Kulttuuri

Valtiontukien ta­kai­sin­pe­rin­tä uhkaa ajaa ka­ma­rior­kes­te­ri Avantin konkurssiin

Kulttuuri 14.3.2018 12:54 | Päivitetty 14.3.2018 13:07
STT

Kamariorkesteri Avanti uhkaa ajautua konkurssiin valtiontukien takaisinperinnän takia. Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoo perivänsä Avantilta takaisin puoli miljoonaa euroa liikaa maksettua valtiontukea.

Ministeriö perustelee takaisinperintää sillä, että orkesteri on käyttänyt vanhentunutta raportointia, jossa laskettu henkilötyövuosimäärä on ollut liian suuri.

Avanti on ollut viime vuosikymmeninä suomalaisen musiikin ahkerimpia kantaesittäjiä. Sen riveistä on lähtenyt useita kansainvälisesti menestyneitä kapellimestareita kuten Esa-Pekka Salonen ja Jukka-Pekka Saraste, jotka olivat perustamassa orkesteria.

Salonen ja Saraste vetoavat useiden muiden tunnettujen esiintyjien ja säveltäjien kanssa ministeriöön päätöksen perumiseksi. Esiintyjien kannanoton mukaan orkesteri on toimittanut säännöllisesti ministeriöön toimintakertomuksen ja tarkastetun tilinpäätöksen.

- Näihin dokumentteihin tutustuminen on nähtävästi ollut ministeriössä olematonta, sillä kahteenkymmeneen vuoteen orkesteri ei ole saanut ohjeistusta tai korjausehdotuksia, kirjeessä todetaan.

Kannanoton mukaan Avanti on itse havainnut nyt esille nousseet epäkohdat ja ollut niistä yhteydessä ministeriöön. Esiintyjien mukaan ministeriö näyttää pakottavan Avantin konkurssiin, sillä summan takaisinmaksu ei ole orkesterille mahdollista.

- Ministeriö ei saa rahojaan takaisin mutta orkesterin toiminta loppuu. Kaikki häviävät.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet Anssi Karttunen, Pekka Kuusisto, Magnus Lindberg, Hannu Lintu, Susanna Mälkki, Sakari Oramo, Kaija Saariaho, Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Dima Slobodeniouk, John Storgårds ja Lotta Wennäkoski.

MAINOS

Kommentoi

Niin, tämäkin orkesteri esiintyy pääasiassa pääkaupunkiseudulla. Onko valtiotuella esiintyvillä velvoitetta toimia "koko" maassa? Suomessa on aika hyvä orkesterijärjestelmä ammattimaisia sinfoniaorkesterita sekä pienempiä kamariorkestereita ja musiikkia pitää ollakin. Koulutus on aika hyvällä tolalla mutta tietty virkamisesmäisyys vaivaa taiteen tekijöitä. Mennään usein siitä mistä aita on matalin ja esiinnytään mielellään orkesterille rakennetuissa pyhätöissä. Kattavuus yleisön ja paikkojen suhteen jää vähän vajaaksi tällä kaavalla. Nytkin Oulussa on samalla sokeripurnukalla koulut ja taiteentekijät ja leikkaukset kohdistuvat opetukseen? Jos taiteentekijöiltä ei haluta leikata budjettia niin ainakin tekemisen tehokkuus pitäisi tarkistaa ja laitosorkesterit saada toimimaan pienemmilläkin kokoonpanoilla hieman syrjemmässäkin. Työaikojen ja lomien suhteen uskoisin myös löytyvän löysää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"...puoli miljoonaa euroa liikaa maksettua valtiontukea..."

Työtön joutuisi kai linnaan, jos huijaisi näin paljon.
Kai laki on sama kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä porukka se ei opi ymmärtämään, ettei raha kasva puussa eikä ilmaisia lounaita ole. Jos ei maksavia kuuntelijoita ole , niin pillit pussiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän se Suomi Sinun mielestä tarvitsee? Avaa pikkuisen, niin päättäjätkin tietävät. Työpaikkoja - sitähän Avantikin on luonut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on sitten siirryttävä keittiöön soittamaan. Ehkäpä Helsingin huippuravintoloilla on rahaa kokkien ja tiskaajien huippulaadukkaaseen Avanti!-viihdyttämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

69
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
64
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
59
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
39
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
33
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
28
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
27
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta aamuyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

184 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image