Kulttuuri

Mainos

Oulun Järjestötalon kätköissä ollut Sukupolvien saatto viimeisen kerran livenä – "Tänne ei ole enää asiaa"

"Nyt näemme maalauksen viimeisen kerran livenä. Kun nyt laitamme tänä iltana oven kiinni, tänne ei enää ole asiaa", Rene Tauriainen kertoo. KUVA: Pekka Peura
Kulttuuri 12.1.2018 20:10 | Päivitetty 15.1.2018 10:59
Helge Murtovaara

Järjestötalon kätköissä Pakkahuoneenkadulla pitkään ollut Tapio Tapiovaaran (1908-1982) Sukupolvien saatto -seinämaalaus digitoitiin perjantaina. 

– Nyt näemme maalauksen viimeisen kerran livenä. Kun nyt laitamme tänä iltana oven kiinni, tänne ei enää ole asiaa, Rene Tauriainen kertoo.

Kesällä 1964 paljastettu teos on maalattu suoraan kuivalle kalkkipinnalle. 1990-luvulla toisen kerroksen sisääntuloaukon päälle maalattu teos peitettiin Tauriaisen mukaan joskus 1990-luvulla.

– Siihen laitettiin vain päälle levyt, joita käytettiin mainospaikkoina. Olin itse aikoinaan piilottamassa sitä, nyt otan sen esiin kuolemaan.

Kun Tauriainen kuuli, että tilaa ryhdytään purkamaan, hän päätti Juha Penttisen ja Mikko Huovisen kanssa tallentaa teoksen digitaaliseen muotoon jälkipolvienkin ihasteltavaksi.

– Ensimmäisen kerran ihastuin teokseen, kun tulin aikoinaan elokuviin Adams-teatteriin. Mietiskelin silloin, mitä teoksen ihmiset oikein miettivät, ja nyt mietin, mitä ne miettivät nyt, Tauriainen pohtii.

Seinämaalauksen säilyttäminen olisi vaatinut seinän irrottamista ja säilyttäminen olisi teknisesti ja taloudellisestikin haastavaa.

Rotuaarin näytöllä esitetään kuukausittain valokuvakooste, videoita tai maalauksia. Tauriaisen mukaan on mahdollista, että Sukupolvien saatostakin nähdään tulevaisuudessa tutkielman omainen video.

Katso, miten Sukupolvien saatto -teos paljastettiin digitointia varten:

Oulun Järjestötalolla paljastattiin perjantaina Sukupolvien saatto -teos sitä peittäneiden levyjen alta. Taideteos tallennettiin digitaaliseen muotoon ennen purkamista.
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Äitini oli mallina Tapiovaaran seccotyössä (tulevaisuuden nainen lapsi sylissään). Onneksi työ digitoitiin. Surettaa hienon työn hävittäminen. Äidilläni on Tapsan signeeraama taulu ns. esityöstä ("tulevaisuuden nainen").

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun museovirasto herätkää jo! Päättäjät ottakaa päänne ulos omahyväisistä koloistanne!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollakin istuttiin penkissä ja kuunneltiin mm. matematiikan luetoja. Ennen Linnanmaan yliopistokampuksen rakentamista kaupungin eri järjestöjen salit tulivat tutuiksi. Luentojen välillä tuli aina "sopivasti" liikuntaakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas puretaan pala historiaa ja oletan että paikalle rakennetaan mitäänsanomaton laatikko tai laatikko, jonka pintaa elävöittämään sohitaan eri värejä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jahas paneeko taas yhen vabhan talon tomuksi vai saneerataanko. Olisi mukavaa jos kuoret jäis oulussa kun noita vanhoja rakennuksia ei juurikaan ole säilynyt vaan kaikki tapana tuhkata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Te vanhan roinan ystävät ette osta niitä kohteita ja säilö vaikka hamaan tulevaisuuteen saakka?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapiovaaran tekemä maalaus on osa suomalaista kulttuurihistoriaa talon käyttötarkoituksen ja merkityksen lisäksi ja pitää ehdottamasti saada turvaan kun talo puretaan Kullttuuriteko Oulussa ei voi.olla mahdotonta toteuttaa taloudellisestikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olis ollut Varmaan mahdollista saada se irrotettua! Ja Siirtää jonnekin missä se olisi ollut näkyvillä! SURULLISTA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupungin kulttuurin tulevaisuutta: kaikki museo- ja taidekokoelmat digitalisoidaan. Niitä voi sitten ihailla Rotuaarin skriinillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

60-luvulla käytiin Järkällä tansseissa,kun sitä ennen oltiin "otettu vauhtia" vastapäisestä Haarikasta!!
Yhdet Poliisien Pikkujoulutkin muistan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seurasin aikoinaan Kansan Tahdosta teoksen valmistumista. Sitten isona poikana, ammattikouluaikana, Järjestötalon tansseissa pääsin teoksen näkemään. Ymmärrän tilanteen, mutta haikeutta tunnen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Oululle olisi tapahtunut sama kuin Rovaniemelle Lapinsodan aikaan, ei olisi niin suurta hävitysvimmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri niin mutta miksi se talo puretaan. Siksikö, että saadaan tilalle entistä ehompaa ja tuleeko peräti asuntoja? Mikä ihmeen vimma on purkaa kaikki vanha koska ei täällä rakennusmaasta ainakaan pulaa ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

182
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
121
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
52
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
47
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
39
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta
37
Pohjantiellä körötellään Oulujoen yli hitaasti vielä vuosia
35
Hanna Sarkkinen juhli Forbesin listalle pääsyä syömällä piiraan Lidlin parkkipaikalla – "Iso ja häkellyttävä huomionosoitus"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi keskiyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio ja Kittilä lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

275 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Väyrysen kannatus verrattuna Vanhasen kannatukseen on jo sitä luokkaa, että presidentinvaalista on tulossa Sipilälle neu... Lue lisää...
kansa neuvoo

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image