Kulttuuri

Mainos

Turhapuro toikkaroi Töölössä ja Kalliossa

Kulttuuri 11.5.2002 13:13
STT
Suomi-filmien superlusmun Uuno Turhapuron varhaiset ulkomaisemat sijoittuvat usein Helsingin Kallioon ja Töölöön. Rakastettu sänkilärvi oli kotonaan etenkin Karhupuiston ja Temppeliaukion lähikortteleissa, vaikka kuvausmiljööt ehtivät 25 vuodessa vaihtua paljonkin.

Helsingin tavoitelluimman poikamiehen 1970-luvun kulta-ajan jälkeen häntä nähtiin entistä vähemmän katukuvassa.

"Uunon olemus ei jotenkin enää istunut moderniin kaupunkikuvaan", selvittää Turhapurojen hoviohjaaja Ere Kokkonen.

Keskikaupungilla kuvatessa kamerat piti kätkeä, jotta uteliaat ohikulkijat eivät häiritsisi liikaa Vesa-Matti Loirin uunoilua.

"Pienikin pysähdys, niin Loirin ympärillä oli nimikirjoituksen pyytäjiä hirveä lössi", selvittää Kokkonen.

Käsikirjoittaja Pertti ”Spede” Pasanen muotoili filmien kohtaukset niin, että kuvauspaikat olivat varsin vapaasti ohjaajan sijoiteltavissa. Spede kirjoitti kohtausten toiminnan tarkasti ja hänelle oli tärkeää, että dialogi on hauskaa.

Maaltamuuttajan, johtaja Turhapuron toilailuista valmistui 18 kokoillan komediaa vuosina 1973–1998. Suomen pitkäikäisimmän elokuvasarjan yhteenlasketut katsojaluvut ovat omaa luokkaansa – saldona koreilee yli seitsemän miljoonaa myytyä lippua.

”Veijo Esso – here I come!”

Selittelyn suomenmestarin lempitempauksia oli makkaroiden ja oluiden laadun testaaminen – ja mieluiten jonkinsortin tarkastajan valekaavussa.

Uuno testasi Töölössä ravintola Bottan kulmagrillin nakit ja ryynimakkarat – ja kinusi mukaansa vielä maistiaiset ”laboratorion pojille”. Nykyisin paikalla on ravintolakävijöiden hyvin tuntema Jaskan Grilli.

Ikimuistoinen on myös Uunon kaljakoritilaus, joka taltioitiin Katajanokalla Luotsikatu 11:n pihamaalla. 1970-luvun puolivälissä talossa sijaitsi elokuva-arkiston filmiosasto. Sisäpihalla Uuno venkoili olutkuskilta (Jyrki Kovaleff) ilmaisnäytteitä niin, että molemmat pöhnääntyivät.

Kalliossa Fleminginkatu 5–9:n sisäpiha toimi yhtenä näyttämönä, kun Uuno ja vaimo lähtivät polkupyöräilemään kesämökille. ”Kun nyt sattuu sellainenkin ylellisyys olemaan”, Uuno kailotti naapurin kuultavaksi.

Veijo Esson baari sijaitsi alkujaan Itä-Helsingin Kallvikissa, Vuosaaren sillan kupeessa. Myöhemmin pajatsovirtuoosin lempikuppila siirtyi Espooseen. Uuno armeijan leivissä -elokuva (1984) sijoittui Santahaminan varuskuntaan.

Verkkopaitaisella kotifilosofilla ehti olla useita kesämökkejä, joista ensimmäinen, kaupungin omistama tönö Kallvikissa on jo purettu. Uunon ja Elisabeth-vaimon suvi-idylliksi lavastettiin myös kuvaustiimin jäsenen Pekka Lehdon huvila Suvisaaristossa.

Turhapuron karskin bestiksen, Härski-Hartikaisen ensimmäinen korjaamo sijaitsi Ruskeasuolla. – Sieltä löytyi hyvin vahvasti uunomainen alue, jossa oli romua, lautatavaraa ja aidattuja varastomaita, muistelee Kokkonen.

”Jumalauta – nakkeja!”

Uuno D. G. Turhapuro -filmissä (1975) epäsankari riensi noutamaan Elisabeth-vaimolta juonimaansa 500 markan ”alkupääomaa” Fredrikinkatua ylös kohti Temppeliaukiota. Hän säntää kiviportaita alas Oksasenkadulle ja pujahtaa sisään ulko-ovesta, joka oli oikeasti Ere Kokkosen oma kotirappu.

Kokkonen tapasi järjestää kuvauspaikkoja usein kulloisenkin asuntonsa lähistölle. "Minulla oli siten lyhyt matka töihin", hän naurahtaa.

Speden Lauttasaaren-koti ja hänen yläkerran naapurinsa parveke valjastettiin niin ikään hyötykäyttöön. Siellä lihava naapurihahmo Kotkala-Hammaslärvänen haistoi Uunon leyhyttämät makkarantuoksut ja huudahti klassikkorepliikkinsä: ”Jumalauta – nakkeja!”

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

83
Nuorten määrä psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa on kasvanut rajusti – "Tilanne on hälyttävä ja akuutti"
67
Oulun kaupungintalon remontti laajenee – ongelmia rakenteissa, työntekijät väistötiloihin vuodeksi
51
Oulun raviradan katsomorakennuksessa tuhoisa palo, vahingot merkittäviä – katso video ja kuvia
42
Oulu uudistaa strategiaansa: Skandinavian pääkaupunki vaihdetaan valovoimaisuuteen, vahvuuksina elävät alueet ja kylät
23
Ilves pötkötteli keskellä päivää pihakuusen katveessa Kastellissa ja lähti sitten astelemaan keskustan suuntaan – "Komia otus"
21
Kaksi henkilöautoa törmäsi suteen Limingan ja Revonlahden välillä
20
Arkkiatri ei yllättynyt nuorten hoitotarpeen rajusta kasvusta – "Kouluihin tarvitaan lisää yhdessä tekemistä ja taideterapiaa"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lapsella kaksi äitiä ?

279 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

suvi linden sopeutumis eläke

Tavalliselle työttömälle pelkkä toiminimifirman olemassaolo riittää perusteksi evätä työttömyyskorvaus. Eikö kansanedust... Lue lisää...
Tyhjä Jouko

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.2.

Naapurit

20.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image