Kulttuuri

Miten uskosta saa kirjoittaa? Keskustelun ahtaus yllätti esi­kois­kir­jai­li­jan

Terhi Törmälehto työskentelee yläkoulun ja lukion äidinkielen opettajana Viikin normaalikoulussa Helsingissä. KUVA: Mauri Ratilainen
Kulttuuri 19.3.2017 8:00
Nadia Paavola

Jos romaanin aiheena on uskon etsiminen ja kirjassa liikutaan uskonnollisessa yhteisössä, se tulkitaan herkästi vapautumiskertomukseksi uskonnon kahleista. Tämän havaitsi esikoiskirjailija Terhi Törmälehto pian sen jälkeen, kun hänen romaaninsa Vaikka vuoret järkkyisivät ilmestyi.

Törmälehto on saanut talven aikana useita haastattelupyyntöjä, joissa häntä on pyydetty puhumaan uskonnosta vapautumisesta ja uskonnon uhrien näkökulmasta.

– Uskonnosta keskustelu on yhteiskunnassamme aika kapeaa. Meillä on ikään kuin valmiiksi annetut raamit, millä uskosta tai uskonnosta puhutaan.

Romaanin kehystarina kertoo maailmankatsomuksen omaksumisesta ja siitä luopumisesta. Romaanin päähenkilö on lukiolainen Elsa, joka etsii henkistä kotiaan helluntailaisuudesta.

– Tämä ei ole vapautumiskertomus. Elsa menettää uskonsa, mutta se on kertomus luopumisesta eikä vapautumisesta. Hän yrittää pitää uskostaan kiinni, mutta samalla näkee, kuinka se hiipuu. Se on tavallaan aika surullistakin.


Helluntailaisuus on karismaattinen kristillinen liike, joka korostaa voimakkaasti uskonnollista kokemusta.

Törmälehto kirjoitti romaaniin myös kirkon sisällä toimivan herännäisliikkeen eli körttiläisyyden. Elsan isä ja isovanhemmat ovat körttejä, ja äiti edustaa maallistunutta tapakristillisyyttä.

– Kristinuskon sisällä on paljon erilaisia tulkintoja uskonnosta. Halusin tuoda sitä esille, koska niistä puhutaan todella vähän.

Perheen on vaikea ymmärtää, miksi Elsa haluaa kuulua helluntaiseurakuntaan. Kokouksissa puhutaan kielillä, ja Elsakin haluaa henkikasteen. Tämäkin aiheuttaa hämmennystä kotiväessä.

– Nyky-yhteiskunnassa on täysin absurdia, että aikuinen tavallaan jokeltaa. Mutta se on ihan mielettömän kiinnostava ilmiö.

Kielilläpuhuminen on vähän käsitelty aihe sekä kaunokirjallisuudessa että tieteessä. Yksi harvoja sitä käsitteleviä tieteellisiä tutkimuksia on Terhi Törmälehdon suomen kielen pro gradu -tutkimus.


Koska kristillisistä liikkeistä on kirjoitettu varsin vähän muuta kuin uskonnollista kirjallisuutta, Törmälehdon esikoisromaania on verrattu Pauliina Rauhalan vuonna 2013 ilmestyneeseen romaaniin Taivaslaulu. Sekä Rauhala että Törmälehto ovat äidinkielenopettajia, ja molemmat romaanit olivat esikoisteoksia, joissa uskonnolla on tärkeä merkitys. Siihen yhtäläisyydet oikeastaan jäävätkin.

Siinä missä Taivaslaulu kertoo uskonnollisen yhteisön kahleista ja aatteen vaikutuksesta yksilöön, Vaikka vuoret järkkyisivät on kuvaus yksilön pyrkimyksestä löytää turva uskosta.

Molemmat auttavat ymmärtämään ihmisiä, joiden maailmankuva perustuu uskoon.

– Olen ilahtunut, kun joku on kertonut pystyvänsä romaanin lukemisen jälkeen ymmärtämään uskovaisen maailmankuvaa ensimmäistä kertaa elämässään, Törmälehto sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Kuuntelen juuri Ylen ohjelmaa ;Perttu Häkkinen. Glossolaaliaa ja helluntaisuutta käsitellään hyvin positiivisesti.Pilkkaamista ei missään vaiheessa esiinny.Tätä ei voi verrata uskovaisteen pilkkaamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskonnollisista aiheista - tai mistä tahansa ryhmittymistä - kirjoitettaessa täytyy muistaa, että luodaan helposti uusia stereotypioita entisten lisäksi siitäkin huolimatta, että teos on, ja sen sanotaan olevan fiktiota. Kaikkiin ryhmiin mahtuu yhteiskunta pienoiskoossa: on nuoria ja vanhoja, lyhyitä ja pitkiä, lihavia ja laihoja, korkeasti koulutettuja ja vähemmän koulutettuja, helposti lähestyttäviä ja luotaan työntäviä, iloisia ja surumielisiä, köyhiä ja rikkaita jne. jne., vain muutamia ominaisuuksia mainitakseni. Mutta kun teoksen sanotaan kuvaavan tiettyä ryhmää, teosta myös luetaan totena ja se synnyttää helposti erilaisia mielikuvia, jotka saattavat olla kirjoittajan mielikuvituksen tuotetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itselleni on pieni mysteeri tapakristillisyys. Suomessa kun ollaan voidaan puhua tapaluterilaisista, joita on enemmistö suomalaisista. Kuulutaan uskonnolliseen yhteisöön, mutta ei olla uskossa. Ei olla seurakunnan kanssa tekemisissä muulloin kuin on tarve jostakin riitistä. Ja suostuvat vielä maksamaan läpi aikuiselämän tästä "tyhjästä". Vähän sama jos tilaisi sanomalehteä vuodesta toiseen, eikä lukisi sitä kuin kerran vuodessa joulupäivänä. Eihän tässä ole päätä eikä häntää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näissä olisi lukijan tärkeä muistaa, että kysymys pitkälti yksilöllisestä kokemuksesta. Jos saman perheen lapset muistelevat lapsuuttaan, voi olla paljon eroa sisällössä. Ja sitten kun tulkintaan lisätään tehokeinoilla lisäväriä - muiden osapuolten kunnioitus jo unohtuikin. Koskee myös ei-uskonnollisia asioita. Muuten, uskonnollisissa porukoissa ihan tavallisia ihmisiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkea voi kirjoittaa ihan miten vain ja elää saa ihan miten vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo kommentti on hyvä, että kaikkea saa kirjoittaa ja elää saa miten vain. Ns. Satukirjojenkaan totuusarvon puuttuminen ei ole ihan mustavalkoinen asia. Tuntematon Sotilas on myös satukirja siinä mielessä, että ne tapahtumat, henkilöt, repliikit eivät ole sellaisenaan esiintyneet todellisuudessa. Kuitenkin se kertoo jotain hyvin olennaista niistä tapahtumista, henkilöistä, "todellisissa" tilanteissa lausutuista repliikeistäkin. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy iltapäivällä ja illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rinteen pullistelu.

Mieluummin seuraan Rinteen pullistelua kuin Sipilän pullistelua. Ja kaiken lisäksi se Sipilähän valehteli taas tällä vii... Lue lisää...
Toimmittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image