Kulttuuri

Tv-arvio: Onko Saksa taas jakautunut kahtia, nyt liberaaleihin ja na­tio­na­lis­tei­hin?

BBC:n dokumentti kertoo, miten ja miksi natsimenneisyys nostaa rumaa päätään Saksassa. Uusnatseja kannatetaan ja vastustetaan varsinkin maan itäosissa. Sama pätee maahanmuuttajien sijoittumiseen alueen kaupunkeihin. KUVA: Jeanny Gering
Kulttuuri 8.2.2018 7:00
Ilari Tapio

Ulkolinja: Saksan uusnatsit

*** Oma kokemus itäisen Saksan sydänmailta syksyltä 2016 todistaa toista kuin BBC:n dokumentti.

Pikkukaupungeissa vallitsi rauha. Ei kuulunut natsihenkisiä palopuheita eikä yöllisiä räjähdyksiä. Ei näkynyt hakaristejä eikä mielenosoituksia – eikä juuri maahanmuuttajiakaan.

Alue on kuitenkin rasistisen äärioikeiston ydinaluetta. Ulkolinjan rajauksessa se näyttäytyy myös väkivaltaisten uusnatsien kriisipesäkkeenä.

Dokumentin keskiössä on Dresdenin lähellä sijaitseva 40 000 asukkaan Freitalin kaupunki.

Päähenkilö on terrorismista ja murhan yrityksestä syytteen saanut 26-vuotias Patrick Festing. Hän kuului ryhmään, joka teki Freitalissa iskuja maahanmuuttajia ja heidän tukijoitaan vastaan.

Ryhmän liikehdintä herätti pelkoa ja kauhua, mutta toisella laidalla myös välinpitämättömyyttä ja ymmärrystä. Samanmieliset pitivät iskuja "poikien hölmöilynä".

Näistä lähtökohdista syntyy BBC-laatua. Saksan väkivaltaisen äärioikeiston nousu saa selityksensä, mikä ei ole synkän natsihistorian omaavassa maassa yksinkertainen syiden ja seurausten kytkös. Erilaisia johtolankoja riittää.

Liikaa yleistämistä

Ohjelmaa voi moittia vain yleistämisestä.

Laput silmillä katsottuna se saattaa antaa kuvan, jonka mukaan Saksa on jakautunut uudestaan kahtia, tällä kertaa suvaitsevaisiin liberaaleihin ja kireäpipoisiin nationalisteihin, joista osa lietsoo väkivaltaa.

Ei se ole. Enemmistö on "tolkun saksalaisia", mutta tulevaisuudesta kannattaa kantaa ja täytyy pitää huolta.

Äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle (AfD) sai syyskuisissa valtiopäivävaaleissa 13 prosenttia äänistä ja nousi liittopäiville.

Se on Euroopan johtavan valtion kolmanneksi suurin puolue.

TV1 torstai 8.2. klo 22.00

MAINOS

Kommentoi

Ääri ilmiö synnyttää yleensä vastareaktion. Periaatteessa ääri-suvaitsevaiset ovat osaltaan syyllisiä ääri oikeiston syntyyn. Jospa te ääri suvaitsevaiset alkaisitte ihan vaan "tolkun suomalaisiksi", niin kui me muutkin, valtaosa vielä ollaan. Lopetettaisiin semmoinen ääri suvaitsevaisuus. Hetken päästä saisimme huomat että samalla kuivuisi myös äärioikeisto pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Kainuun maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi. Ruohikkopalojen vaara on suuri Keski-Lapissa, Kuusamon kunnassa sekä Sallan kunnassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Antti Rinteen aika

Näinhän se on, että porvarihallitus ei saa leikata mitään. Leikkaamisen yksinoikeus kuuluu vasemmistolaiselle hallitukse... Lue lisää...
Näinhän se on..

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image