Kulttuuri

Rock'n'rollin legenda Chuck Berry on kuollut

Kulttuuri 19.3.2017 0:31 | Päivitetty 19.3.2017 2:22
STT

Rockmusiikki menetti keskeisen kehittäjänsä ja rockin alkuvuosikymmenten suunnannäyttäjän viikonloppuna. Rock'n'rollin legenda, muusikko Chuck Berry kuoli kotonaan Yhdysvalloissa lauantaina.

90-vuotias laulaja, kitaristi ja lauluntekijä löydettiin kuolleena kotoaan Yhdysvaltain Missourissa, ilmoitti poliisi. Tietoa kuolinsyystä ei julkistettu.

Poliisi sai ensiapuhälytyksen konkarimuusikon asunnolle puolenpäivän jälkeen. Asunnolta löydettiin eloton mies, eikä heti aloitettu elvytys tuottanut enää tulosta, poliisi kertoi Facebookissa.

Monipuolinen uranuurtaja

Charles "Chuck" Berry oli rockin varhaisvaiheen tärkein lauluntekijä. John Lennon sanoi aikanaan, että jos rockille pitäisi keksiä toinen nimi, se olisi Chuck Berry.

Berryn kynästä syntyivät muiden muassa hitit Johnny B. Goode, Maybellene, Roll Over Beethoven ja Rock and Roll Music. Berryä pidetään myös rockin kitarasoolojen kehittäjänä, esimerkiksi Eric Clapton ja Keith Richards ovat nimenneet hänet esikuvakseen.

Berry loi niin ikään laululyriikoissa rockin tärkeitä askelmerkkejä. Hän kirjoitti sanoitukset huolella siten, että myös valkoinen yleisö saattoi ralleihin samaistua. Tosin sanaseppo testasi välillä sopivaisuuden rajoja: Berryn kappale Brown Eyed Handsome Man vihjasi peräti roturajat ylittävästä seksuaalisesta kiinnostuksesta, mikä oli 50-luvulla enemmän kuin räjähdysherkkää.

Musiikillisesti Berry yhdisti mustan rhythm & bluesin sujuvasti valkoiseen kantriin.

Lavaesiintyjänä tähti keksi valtikseen kuuluisan "ankkakävelyn". Oikukkaasta luonteestaan tunnetun Berryn konserttien taso vaihteli suuresti, loistavasta vaatimattomaan.

Rahat muiden taskuihin

St. Louisin kaupungissa syntynyt Berry ajautui nuorena miehenä rikosten tielle, mutta musiikkiura pelasti hänet. Berryn uran avasi vuonna 1955 laulu Maybellene, mitä seurasi varsinainen hittikimara. Ympäri maailmaa soineet laulut takoivat rahaa, mutta mammona päätyi artistin mukaan suurelta osin muiden kuin muusikon itsensä taskuihin.

Chuck Berryn lauluja ovat versioineet lukemattomat myöhemmät artistit. Esimerkiksi Beatles levytti Rock and Roll Musicin, ja Johnny B. Goodea on tapaillut liki jokainen rockin soolokitaristiksi opetteleva.

Rolling Stone -rocklehden kaikkien aikojen artistien listalla Berry löytyy sijalta viisi.

Chuck Berry päätyi lopulta asumaan Missourissa St. Charles Countyyn (Pyhän Charlesin piirikuntaan). Tähden ilkikurisen luonteen huomioiden voi ounastella, että tämä huvitti vankilassakin pariin otteeseen istunutta Charles Berryä.

Chuck Berry esiintyi useaan kertaan myös Suomessa.

Springsteen: Berry oli paras rokkari kautta aikojen

Muusikko Bruce Springsteen kuvailee edesmennyttä Berryä kaikkien aikojen parhaaksi rokkariksi. Springsteenin mukaan Berry oli "rockin suurin ammattilainen, kitaristi ja mahtavin rock'n'roll-lauluntekijä, joka ikinä on elänyt".

Springsteen kommentoi asiaa Twitterissä pian sen jälkeen, kun tieto Berryn kuolemasta levisi varhain sunnuntaina Suomen aikaa. Berry ja Springsteen olivat läheisiä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

157 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Hyvä kommentti joka meni melkein oikein. Työntekijän osuus on 6,35% joka menee palkasta. Palkanmaksaja tilittää loput n ... Lue lisää...
Ahas

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image