Kulttuuri

Mainos

Suomalaiset kirjailijat ja muusikot kävivät kylässä Ankkalinnassa

Kulttuuri 28.2.2018 16:02
STT

Jos keskiviikko on monille pikkulauantai, siihen ei liene vähäisimpänä syynä se, että uusi Aku Ankka ilmestyy. Usain Bolt -tyylinen kiihdytys postiluukulle tai -laatikolle varmistaa sen, että lättäräpylän painotuoreet edesottamukset piirtyvät perheessä ensimmäisinä juuri omille verkkokalvoille. Ja mitäpä olisi vessakäynti ilman Akua? Pelkkä piipahdus pikkulassa ilman Ankkalinnan sankarien kulttuurieetosta.

Koska missään maailmassa ei lueta väkilukuun suhteutettuna yhtä paljon Disney-sarjakuvia kuin Suomessa, sopivat suomalaiset myös sarjan käsikirjoittajiksi. Sanoman julkaisemasta uudesta Made in Finland - Suomalaiskirjoittajien parhaat tarinat -teoksesta löytyvät Johanna Sinisalon, J. Karjalaisen, Markku Paretskoin, Tarmo Koiviston, Anssi Kelan, Pasi Heikuran, Leena Lehtolaisen, Jari Tervon, Mauri Kunnaksen ja Laura Honkasalon ideoimat kertomukset.

- Tämä menee oikeasti sille listalle, jolle pannaan elämän suuret saavutukset. Nämä ovat aika legendaarisia hahmoja, ja on huikea tunne nähdä ne tekemässä minun ideoimiani asioita, Anssi Kela ylistää.

Kela - joka on myös esiintynyt Aku Ankassa suosikkialbumin Mummola tekijänä Antti Rela - väsäsi kirjaan tarinan Poppamiehen kirous. Kelan mukaan tarinaa muokattiin ja lyhennettiin niin moneen kertaan, että valmis tuotos poikkeaa melkoisesti muusikon alkuperäisideasta.

- Mutta mun tarina se silti on, kyllä mä sen tunnistan, Kela nauraa.

Aku toi kollektiivisen lapsuuden

Kirjailija Johanna Sinisalo kuvailee suhdettaan Akuun toteamalla, että se on tuonut suomalaisille kollektiivisen lapsuuden.

- Ihmiset, jotka olet tavannut ensi kerran parikymppisenä, ovat jakaneet saman asian: voit aloittaa jutun jostakin Carl Barksin klassikkosarjasta ja kohta huomaat keskustelevasi siitä jo kuin vanhan tutun kanssa.

Sinisalon yhdessä puolisonsa Hannu Mänttärin kanssa kirjaan ideoima tarina Maailman suurin pizza vie mukaan Roopen ja Kroisoksen kiihkeään kamppailuun muhkeimmasta italianpiirakasta. Samalla se Sinisalon mukaan heijastelee suomalaisuutta, onhan pitsa fennomaan epävirallinen kansallisruoka.

Teoksessa julkaistut tarinat tilattiin aikanaan Aku Ankan 60-vuotisjuhlan ja suomalaisen sarjakuvan satavuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2011. Piirtäjä Kari Korhosen mukaan moista puolisukeltajien elämän edesottamuksia käsittelevää kirjaa ei olisi voitu julkaista missään muualla kuin Suomessa.

- Tuskin mistään muualta olisi löytynyt samaa määrää loistavia tekijöitä, joiden elämään Aku Ankka on jotenkin vaikuttanut. Meille kaikille tarinat ovat tärkeitä. Hyvä Suomi! Hyvä Aku Ankka, Korhonen kiteyttää kirjan jälkisanoissa.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kansanedustajien eläkkeet

Niin on. Aluksi oli n.5% 1960 ja vuonna 1993 se oli jo n.18%. Nykyään se on n.25%. Eläkekertymä on ei ole sama kuin elä... Lue lisää...
Voi y...

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

17.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image