Kulttuuri

Näissä museoissa lapsillakin on lupa pitää hauskaa – vinkkejä Helsingin veikeisiin museoihin

Siskokset J (vas.) ja G Lo pohdiskelivat Lasten kaupungissa muun muassa sitä, mikä on 1930-lukulaisesta luokasta löytyvä helmitaulu. KUVA: Emilia Kangasluoma
Kulttuuri 6.3.2018 20:03
Anna Humalamäki

Mikä olisi kivointa: pukeutua prinsessaksi, leikkiä kauppaa, ihastella vanhoja tietokoneita vai hypätä raitiovaunun kyytiin? Pääkaupungin veikeistä museoista löytyy paljon tekemistä perheen pienimmille.

Aikamatka muinaiseen Helsinkiin

Jos tahtoo lähteä koko perheen voimin seikkailulle pääkaupungin historiaan, kannattaa suunnata Senaatintorin kupeessa sijaitsevaan Lasten kaupunkiin.

Kuuluisaan Sederholmin taloon pystytetyssä museossa kävijät pääsevät itse osallistumaan 1700-luvun arkiaskareisiin: leikkimään ruokakaupan pitäjää, vierailemaan suutarin verstaassa ja lastaamaan laivaan maustesäkkejä.

Paikasta toiseen astellaan kapeita lankkuja pitkin, joiden ympärillä velloo upottava maankamara.

– 1700-luvulla kadut olivat mutaiset, selvittää museolehtori Marjukka Sihvola.

Talon yläkerrassa voi tutustua 1930-luvun koulunkäyntiin. Kirjoittamista harjoitellaan rihvelitaululle ja oppituntia varten sonnustaudutaan essuihin ja slipovereihin.

Singaporelaiset siskokset J ja G Lo vertailevat suomalaista luokkahuonetta kotimaansa kouluihin ja löytävät heti eroavaisuuksia.

– Meidän pulpettimme ovat korkeampia ja muovisia, G Lo pohtii.

Museosta löytyy myös 1970-luvun tyyliin sisustettu mummola. Siellä voi katsella Kylli-tädin piirustusohjelmia ja laatia isovanhemmille ruokalistan aikansa klassikkoaterioista, kuten maksa-vihannespadasta ja särvinsopasta.

Estradi valmiina tähtinäyttelijöille

Pistäisikö päälle nallekarhun asun, kuninkaan vetimet vai maailman muhkeimman prinsessamekon? Ei hätää, kaikkia voi kokeilla vuoron perään!

Kaapelitehtaalla sijaitsevan Teatterimuseon pukuhuone on loistokohde roolivaatteiden ystäville. Suuri osa puvuista on ollut oikeilla esiintyjillä Kansallisteatterissa, -oopperassa ja -baletissa. 

– Nämä kaikkein villeimmät ovat Kaunottaresta ja hirviöstä, kertoo projektipäällikkö Meri Eerola ja esittelee seinällä roikkuvaa vannehametta.

Teatterimuseon näyttämöllä jokainen voi olla oman elämänsä supertähti.

Sopivan asun löydyttyä on aika nousta museon näyttämölle. Jos esiintyminen ei houkuttele, toinen vaihtoehto on linnoittautua monitoripöydän taakse säätämään valaistusta ja ääniä. Varoituksen sana: tästä museosta lapsia voi olla hankala saada lähtemään kotiin!

Vieraat pääsevät kokeilemaan myös elokuvien dubbausta ja leikkimään meteorologia televisiokameran edessä. Tekniikkapuolella selviää, miten näyttämölle loihditaan erilaisia luonnonilmiöitä: veden ropina syntyy pyörittämällä puukiekkoa, jonka sisällä on kuivattuja linssejä.

– Ei tehosteita toki enää tehdä näin, mutta esimerkiksi 60-luvulla Kansallisteatterissa käytettiin juuri tällaista sadekonetta.

Tietokone- ja pelifanien aarreaitta

Oletko viettänyt nuoruutesi Nintendon tai Atarin pelikoneita hakaten? Silloin voi olla hauska ajatus viedä lapset tutustumaan Tietokone- ja pelikonsolimuseoon.

Tieto- ja pelikonemuseosta voi bongata tämän antiikkisen konsolin, joka on valmistettu Britanniassa 1970-luvulla.

Vitriineissä nököttää toinen toistaan hassumpia härveleitä: japanilaisia taskupelikoneita 1980-luvulta, ihka ensimmäisiä kotitietokoneita ja muinaisia kannettavia, jotka näyttävät mikroaaltouuneilta. Joukossa on sellaisiakin klassikkoja kuin ensimmäinen Playstation ja vuonna 1990 julkaistu Macintosh classic.

– Palaute on ollut sellaista, että lähes jokainen kävijä löytää oman koneensa nuoruusvuosilta, kertoo kokoelman omistaja Ari Tommiska.

Tommiska hurahti tietotekniikkaan 1980-luvulla. Nyt hän on ehtinyt koota varastoihinsa noin tuhat konetta ja 7 500 peliä, joista museossa on nähtävillä 500.

Keräilijä toivoo, että museo innostaisi vanhempia jakamaan jälkikasvunsa kanssa tietotekniikkaan liittyviä lapsuusmuistoja. Esillä on myös korppujen ja lerppujen kaltaisia antiikkiesineitä, jopa lankapuhelin.

– Ehkä siinäkin voi olla nykynuorisolle tarinan paikka.

Töitä pikku rahastajille ja kuljettajille

Vanhoista liikennevälineistä kiinnostuneille katsastamisen arvoinen kohde on Töölön Korjaamolla sijaitseva Ratikkamuseo. Siellä pääsee ihmettelemään kuutta erilaista raitiovaunumallia, mukaan lukien hauskaa hevosratikkaa, joka liikennöi Helsingin kaduilla 1800-luvun loppupuolella. Uusi keksintö herätti helsinkiläisissä tuolloin jonkin verran paheksuntaa.

– Aikalaiset pitivät vauhtia liian kovana, kertoo museonhoitaja Sauli Peltoniemi.

Vanhassa raitiovaunussa voi istahtaa joko matkustajan tai kuljettajan paikalle.

Aika kuluu nopeasti, kun istahtaa vanhan ratikan punaisille penkeille ja kuvittelee matkustavansa sodanjälkeisen Helsingin kaduilla. Hypätä voi myös kuljettajan paikalle tai vaihtoehtoisesti leikkiä rahastajaa – vaunussa on ihka oikeita lippuja rei’itettäväksi.

Museovierailun kruunaavat seiniä koristavat entisaikojen hupaisat kieltokyltit, joissa kehotetaan välttämään vaunuissa syljeskelyä ja kuljettajalle puhumista.

MAINOS

Kommentoi

Kahdessa mainituista olen lasteni kanssa jo käynytkin, vielä pitää ottaa haltuun tuo tietokone- ja pelikonsolimuseo. Varsinkin talvisiin Hgin reissuihin nuo ovat hyviä vinkkejä, kesällähän on sitten upeat saaret, Linnnanmäki, Korkeasaari, mahtava kantakaupunki jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

69
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
64
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
59
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
37
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
33
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
28
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
27
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta aamuyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

184 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image