Kulttuuri

Mainos

"Py­hä­jo­ki­laak­son ikonin", musiik­ki­neu­vos Tapani Tirilän viimeiset musiik­ki­vii­kot – keskittyy jatkossa kuoroihin

Tapani Tirilä sekä Viivi Mattila (keskellä) ja Elli-Maarit Merilehto Oulaisten nuorisokuorosta. KUVA: Esko Aho
Kulttuuri 14.11.2017 19:10
Esko Aho

Koko Oulaisten musiikkiviikkojen 31-vuotisen historian ajan tapahtuman taiteellisena johtajana toiminut musiikkineuvos Tapani Tirilä luopuu tehtävästään ja keskittyy kuorojen kanssa työskentelemiseen. 

Oulaisten kulttuuristrategiaa sorvaava työryhmä pohtii parhaillaan, jatketaanko musiikkiviikkoja entiseen tapaan, vai sirotellaanko tapahtumat ympäri vuoden.

Oulaisten nuorisokuorosta on 45-vuotisen toiminnan aikana kasvanut eräänlainen Oulaisten Kärpät, valtakunnallisesti tasokas kokoonpano farmijoukkueineen, joka määrittää koko kaupungin kulttuurillista luonnetta sisään- ja ulospäin.

Samalla tavoin Pyhäjokilaakson ikoneihin lukeutuu nuorisokuoroa alusta asti johtanut musiikinopettaja, musiikkineuvos Tapani Tirilä, 70, jolta sattumoisin löytyy Kärppien kausikorttikin lompakosta.

Tirilän olemuksesta uhkuu yhä samaa nuorekasta innostusta ja energiaa kuin aina. Hän ei puhu lopettamisesta, vaan aikoo jatkaa ”niin kauan kuin sokeri maistuu suussa”.

– Toinen puoli aivoistani sanoo, etten voi tietää, milloin tämä loppuu. Mutta päivä kerrallaan, niin on paras toimia.

Tirilä on yksi Suomen kokeneimmista, ellei kokenein lapsi- ja nuorisokuorojen johtaja. Viime kuussa Nuorten kuoroliitto luovutti yhteisesti Tirilälle ja hänen puolisolleen, kuoron intendenttinä toimivalle Leila Ristiluoma-Tirilälle, valtakunnallisen Erkki Pohjola -palkinnonuseiden vuosikymmenien työstä lasten ja nuorten kuorotoiminnan hyväksi.

Maaseutukunnissa kuorot lähes poikkeuksetta kärsivät siitä, että lahjakkaat nuoret laulajat muuttavat muualle opiskelemaan ja töihin. Oulaisissa kuoro-uskollisuus on kuitenkin sitä luokkaa, että harjoituksiin tullaan pitkienkin matkojen päästä. Parhaana osoituksena tästä Tirilä mainitsee entisten nuorisokuorolaisten perustaman naiskuoro Välkkeen.

Suomessa tapahtui suuri kuorolaulun murros, kun seminaareissa koulutettu opettajapolvi 1990-luvun loppuun mennessä siirtyi eläkkeelle. Heistä monet olivat laulajia ja kuorojen vetäjiä. Tirilä ei silti ole huolissaan oulaistelaisen kuoronlaulun tulevaisuudesta, vaikka toimintamuodot hänen jälkeensä todennäköisesti muuttuvat.

– Nykyään opettajat suuntautuvat eri tavalla eivätkä ehkä saa yhtä paljon kuorolaulamisen sytykkeitä koulutuksessa kuin ennen. Mutta ymmärrän niitä musiikin- ja luokanopettajia, jotka eivät tällaiseen touhuun ala kaiken muun työn ohessa.

Helsingin seudulla syntyy jatkuvasti uusia laulavia koonpanoja. Väkeä on paljon ja ammattitaitoisia, koulutettuja kuoronjohtajia riittää.

– Pienellä paikkakunnilla on vaikeampi aloittaa alusta, luoda vuosien ja vuosikymmenien kuluessa oma kuorokulttuuri ja tukiverkosto. Muun muassa monet vaativat kantaesitykset ja ulkomaanmatkat ovat meillä pitäneet 45 vuotta innostusta yllä. Haluan uskoa, että kuoron johtaminen voisi sopia muillekin kuin minun kaltaisilleni hulluille. Tämä on edelleen hieno työtehtävä, joka tarjoaa valtavasti näkymiä elämään. Laulavia, lahjakkaita lapsia kasvaa kaikkialla, Tirilä sanoo.

Ilman aktiivisia myötä- ja taustavaikuttajia sen paremmin musiikkijuhlien järjestämisestä kuin kuorojen johtamisestakaan ei tulisi mitään. Tehtäviä on liikaa yhden ihmisen hoidattaviksi. Oman vaimonsa lisäksi Tirilä haluaa tässä mielessä nostaa podiumille Mauno Nevalan ja vuosi sitten edesmenneen Harri Turusen. Kymmenittäin muitakin nimiä hän voisi mainita.

Perjantaina Tirilä vetää taas nuorisokuoron harjoitukset itsenäisyyspäivää silmällä pitäen. Isoja joulukonsertteja on myös tulossa.

Tirilä on toiminut Oulaisten musiikkiviikkojen taiteellisessa johdossa alusta saakka.

– Mietimme kaupunkiin uutta kulttuuristrategiaa: jatkammeko entiseen tapaan vai sirottelemmeko musiikkiviikkojen konsertit ympäri vuotta?

– Oulaisiin voisivat syvempinä teemoina sopia vaikka lastenmusiikki tai ihmisten hyvinvointi ja musiikin käyttäminen sen tukena. Täällähän toimivat muun muassa sairaala, terveydenhuolto-oppilaitos ja Taukokankaan kuntoutuslaitos.

Lukiolaiset Elli-Maarit Merilehto ja Viivi Mattila ovat laulaneet Oulaisten nuorisokuorossa 6–7 vuotta.

Kuoroon kuuluu nykyään pelkästään naisääniä, sillä pojat eivät Oulaisissa juuri kuorolaulua harrasta sen paremmin kuin tanssi balettia tai muuta epäilyttävää.

Parhaat koreografiat pyörähdellään viikonloppuisin parkkipaikoilla traktoreilla ja mopoilla.

Merilehdon ja Mattilan mukaan olisi maailman ihme, jos joku poika nuorisokuoroon eksyisi. Ehkä porukassa se voisi onnistua paremmin.

Mitä kaupungissa voi koulunkäynnin lisäksi tehdä nyt kaamoksen keskellä?

– Soitan pianoa, käyn zumbassa ja uimassa, kertoo Merilehto.

– Musiikin harrastaminen on yleensäkin suosittua, mutta onhan täällä uusi uimahalli ja urheilukenttä, selvittää Mattila.

Kasari on Oulaisten ainoa sopiva ravitsemusliike, monet täysi-ikäiset nuoret käyvät siellä. Muille saa kelvata Nuoppari.

Merilehto ja Mattila kertovat kuorolaulun olleen heille antoisin vapaa-ajan harrastus.

– Nuorisokuorossa saa reissata paljon tehdä monenlaisia muitakin juttuja. Voi puhua jopa kuoroperheestä. Ohjelmistomme on tarpeeksi haastavaa, ja aina tulee hyvä olo, kun konsertti onnistuu. Olemme Suomen lisäksi käyneet esiintymässä Latviassa, Norjassa, Englannissa ja kahdesti Italiassa.

Oulaisten musiikkiviikot jatkuvat 19.11. saakka.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Sodankylä, Pelkosenniemi ja Savukoski lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna aamupäivällä Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

340 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eri ikäluokkien kulutusmahdollisuudet ja -tottumukset

Mieheni ehti olla töissään, siinä samassa työpaikassa reilusti yli 40 vuotta. Eikä päiväkään työttömänä. Eläke on 1460e ... Lue lisää...
Allison

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image