Kulttuuri

Oulun Järjestötalon kätköissä ollut Sukupolvien saatto viimeisen kerran livenä – "Tänne ei ole enää asiaa"

"Nyt näemme maalauksen viimeisen kerran livenä. Kun nyt laitamme tänä iltana oven kiinni, tänne ei enää ole asiaa", Rene Tauriainen kertoo. KUVA: Pekka Peura
Kulttuuri 12.1.2018 20:10 | Päivitetty 15.1.2018 10:59
Helge Murtovaara

Järjestötalon kätköissä Pakkahuoneenkadulla pitkään ollut Tapio Tapiovaaran (1908-1982) Sukupolvien saatto -seinämaalaus digitoitiin perjantaina. 

– Nyt näemme maalauksen viimeisen kerran livenä. Kun nyt laitamme tänä iltana oven kiinni, tänne ei enää ole asiaa, Rene Tauriainen kertoo.

Kesällä 1964 paljastettu teos on maalattu suoraan kuivalle kalkkipinnalle. 1990-luvulla toisen kerroksen sisääntuloaukon päälle maalattu teos peitettiin Tauriaisen mukaan joskus 1990-luvulla.

– Siihen laitettiin vain päälle levyt, joita käytettiin mainospaikkoina. Olin itse aikoinaan piilottamassa sitä, nyt otan sen esiin kuolemaan.

Kun Tauriainen kuuli, että tilaa ryhdytään purkamaan, hän päätti Juha Penttisen ja Mikko Huovisen kanssa tallentaa teoksen digitaaliseen muotoon jälkipolvienkin ihasteltavaksi.

– Ensimmäisen kerran ihastuin teokseen, kun tulin aikoinaan elokuviin Adams-teatteriin. Mietiskelin silloin, mitä teoksen ihmiset oikein miettivät, ja nyt mietin, mitä ne miettivät nyt, Tauriainen pohtii.

Seinämaalauksen säilyttäminen olisi vaatinut seinän irrottamista ja säilyttäminen olisi teknisesti ja taloudellisestikin haastavaa.

Rotuaarin näytöllä esitetään kuukausittain valokuvakooste, videoita tai maalauksia. Tauriaisen mukaan on mahdollista, että Sukupolvien saatostakin nähdään tulevaisuudessa tutkielman omainen video.

Katso, miten Sukupolvien saatto -teos paljastettiin digitointia varten:

Oulun Järjestötalolla paljastattiin perjantaina Sukupolvien saatto -teos sitä peittäneiden levyjen alta. Taideteos tallennettiin digitaaliseen muotoon ennen purkamista.
MAINOS

Kommentoi

Äitini oli mallina Tapiovaaran seccotyössä (tulevaisuuden nainen lapsi sylissään). Onneksi työ digitoitiin. Surettaa hienon työn hävittäminen. Äidilläni on Tapsan signeeraama taulu ns. esityöstä ("tulevaisuuden nainen").

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun museovirasto herätkää jo! Päättäjät ottakaa päänne ulos omahyväisistä koloistanne!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollakin istuttiin penkissä ja kuunneltiin mm. matematiikan luetoja. Ennen Linnanmaan yliopistokampuksen rakentamista kaupungin eri järjestöjen salit tulivat tutuiksi. Luentojen välillä tuli aina "sopivasti" liikuntaakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas puretaan pala historiaa ja oletan että paikalle rakennetaan mitäänsanomaton laatikko tai laatikko, jonka pintaa elävöittämään sohitaan eri värejä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jahas paneeko taas yhen vabhan talon tomuksi vai saneerataanko. Olisi mukavaa jos kuoret jäis oulussa kun noita vanhoja rakennuksia ei juurikaan ole säilynyt vaan kaikki tapana tuhkata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Te vanhan roinan ystävät ette osta niitä kohteita ja säilö vaikka hamaan tulevaisuuteen saakka?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapiovaaran tekemä maalaus on osa suomalaista kulttuurihistoriaa talon käyttötarkoituksen ja merkityksen lisäksi ja pitää ehdottamasti saada turvaan kun talo puretaan Kullttuuriteko Oulussa ei voi.olla mahdotonta toteuttaa taloudellisestikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olis ollut Varmaan mahdollista saada se irrotettua! Ja Siirtää jonnekin missä se olisi ollut näkyvillä! SURULLISTA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupungin kulttuurin tulevaisuutta: kaikki museo- ja taidekokoelmat digitalisoidaan. Niitä voi sitten ihailla Rotuaarin skriinillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

60-luvulla käytiin Järkällä tansseissa,kun sitä ennen oltiin "otettu vauhtia" vastapäisestä Haarikasta!!
Yhdet Poliisien Pikkujoulutkin muistan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seurasin aikoinaan Kansan Tahdosta teoksen valmistumista. Sitten isona poikana, ammattikouluaikana, Järjestötalon tansseissa pääsin teoksen näkemään. Ymmärrän tilanteen, mutta haikeutta tunnen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Oululle olisi tapahtunut sama kuin Rovaniemelle Lapinsodan aikaan, ei olisi niin suurta hävitysvimmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri niin mutta miksi se talo puretaan. Siksikö, että saadaan tilalle entistä ehompaa ja tuleeko peräti asuntoja? Mikä ihmeen vimma on purkaa kaikki vanha koska ei täällä rakennusmaasta ainakaan pulaa ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan eteläosassa.

Sadevaroitus: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjois-Savon, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pride

Marssia voi heterokin ei siinä tarvitse olla homoseksuaali. Kuten "sifferi" sanoi "marssi on ihmisoikeustapahtuma." Lue lisää...
olio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image