Kulttuuri

Mainos

Pohjoisen kir­jai­li­joil­la vahva rooli Finlandia-kisassa – Miki Liukkonen ja Hanna Hauru ehdolla palkinnon saajiksi

Miki Liukkosen O on Finlandia-palkintoehdokas. KUVA: Kontiainen Jarmo
Kulttuuri 10.11.2017 10:16
Heidi Peltonen

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kisaa tänä vuonna yksi Oulussa asuva, yksi Oulusta kotoisin oleva sekä yksi pitkään Rovaniemellä vaikuttanut kirjailija. Toinen kirjoista on Oulusta kotoisin olevan, mutta nykyään Helsingissä asuvan Miki Liukkosen O (WSOY).

Järkälemäinen 858-sivuinen O sisältää yli sata henkilöhahmoa, joista osa on saanut vaikutteita Liukkosen omasta elämästä. Kokeellinen kieli ja tehokeinot kuvaavat Liukkosen mukaan infoähkystä ja valtavasta datamäärästä seuraavaa "tuhnuista iltapäiväpäänsärkyä".

Liukkonen sai kuulla ehdokkuudestaan istuessaan parturin tuolissa.

– Huudahdin niin kovaa jes, että parturi meinasi leikata hiuksiini kaljun kohdan, Liukkonen kuvailee.

Tieto ehdokkuudesta tuli Liukkosen mukaan helpotuksena, sillä O:ta on suitsutettu arvioissa ja blogeissa. Kirjailija kertoo pelänneensä, ettei ehdokkuutta tulisi, kun siitä on useissa blogeissa puhuttu.

– Nyt en aiheuta pettymystä, Liukkonen summaa.

Hauru: "Se oli onnellista itkua"

Oululaisen Hanna Haurun Jääkansi (Like) on toinen oululaista väriä edustavista Finlandia-ehdokkaista. Ehdokkuus tuli Haurulle täytenä yllätyksenä.

– Kustannusyhtiö Liken toimitusjohtaja soitti ilmoittaakseen ehdokkuudesta, puhelu kuului huonosti ja jouduin pyytämään häntä toistamaan asiansa, Hauru kuvailee.

Puhelun päätyttyä tuli itku, joka ei tahtonut loppua.

– Se oli onnellista itkua, Hauru kertoo.

Pienoisromaani kertoo köyhällä syrjäseudulla elävän tytön elämästä 1950-luvulla sotien jälkeen. Hauru kertoo tarinan pohjautuvan löyhästi hänen jo edesmenneen isoäitinsä kertomiin tarinoihin.

– Osa kappaleista on täysin fiktiivisiä ja osassa on totuuspohjaa. Mistään tositarinasta ei kuitenkaan ole kyse, Hauru painottaa.

Ehdokkaiden joukossa on myös Tommi Liimatta, jonka moni tuntee parhaiten Rovaniemellä toimintansa aloittaneen Absoluutisen Nollapisteen laulajana ja lauluntekijänä.

Tämän vuoden kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan valitsee ministeri Elisabeth Rehn. Voittaja julkistetaan 29. marraskuuta samassa tilaisuudessa tietokirjallisuuden sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia voittajien kanssa.

Tämän vuoden Finlandia-ehdokkaat:

1. Hanna Hauru: Jääkansi (Like). Pienoisromaanissa eletään 1950-lukua pohjoisessa. Tytön isä on kaatunut rintamalla ja äidin uusi mies tuo tullessaan helvetin.

2. Juha Hurme: Niemi (Teos). Sittemmin Suomeksi sukeutuneen niemen ensimmäiset 14 miljardia vuotta taiteellisin ja tieteellisin silmin. Loppupisteenä vuosi 1809.

3. Tommi Liimatta: Autarktis (Like). Mustaa komiikkaa kolmessa pohjoisen ikäpolvessa: äänessä rampautunut sotasankari, Ruotsiin muuttaja ja työvoimatoimiston tyytyväinen asiakas.

4. Miki Liukkonen: O (WSOY). 858-sivuinen suuruudenhullu järkäle sisältää kohtuuttomasti kaikkea. Kuten hevoskauppoja tekeviä romaneja, jotka aikapoimun takia elävät kaksi tuntia tulevaisuudessa.

5. Cristina Sandu: Valas nimeltä Goliat (Otava). Suomalais-romanialainen nuori nainen käy läpi rakkaussuhdetta ja isänsä kotimaan tylyä historiaa. Keskipisteenä kylä Bukarestin kyljessä.

6. Jaakko Yli-Juonikas: Jatkosota-extra (Siltala). Neuromaanillaan (2012) kehuja keränneen kirjailijan tyyliä on määritelty sanoilla "Kafkaa kännissä". Uutuus on absurdi poliittinen satiiri.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Koko maassa vallitsee normaali ajokeli.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjä lakkautettava

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset, Espanja ja verotus

että luulet pienen maakuntalehden keskustelupalstalle kirjoittelun ja ihmisten arvostelun nimettömänä olevan merkittävää... Lue lisää...
Jotenki söpöä

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.3.

Naapurit

23.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image