopäätökset eivät aina perustu lääketieteellisiin syihin, vaan osittain taloudellisiin tavoitteisiin.

Saksassa, jossa terveydenhuolto on osittain yksityistetty, huomattiin vastikään, että isolle osalle selkäkipuisista oli tarjottu selkäleikkausta. Tehdyn selvityksen mukaan merkittävälle osalle potilaista leikkauksesta ei olisi kuitenkaan ollut odotettavissa hyötyä, vaan hyötyjinä olisivat olleet leikkauksia suorittavat yritykset.

Terveydenhuollon työntekijöiden työhyvinvointi on varmistettava, se on laadukkaan palvelun kulmakivi. Työhyvinvointiin ei keskitytä nykyisin riittävästi, mutta lisääntyykö hyvinvointi yksityistämällä?

Osaltani voin sanoa, että Suomen julkisessa terveydenhuollossa työskenteleminen on ongelmista huolimatta mukavampaa ja laadukkaampaa kuin monessa muussa maassa, sillä täällä ei ole jatkuvasti taloushenkilö tarkastamassa lääkärin ja hoitohenkilökunnan päätöksiä. Töitä on ehkä liikaa, mutta täällä voi tehdä eettisesti oikeita ratkaisuja, eikä raha ensisijaisesti määritä hoitopäätöksiä.

Yhdysvalloissa terveydenhuollon kustannukset ovat lisäksi korkeammat kuin Suomessa. Myös Euroopan maita vertaillessa Suomi on kustannusten osalta hyvässä asemassa. Siksi toivonkin uuden Oulun kehittävän vahvan julkisen terveydenhuollon, joka turvaa lähipalvelut ja ennaltaehkäisevät palvelut. Ainoastaan pieni osa kunnan terveyspalveluista kannattaa ulkoistaa.

Otetaan ongelmat esille ja etsitään järkeviä ratkaisuja.

Juha Richter
lääkäri, kuntavaaliehdokas (kd.)
Oulu

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi päivällä Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa lumisateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Louhimiehen

151 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Louhimiehen

Keskustelun kommentteja lukiessani olen järkyttynyt vihamielisistä vastauksista. Onko vieläkin niin, että varsinkin nuo... Lue lisää...
Nuorten naisten äiti

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.3.

Naapurit

22.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image