Kulttuuri

Pohjoisen kir­jai­li­joil­la vahva rooli Finlandia-kisassa – Miki Liukkonen ja Hanna Hauru ehdolla palkinnon saajiksi

Miki Liukkosen O on Finlandia-palkintoehdokas. KUVA: Kontiainen Jarmo
Kulttuuri 10.11.2017 10:16
Heidi Peltonen

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kisaa tänä vuonna yksi Oulussa asuva, yksi Oulusta kotoisin oleva sekä yksi pitkään Rovaniemellä vaikuttanut kirjailija. Toinen kirjoista on Oulusta kotoisin olevan, mutta nykyään Helsingissä asuvan Miki Liukkosen O (WSOY).

Järkälemäinen 858-sivuinen O sisältää yli sata henkilöhahmoa, joista osa on saanut vaikutteita Liukkosen omasta elämästä. Kokeellinen kieli ja tehokeinot kuvaavat Liukkosen mukaan infoähkystä ja valtavasta datamäärästä seuraavaa "tuhnuista iltapäiväpäänsärkyä".

Liukkonen sai kuulla ehdokkuudestaan istuessaan parturin tuolissa.

– Huudahdin niin kovaa jes, että parturi meinasi leikata hiuksiini kaljun kohdan, Liukkonen kuvailee.

Tieto ehdokkuudesta tuli Liukkosen mukaan helpotuksena, sillä O:ta on suitsutettu arvioissa ja blogeissa. Kirjailija kertoo pelänneensä, ettei ehdokkuutta tulisi, kun siitä on useissa blogeissa puhuttu.

– Nyt en aiheuta pettymystä, Liukkonen summaa.

Hauru: "Se oli onnellista itkua"

Oululaisen Hanna Haurun Jääkansi (Like) on toinen oululaista väriä edustavista Finlandia-ehdokkaista. Ehdokkuus tuli Haurulle täytenä yllätyksenä.

– Kustannusyhtiö Liken toimitusjohtaja soitti ilmoittaakseen ehdokkuudesta, puhelu kuului huonosti ja jouduin pyytämään häntä toistamaan asiansa, Hauru kuvailee.

Puhelun päätyttyä tuli itku, joka ei tahtonut loppua.

– Se oli onnellista itkua, Hauru kertoo.

Pienoisromaani kertoo köyhällä syrjäseudulla elävän tytön elämästä 1950-luvulla sotien jälkeen. Hauru kertoo tarinan pohjautuvan löyhästi hänen jo edesmenneen isoäitinsä kertomiin tarinoihin.

– Osa kappaleista on täysin fiktiivisiä ja osassa on totuuspohjaa. Mistään tositarinasta ei kuitenkaan ole kyse, Hauru painottaa.

Ehdokkaiden joukossa on myös Tommi Liimatta, jonka moni tuntee parhaiten Rovaniemellä toimintansa aloittaneen Absoluutisen Nollapisteen laulajana ja lauluntekijänä.

Tämän vuoden kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan valitsee ministeri Elisabeth Rehn. Voittaja julkistetaan 29. marraskuuta samassa tilaisuudessa tietokirjallisuuden sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia voittajien kanssa.

Tämän vuoden Finlandia-ehdokkaat:

1. Hanna Hauru: Jääkansi (Like). Pienoisromaanissa eletään 1950-lukua pohjoisessa. Tytön isä on kaatunut rintamalla ja äidin uusi mies tuo tullessaan helvetin.

2. Juha Hurme: Niemi (Teos). Sittemmin Suomeksi sukeutuneen niemen ensimmäiset 14 miljardia vuotta taiteellisin ja tieteellisin silmin. Loppupisteenä vuosi 1809.

3. Tommi Liimatta: Autarktis (Like). Mustaa komiikkaa kolmessa pohjoisen ikäpolvessa: äänessä rampautunut sotasankari, Ruotsiin muuttaja ja työvoimatoimiston tyytyväinen asiakas.

4. Miki Liukkonen: O (WSOY). 858-sivuinen suuruudenhullu järkäle sisältää kohtuuttomasti kaikkea. Kuten hevoskauppoja tekeviä romaneja, jotka aikapoimun takia elävät kaksi tuntia tulevaisuudessa.

5. Cristina Sandu: Valas nimeltä Goliat (Otava). Suomalais-romanialainen nuori nainen käy läpi rakkaussuhdetta ja isänsä kotimaan tylyä historiaa. Keskipisteenä kylä Bukarestin kyljessä.

6. Jaakko Yli-Juonikas: Jatkosota-extra (Siltala). Neuromaanillaan (2012) kehuja keränneen kirjailijan tyyliä on määritelty sanoilla "Kafkaa kännissä". Uutuus on absurdi poliittinen satiiri.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

69
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
64
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
59
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
39
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
33
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
28
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
27
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta aamuyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

184 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image