Kulttuuri

Mainos

Savonlinnan oopperajuhlat saa kaikkien aikojen nuorimman taiteellisen johtajan - "keskiöön ta­ri­nan­ker­ron­ta, oopperan taika"

Kulttuuri 11.1.2018 11:05 | Päivitetty 11.1.2018 14:28
STT

Savonlinnan oopperajuhlat saa kaikkien aikojen nuorimman taiteellisen johtajansa. Tehtävään nimitettiin torstaina 31-vuotias Ville Matvejeff. Hän seuraa tehtävässä Jorma Silvastia, jonka kausi loppuu kesällä 2019.

- Ydinajatukseni on nostaa keskiöön tarinankerronta eli oopperan taika, nopeasti urallaan edennyt Matvejeff kiteyttää.

Matvejeff on nuoresta iästään huolimatta jo osoittanut monipuolisuutensa. Hänen uransa on ollut kansainvälisessä nousussa ennen muuta kapellimestarina, mutta nuori mies on työskennellyt lisäksi säveltäjänä, pianistina ja laulajanakin.

- Hän on näkemyksellinen ja monipuolinen muusikko, jolla on jo hyvin vahvoja näyttöjä sekä taiteellisesti että taideyhteisön johtamisesta. Hänellä on hyvät kansainväliset verkostot, erinomainen strateginen ote ja innostavaa karismaa, perusteli oopperajuhlien hallituksen puheenjohtaja Petteri Walldén valintaa.

Matvejeff työskentelee parhaillaan muun muassa Jyväskylän Sinfonian ylikapellimestarina sekä Kroatian kansallisoopperan musiikillisena neuvonantajana ja päävierailijana Rijekassa. Hän on myös Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja.

Matvejeff kertoo aloittavansa Savonlinnan ohjelmiston suunnittelun saman tien. Tulokas kuitenkin antaa edeltäjälleen Silvastille täyden työrauhan kesille 2018 ja 2019. Ensimmäinen Matvejeffin suunnittelema ohjelmisto nähdään Olavinlinnassa kesällä 2020.

Hyvä maku ja tasapaino

Matvejeffin loikka näin isoihin saappaisiin näin nuorena saattoi tulla joillekin yllätyksenä. Hän itse katsoo, että Savonlinnan taiteellisen johtajan tehtävä tulee uralla "aika hyvään kohtaan". Savonlinna on Matvejeffin mukaan vastedes ilman muuta hänen päätyönsä, mutta hän uskoo voivansa jatkaa myös kapellimestarin tehtävissä muualla periodeina.

Matvejeff ounastelee kipuavansa Savonlinnassakin estradille kapellimestarina, "joskin rajoitetusti".

Oopperan lippulaivan uusi luotsi ei lähde suosimaan sen enempää klassista ohjelmistoa kuin uusia tuuliakaan. Vastaavasti samalla viivalla ovat esiintyjistä niin nousevat lahjakkuudet kuin kannuksensa jo ansainneet.

Savonlinnassa nousee aika ajoin keskustelua, modernisoidaanko oopperoita jo liikaakin.

- Mielestäni aina täytyy säilyttää yhteys oopperan alkuperäisten tekijöiden ääneen. On kuitenkin todella tärkeää, että oopperatulkinnat säilyvät elävinä ja niissä on kosketus myös tähän päivään - kyse on aina hyvästä mausta ja tasapainosta. Eniten toivoisin, että syntyisi hyviä, uusia teoksia tästä ajasta, Matvejeff sanoi STT:lle heinäkuussa 2013.

Ei tyhjiä istuimia katsomossa

Viime kesänä Savonlinna oopperajuhlat tuotti taiteellisista voitoistaan huolimatta budjettipuolella tappiota. Matvejeff myöntää, että festivaalin talous on osa taiteellisen johtajan vastuita.

- Tämä festivaali on hyvin lipputulovetoinen. On tärkeää, että salit onnistutaan täyttämään. Minun tehtäväni on varmistaa, että esitysten laatu, taso ja tunne yltävät siihen.

Matvejeff sanoo tähtäävänsä samanlaisiin kokemuksiin, jonka hän sai viime kesänä johtaessaan Savonlinnassa kantaesityksen Aulis Sallisen kronikasta Linna vedessä.

- Pääsin silloin tekemään tilausteoksen suomalaisen oopperan elävän legendan Sallisen läsnä ollessa, Matvejeff kumartaa.

Savonlinna oopperajuhlien uuden taiteellisen johtajan nelivuotinen kausi alkaa syyskuussa 2019. Pesti sisältää option kahdesta jatkovuodesta kesille 2024-2025.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

182 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

Minä en ole Paavolla sen enempiä vouhkannut ja aioinkin äänestää häntä kaikessa hiljaisuudessa, mutta kun otit asian/asi... Lue lisää...
vouhkaampa minäkin, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image