Kulttuuri

Taidealan ammattilaiset vaativat vaikenemisen kulttuurin murtamista - lähes tuhat allekirjoitti vetoomuksen seksuaalisen häirinnän lo­pet­ta­mi­sek­si

Kulttuuri 1.12.2017 10:48 | Päivitetty 1.12.2017 15:55
STT

Lähes tuhat kulttuuriammattilaista vaatii tänään julkaistussa vetoomuksessa seksuaalisen häirinnän lopettamista. Vetoomuksen julkaisivat Helsingin Sanomat ja Svenska Yle. Allekirjoittaneiden joukossa on elokuva-, tv-, teatteri-, ooppera-, sirkus- ja tanssialan työntekijöitä. Joukossa on niin opiskelijoita, oppilaitosten työntekijöitä kuin nimekkäitä taiteilijoitakin.

Vetoomuksen tekijät keräsivät myös yli 40 nimetöntä tapauskertomusta, joissa kerrotaan alalla työskentelevien kokemasta rankastakin seksuaalisesta häirinnästä.

#kulissientakana-kampanjalla muun muassa salaisissa Facebook-ryhmissä kerättyjen kertomusten perusteella häirintää tapahtuu alalla paljon. Häirintää kokevat ammattilaisten lisäksi myös alaikäiset, opiskelijat ja alan harrastajat, ja kertomuksissa puhutaan jopa raiskauksista. Ahdistelija on kertomuksissa usein miesohjaaja, -tuottaja tai -kollega.

Vetoomuksessa vaaditaan, että alan vallankäyttäjät toimivat aktiivisesti seksuaalisen häirinnän mahdollistavien rakenteiden ja työilmapiirin muuttamiseksi.

- Me allekirjoittaneet vaadimme nollatoleranssia seksuaaliselle häirinnälle ja vaadimme että valta-asemissa olevat henkilöt ottavat ongelman vakavasti, vetoomuksessa sanotaan.

Metoo-kampanja sai alkunsa Yhdysvalloista

Seksuaalinen häirintä nousi keskusteluun, kun vaikutusvaltaiseen elokuvatuottajaan Harvey Weinsteiniin liittyvät ahdistelusyytökset tulivat näkyvästi julkisuuteen New York Times -lehden ja New Yorkerin jutuissa lokakuun alkupuolella.

Näyttelijä Alyssa Milano osallistui keskusteluun sosiaalisessa mediassa ja kehotti kaikkia seksuaalisen häirinnän kohteiksi joutuneita naisia liittymään keskusteluun julkaisemalla viestejä aihetunnisteella #metoo, suomeksi minä tai minua myös. Erilaiset #metoo-viestit ja häirintäesimerkit levisivät muun muassa Facebookissa ja Twitterissä, myös Suomessa.

Suomessa seksuaalinen häirintä on puhuttanut taidealojen lisäksi esimerkiksi kouluissa. STT kertoi kuun alussa Kallion lukiossa opiskelijoiden kokemasta häirinnästä, ja maanantaina joukko Vaasan ruotsinkielisen normaalikoulun Vasa övningsskolan entisiä ja nykyisiä oppilaita julkaisi häirinnän vastaisen vetoomuksen. Helsingin Sanomat julkaisi torstaina lukijakyselyn, johon tuli vastauksena lukuisia kertomuksia kouluissa koetusta seksuaalisesta häirinnästä.

Ruotsissa häirintäkeskustelu on saanut Suomeakin isommat mittasuhteet ja useat poliitikot, muun muassa pääministeri ja kulttuuriministeri, ovat ottaneet tiukasti kantaa seksuaalista häirintää vastaan. Suomessakin on esitetty vaatimus, että eduskunnan suuressa salissa pitää järjestää keskustelu seksuaalisesta häirinnästä, mutta poliittisen johdon ulostulot ovat olleet vaisumpia kuin läntisessä naapurimaassa.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

99
Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja
77
Suomalainen ei haluaisi muuttaa työn perässä - Janne Härmä on poikkeus
59
Kaivattu maamerkki vai pompöösi pimentäjä? – Oulun torinrannan tornihotelli kirvoitti lukijoilta keskusteluryöpyn
49
Kärpät on lyönyt Tapparalle luun kurkkuun, kärppäluotsi Manner silti tyynenä: "Pelit vielä pahasti kesken" – katso huippuhetket!
44
Tiistaina halli oli pahasti vajaa, mutta nyt Oulun Raksilaan on lämpiämässä kipakka lauantaisauna –  "Tupa on lauantaina täysi"
42
Raahen Laivan kaivos parantaa tehoja - tavoitteena kaksi tonnia kultaa vuodessa
41
Väyrynen vetäytyy keskustan puheenjohtajakisasta - "Erikoinen tapahtumasarja"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

163 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Kyllä meillä ikätoverit on nyt aika vähän nöyrtyä ja osoittaa kunnioitusta nyt työssäkäyviä kohtaan. He kuitenkin loppus... Lue lisää...
Vanha patu

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image