Kulttuuri

Mainos

Oulun Taiteiden yö: vieraile Myllytullin vanhassa voimalassa ja tulevassa taidehallissa

Vanhassa voimalassa on Kati Leinosen valokuvanäyttely. KUVA: Pekka Peura
Kulttuuri 22.8.2013 8:01
Riikka Tuomivaara

Aidassa roikkuu asiattomilta pääsy kielletty -kyltti. Hallin sisällä korkeiden tiiliseinien ensimmäisiä metrejä peittää värikäs graffitimeri.

Jaloissa luikertelee eripaksuisia letkuja, seinissä ja katossa ammottaa mystisiä aukkoja.

Yksinäinen työmies käyskentelee siinä kohdassa, jonne Julia Heikkinen, Lasaretinväylän taidehalli ja residenssiohjelman kehittämishankkeen projektipäällikkö, kertoo vastaanoton ja narikan tulevan.

Vuonna 1903 Oulun Lasaretinväylään valmistunut Myllytullin voimalaitos vaurioitui tulipalossa vuonna 2006, jonka jälkeen rakennus on ollut vuosia tyhjillään ja suljettuna. Tänään torstaina Taiteiden yössä ovet avataan yleisölle ensimmäistä kertaa. Opastettua kierrosta vetää Heikkisen lisäksi rakennusta peruskorjaavan Hartela-Forum oy:n toimitusjohtaja Raimo Pahkala.

Taidehallille ja residenssille, joiden on tarkoitus avautua vuonna 2015, on voimalassa tilaa 400 neliömetriä. Tällä hetkellä rakennusta kuivataan, jonka jälkeen peruskorjaus voi alkaa.

Taidehallissa valokuvanäyttely

Kierroksen lisäksi kävijät saavat maistiaisen tilojen potentiaalista, kun seinille pystytetään oululaisen valokuvataiteilija Kati Leinosen pop-up-näyttely.

Leinonen käyttää valokuvissaan 1800-luvun puolivälissä kehitettyä tekniikkaa, märkälevy-kollodiumia. Tekniikassa käytetään pitkää valotusaikaa ja kuva valotetaan levylle, jonka täytyy pysyä kosteana koko prosessin ajan.

”Noin 20-40 sekuntia pitkän valotusajan vuoksi kuvaustilanne on täysin erilainen digitaaliseen verrattuna. Ihmisillä on kuvaustilanteissa opitut maneerit, jotka putoavat pois, kun pitää olla pitkään liikkumatta.”

”Siinä tavoittaa jotain pintaa syvempää”, taiteilija kuvailee.

Lue lisää 22.08.2013 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Tuolla oli jatkuva taidenäyttely installaatioineen siihen asti että grynderit ottivat tilat haltuun ja vartijat kantoivat kävijät pihalle, tarvittaessa väkivalloin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseisessä paikassa on ollu taidenäyttely olemassa jo vuosien ajan useiden taitelijoiden toimesta.
Kiitos raunion lapsien.
Hassua,että nyt vasta sinne on yleisölle "vapaa" pääsy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En vielä jaksa uskoa koko rakennuksen peruskorjaukseen. Kunhan Hartela saa kaavoituksen kuntoon, niin uutta rakennusta alkaa tulemaan, mutta voimalalle ei tapahdu mitään. Onhan ns. lama, jonka suojaan on hyvä piiloutua. Pitääkäähän Hartela tiukoilla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on hyvä puoli se, että on jo kerran palanut. Aikoinaan Oulussa oudosti syttyi autio talot palamaan. Taisi vielä olla tuon samaisen firman entinen johtaja epäiltynä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi voinnut jutussa nyt mainita muutakin tapahtumaan. Esimerkiksi kirjastolla on jotain vanhoja koneita.oli kiva pelata :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vuonna 1903 Oulun Lasaretinväylään valmistunut Myllytullin voimalaitos vaurioitui tulipalossa vuonna 2006, jonka jälkeen rakennus on ollut vuosia tyhjillään ja suljettuna. Tänään torstaina Taiteiden yössä ovet avataan yleisölle ensimmäistä kertaa." Tämähän ei ole totta. Tilassa (palanut voimalaitos) on järjestetty taidenäyttely vuonna 2008 ArtFrontin toimesta. Silloin oli myös Taiteiden yö, mieskuoro Huutajat kävi laulamassa näyttelyn avajaisissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, mutta silloin tehtiin kaikk ilman kaupungin viralliia lupia, joten virallisesti se ei ollut "avoinna yleisölle". Vaikka oikeesti olikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on ohut lumipeite.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Pähkinä purtavaksi....

187 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kadonneita eläkemaksuja etsimässä

Miten ihmeessä saat tuonkin jälkeen syyt eläkeläisten niskoille? Etkö itse ymmärrä kopioimaasi? Luulin jo että kappas, y... Lue lisää...
Y-sukupolvi

Jari ja sarjakuvat

Jari

10.12.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image