Kulttuuri

Seppo Fräntiltä mittava tai­de­lah­joi­tus Kiasmalle - kokoelmassa teoksia yli sadalta taiteilijalta

Kulttuuri 1.3.2018 10:03 | Päivitetty 1.3.2018 11:15
STT

Helsinkiläinen taidekeräilijä Seppo Fränti lahjoittaa 700-800 teosta käsittävän kokoelmansa nykytaiteen museo Kiasmalle. Edustettuna on yli 100 taiteilijaa, joista moni on jo Kiasman kokoelmataiteilija.

Kokoelma sisältää runsaasti paperipohjaisia teoksia sekä maalauksia ja lisäksi joitakin pienikokoisia veistoksia. Fränti on tehnyt paljon hankintoja erityisesti kotimaisilta nuorilta kuvataiteilijoilta.

- Kokoelmani on minulle elämäni tärkein asia. Keräämäni teokset ovat kuin lapsiani. Elämässä tulee aika, jolloin lasten on lähdettävä kotoa maailmalle, Fränti kuvailee lahjoituksen motiiveja.

Fränti kertoo aloittaneensa taiteen keräilyn 1970-80 -lukujen vaihteessa. Hän tuli kuitenkin vasta 2000-luvun alkupuolella tietoiseksi, että hänellä on merkittävä taidekokoelma.

- Sen jälkeen olen hankkinut taidetta aiempaa enemmän. Viime vuosina tahti on ollut hurja, Fränti sanoi STT:lle.

Hänen mukaansa kyse on rajusta kokonaisuudesta, joka on hänen itsensä näköinen. Taiteilijatyypeistä hänellä on suosikkinsa.

- Pidän rähjäisistä taiteilijoista.

Fräntin mukaan hän rahoittaa taideostoksensa osakkeista saaduilla tuotoilla. Hän on kotoisin vaatimattomista oloista.

- Olen osannut ostaa oikeita osakkeita. Minulla on aika reipas salkku, hän kertoo.

Ainutlaatuinen kokoelma

Museonjohtaja Leevi Haapalan mukaan Fräntin kokoelma on ainutlaatuinen henkilökohtaisuudessaan ja vilpittömässä kiinnostuksessaan nykytaidetta ja eläviä taiteilijoita kohtaan.

- Kokoelma on rohkea, avoin ja samalla intiimi tavassaan hahmottaa ihmisenä olemisen kipuilua kuvataiteen kautta, Haapala kuvailee.

Seppo Fränti muistetaan myös vuoden 2000 panttivankikriisistä, kun islamistiterroristit kaappasivat joukon länsimaisia turisteja Filippiineillä sijaitsevalle Jolon saarelle.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

292 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Toisinaan sitä on vaikea uskoa lajitovereidensa ajattelukyvyn olemassaoloon. Siitä on kammottavan vähän merkkejä maailma... Lue lisää...
aery

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image