Kulttuuri

Viimeinen sammuttaa valot Jär­jes­tö­ta­los­sa – jää­hy­väis­teok­sen avajaiset lauantaina

Järjestötalon julkisivua on maalattu torstain ja perjantain aikana. KUVA: Eija Mikkonen
Kulttuuri 18.11.2017 17:00
Päivi Alasuutari

Lauantaina Oulun Järjestötalon uudemmassa siivessä Mäkelininkatu 29:ssä järjestetään lauantai-iltana näyttävät avajaiset teokselle Viimeinen sammuttaa valot. 

Veeran Verstas ja Kulttuuribingo muuttavat pois järjestötalosta vuoden loppuun mennessä, sillä sen vuonna 1957 rakennettu osa puretaan.

Kun Veeran Verstaan työntekijät, tuottaja Linnea Kejonen, työpajakoordinaattori Heikki Myllylahti ja taideopettaja Silja Kejonen kuulivat talon purkamisesta, he päättivät jo silloin, että paikka ansaitsee kunnon jäähyväiset.

– Halusimme tehdä näkyväksi sen, että talo ei ole vain tiiltä ja betonia, vaan se kantaa mukanaan kaupungin historiaa ja ihmisten muistoja, sanoo Silja Kejonen.

Kun Oulun Lumo-valofestivaali osui sopivaan aikaan lähelle lähtöä Järjestötalosta, päädyttiin poikkitaiteelliseen valotaideproduk­tioon, joka tuli valituksi yhdeksi valofestivaalin teoksista. Kejonen on produktion taiteellinen johtaja. Projektia on tukenut Oulun Järjestöyhdistys ry.

Punainen väri symboloi historiaa

Talon ikkunoita maalattiin alkuviikosta punaisiksi, koska väri symbolisoi Oulun Järjestötalon historiaa. Purettava siipi on kaupungissa tunnettu vasemmistoliiton ja Kansan Tahdon paikkana.

Torstaina työnsä Järjestötalon julkisivun parissa aloittivat Oulun Katutaide ry:n Konsta Ojamaa ja Lasse Rimpilä, jotka tekevät julkisivuun seinämaalauksen.

– Heille on annettu vapaat kädet toteutukseen. Sen he tietävät, että ikkunat on maalattu punaisiksi ja ne valaistaan sisältä päin, Heikki Myllylahti kertoo.

– Seinämaalaukset ilmentävät tämän talon roolia avoimen kaupunkikulttuurin ja taiteilijoiden paikkana, Silja Kejonen avaa.

Veeran Verstaan työntekijät Heikki Myllylahti, Ira Parkkisenniemi, työkokeilussa oleva Roni Mäkitiura ja valotaideproduktion taiteellinen johtaja Silja Kejonen vetivät alkuviikosta hävikkipiimästä ja tekstiiliväristä tehtyä maalia Oulun Järjestötalon ikkunoihin, osana taideteosta. KUVA: Jukka Leinonen

Veeran Verstas aloitti toimintansa Järjestötalolla vuonna 2001, kävi välillä muualla ja palasi takaisin.

Veeran Verstaan nuoret perustivat rakennuksen kivijalassa toimivan Kulttuuribingon.

– Tällä rakennuksella on ollut meille iso merkitys, koska se on antanut mahdollisuuden matalan kynnyksen kaupunkikulttuurin tekemiselle, Kejonen painottaa.

Veeran Verstas muuttaa joulukuussa uusiin tiloihin Rautionkadulle Liiketullin taloon, mutta Kulttuuribingolle ei ole löytynyt uutta paikkaa.

Veeran Verstaan työntekijät ovat asiasta huolestuneita. Jos tiloja ei löydy, menettäjiä ovat sekä nuoret taiteentekijät että Oulun keskustan elävä kaupunkikulttuuri.

Teoksen avajaiset lauantaina

Viimeinen sammuttaa valot -teoksen avajaiset järjestetään Kulttuuribingolla lauantaina kello 18 alkaen.

Veeran Verstaan taidepajanuoret tekevät avajaisten valoklubiin valoheijastuksia yhdessä Liquid Space Dreams -kollektiivin kanssa.

Roni Mäkitiura on koonnut avajaisten musiikkipuolen, jossa soittavat ainakin Mäkitiuran oma bändi Kondoomikotkat sekä NJML x ROBO, Rasse, JSC ja JuhoWho. Luvassa on räppiä.

Tapahtuma on ilmainen ja avoin kaikille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Sadevaroitus: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy päivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

156 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olet jälleen väärässä. Köyhyyden ei pidä näkyä sen vuoksi että köyhä olisi muille varoittava esimerkki. Sen pitäisi näky... Lue lisää...
Tähtitenava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image