Kulttuuri

Tuntematon sotilas -tuotanto etsii ”venäläisen näköisiä miehiä” avustajiksi – mitä se tarkoittaa?

Tuntemattoman sotilaan kohtausta kuvatiin viime lokakuussa Suomenlinnassa. Ohjaaja Aku Louhimies kertoi, että Suomenlinna saatiin helposti lavastettua Petroskoiksi. KUVA: Kimmo Penttinen
Kulttuuri 15.2.2017 18:37
Laura Myllymäki

Tuntematon sotilas -elokuvan tuotantoyhtiö ilmoittaa hakevansa venäläisiä tai venäläisen näköisiä miehiä avustajiksi esittämään Neuvostoliiton sotilaita joukkokohtausten kuvauksiin Kuhmoon ensi viikolla. Tuotantoyhtiö Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 Oy:n hakukuulutusta on jaettu ainakin Facebookissa ja sähköpostitse.

Herää kysymys: Mitä tuotantoyhtiö oikeastaan hakee, kun se hakee venäläisen näköisiä avustajia? Lännen Media tavoittaa Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 Oy:n yhteyspäällikkö Laura Sutisen puhelimitse.

Laura Sutinen, mitä tarkoittaa venäläisen näköinen mies?

Sutinen haluaa ensin puhua asiasta roolittajan kanssa. Samalla hän pyytää saada kysymyksiä nähtäväkseen sähköpostitse.

Lähetämme Sutiselle seuraavat kysymykset:

Kuka on tai millainen henkilö on venäläisen näköinen mies? Minkälaisia ominaisuuksia hänellä teidän mielestänne pitää olla? Miten voidaan määritellä, kuka on venäläisen näköinen? Miten tällaista ominaisuutta voidaan hakea avustajalta? Onko kyse yleisestä käytännöstä elokuva-alalla hakea ihmisiä avustajiksi tällaisella kuvauksella?

Sutinen vastaa sähköpostiin näin:

”Kyseisellä ilmoituksella haetaan avustajia elokuvaan, jonka tapahtumat sijoittuvat jatkosodan ajalle. Etsimme siis ihmisiä, jotka näyttävät siltä, miltä ihmiset olisivat noina vuosina voineet näyttää elokuvan kuvaamissa olosuhteissa. Me kaikki olemme nähneet satoja valokuvia ja dokumenttimateriaalia tuolta ajalta. Meillä on mielikuvia siitä, miltä neuvostoarmeijan sotilaat ovat näyttäneet tuona aikana. Neuvostoarmeijassa oli toki paljon hyvin eri näköisiä ihmisiä.

Toivommekin, että avustajiksi ilmoittautuu paljon erilaisia ihmisiä, joiden joukosta löydämme juuri tähän elokuvaan sopivat avustajat tällä kuvauksella. On tavanomaista, että avustajiksi haettavia ihmisiä luonnehditaan jollain sellaisilla määreillä, että avustajat tietävät, mitä etsitään. Eli ilmoituksemme on aivan tavanomainen tästä näkökulmasta.”

Haluamme vielä kuulla tarkentavasti, hakeeko tuotantoyhtiö joitain tiettyjä ominaisuuksia niiltä avustajilta, joiden toivotaan näyttävän venäläisiltä. Sutinen ei ole enää tavoitettavissa.

Soitamme toimitusjohtaja Miia Haavistolle.

Mitä oikeastaan tarkoittaa venäläisen näköinen? Kuka on teidän mielestänne venäläisen näköinen?

– Mielestäni vastasin tähän kysymykseen jo sähköpostilla mutta vastaan mielelläni uudestaan, Haavisto sanoo.

Lännen Median saaman sähköpostivastauksen oli allekirjoittanut Laura Sutinen, ei Miia Haavisto.

– Haetaan sellaisia miehiä, jotka näyttävät siltä, että he olisivat voineet olla neuvostoarmeijassa jatkosodan aikana. Tietysti Neuvostoliitto on ollut laaja alue, ja siellä on neuvostoarmeijassa ollut kaikennäköisiä ihmisiä, Haavisto vastaa.

– Pyrittiin sillä viestittämään, että tämänkaltainen määritelmä voisi auttaa tiettyjä ihmisiä hakeutumaan meille ja toisaalta säästämään vaivaa avustajien päässä. Jos tuntuu, että tämä määritelmä ei tunnu omalta, niin he eivät sitten yritä hakeutua avustajiksi.

Haetteko tällä joitain tiettyjä kasvonpiirteitä?
– En osaisi tuollaista yleistystä tehdä. Ei ole mitään määritelmää, että mitkä ovat neuvostosotilaan kasvojenpiirteet. Eihän sellaista ole.

– Haetaan enemmän sellaista, että kun toisesta maailmansodasta on valtava dokumentaarinen maailma olemassa myöskin neuvostoarmeijaan liittyen, että se olisi Aku Louhimiehen elokuvan mukaisella tavalla sellaista sotadraamaa, että se tuntuu katsojasta uskottavalta myöskin avustajien osalta.

– Ainahan avustajahauissa pyritään jollain tavalla ilmaisemaan, mitä etsitään.

Haavisto sanoo, että mitään tarkempaa tausta-ajatusta venäläisen näköisten ihmisten hakemisella ei ole. Hän sanoo, että tuotantoyhtiö tavoittelee sitä, että avustajilla itsellään olisi jokin käsitys siitä, minkä näköisiä avustajia tuotanto hakee.

– Ei viitsi täysin avoimella haullakaan hakea, sillä sitten tulee paljon pettymyksiä ihmisille, jos ei tärppääkään.

Kyse on Haaviston mukaan määritelmistä, jotka avustajat toivon mukaan tunnistavat itsessään.

– Ajateltiin, että Tuntematon sotilas -elokuva antaa viestiä siitä, että haetaan periodielokuvaan ihmisiä, Haavisto sanoo.

Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas -elokuva saa ensi iltansa lokakuussa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

No oishan siina pienen lisatienestin paikka vaikkapa Sasha Barkoville tai Leo Komaroville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen puoleksi venäläinen, ja koen tunnistavani venäläisiä kasvoilta. Onnistumisprosentti noin 90. Minultakin muutama uusi tuttavuus on joskus kysynyt että olenko kenties Venäjältä kotoisin kun on "slaavilaisia piirteitä." Johtuukohan se minun nenästä? Poskipäistä? Otatteko minut näyttelemään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos unohdetaan nyt että kyseessä oli Venäjä, niin jos etsittäisiin toisen maailmansodan elokuvaan vaikka japanilaisen näköisiä näyttelijöitä. Tehtäisiinkö siitäkin juttu tähän tyyliin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne ihmiset on erinäköisiä, keskimäärin, eri maissa, ei tarvi kuin mennä Ruotsiin niin siellä on ihmiset erinäköisiä, myös norjalaiset ovat erinäköisiä, tunnen myös joitakin venäläisiä, erinäköisiä ovat.
Yhdestä yksilöstä ei voi niinkään päätellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Setämies vainaa,Laguksen veteraani,kertoi 41 tiellä Karhumäkeen heillä olleen vastassa siperialaisia joukkoja.
Lyhyitä ,vantteria ,isopäisiä ja sitkeähenkisiä kovia sotilaita.Tummakulmaisia ja aasialaisen näköisiä.Kontrasti
näihin kauniisiin suomalaissolttuihin olisi kuitenkin liian suuri,kaukana on Robinkin ulkomuodoltaan sota-ajan
miehistä,joten eiköhän ihan tavalliset suomalaiset käy venäläisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvausmaisemat poikkeavat kuitenkin liikaa 1940-luvun maisemista. Karjalan metsät näyttivät varsin erinäköisiltä kuin Suomen metsät nykyään. Harsittuja ja laidunnettuja ikimetsiä ei enää löydy mistään. Edes luonnonsuojelualueilla niitä ei voi olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja mikä se tämän uutisen tulokulma on - onko syrjintää etsiä venäläisen näköisiä ihmisiä? Syrjintävaltuutettu, Dule apuun, yhtyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos ette tiedä niin kattelkaa vanhoja sotavankikuvia yms. Ei tartte heittäytyä tyhymäksi helepossa asijassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitähän ihmettä toimittaja tällä nyt yritti tonkia. eiköhän tuo ole aivan selvä juttu. venäläisillä on erilaiset piirteet, kuin suomalaisilla ja sellaisia haetaan. turhaa tikulla kaivamista. aivan kuin toimittaja yrittäisi saada jotain skandaalia tästäkin aikaiseksi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen suomalainen on venäläisen näköinen. Venäjä on täynnä suomalaisen näköisiä ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän venäläisen tunnistaa slaavipiirteistä. Niitä kai elokuva etsii. Imatra, Lappeenranta, niin sieltä löytynee varmasti. Tai jos nyt menee laskettelukeskukseen, niin sieltä tunnistaa helposti itänaapurit. Heillä tosin ei ole pikkurahasta puutetta, joten eivät varmaan lähde avustajiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä tiedän mistä löytyy isompikin lössi ko. kuvaukseen soveltuvaa erittäin laadukasta henkilöstöä, äänekosken sellutehtaan työmaalla on ihan valkattavaksi asti ukkoja. Ja ovat muutakin kuin pelkästään näköisiä, tavat ynnä muut luonteenpiirteet ovat kyllä yksi yhteen haettujen henkilöiden mukaiset. Täältä äänekoskelta kyllä löytyy ukkoja ulkonäöltään väliltä talipaani-joulupukki, ihan kirjaimellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

8:00
Oulun yliopiston tutkimus: Geenivirhe voi aiheuttaa nuoria tappavan sydänlihasfibroosin
7:23
Puuskaiset tuulet voivat tänään kaataa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja
7:00
Reipas reissunainen Tanja todistaa, että kuuro voi – Pariisista alkava Euroopan-kiertue jää postikorttikliseiden tasolle
7:00
Agenttipelin tunnelma on jäätävää – Harrison Fordin tähdittämässä tarinassa vaarassa on myös sankarin perhe
7:00
Perustuslain jälkivalvontaa tehostettava - useimmissa EU:n jäsenvaltioissa on perustuslakituomioistuin tai tehtävää hoitaa valtion ylin tuomioistuin Lukijalta
7:00
Suomen Tivolin laite jumiutui kesken käytön, onko tivolissa turvallista? – Laitteet koeajetaan päivittäin, johtaja vakuuttaa Tilaajille
6:17
"Huumaava miljöö" - Väyläfestivaali ulottuu nyt Torniolta aina Kilpisjärvelle asti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski, Kuusamo, Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Sodankylä, Pelkosenniemi, Enontekiö ja Inari. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Pohjois-Karjalan maakuntaa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Ei missään nimessä kieroilijaa jatkoon. Lue lisää...
Ei todellakaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image