Kulttuuri

Mestarit synkissä tunnelmissa - Isabelle Huppert nähdään taas Michael Haneken elokuvassa

Kulttuuri 9.2.2018 5:41 | Päivitetty 9.2.2018 5:43
STT

Happy End on jo neljäs Michael Haneken elokuva, jossa Isabelle Huppert näyttelee keskeistä roolia. Edellisistä Pianonopettaja ja Rakkaus ovat viime vuosikymmenien palkituimpia ja arvostetuimpia eurooppalaisia elokuvia.

- Näyttelijän ja ohjaajan yhteistyö on sävelen etsimistä, Huppert kuvailee.

Ranskalainen Huppert, 64, tuntuu sopivan hyvin Haneken tummaan maailmaan. Happy End kertoo äveriäästä ranskalaisesta suvusta, jossa raha ei tee ketään onnelliseksi. Tyylilajina on musta huumori ja satiiri.

- Haneke ei vihaa porvaristoa, vaikka hän käyttää porvaristoa elokuvissaan kuvaamaan maailman epäoikeudenmukaisuuksia, Huppert kuvailee.

Haneke on kuvaillut Huppertia erityisen taitavaksi esittämään kärsimystä ja täsmentänyt, että kukaan muu näyttelijä ei osaa yhtä hienosti yhdistää sitä viileään älyllisyyteen. Happy Endissäkin Huppertin roolihahmo on pinnalta tyly ja sisältä toivottomuuteen alistunut yritysjohtaja.

- Minä en ole yhtä pessimistinen kuin Haneke, mutta en olekaan niin taitava elokuvantekijä. Ei elokuvien tarkoitus ole ainoastaan lohduttaa, vaan joskus ne tyrmäävät katsojan, Huppert pohtii.

- Tosin Michael on ihmisenä hyvin iloinen ja nauravainen. Ohjaajana hän taas haluaa näyttää maailman omalla tavallaan.

Tärkeintä on oma valinta

Huppert sanoo, ettei hänellä ole enää unelmia työnsä suhteen, korkeintaan pieniä toiveita. Takana on pitkälti yli sata elokuvaa. Viime vuonna hän sai ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa elokuvasta Elle. Ranskassa hän on ollut ehdolla paikallisissa elokuvapalkinnoissa Césareissa pää- ja sivuosista yhteensä 16 kertaa, useammin kuin kukaan muu.

Huppert vaikuttaa silti kriittiseltä sen suhteen, miten hänen työtään tulkitaan.

- Roolihahmojani kuvaillaan usein manipulatiivisiksi ja perversseiksi. Se on kovin yksinkertaistavaa, näyttelijä sanoo naurahtaen.

Tietystä leimautumisesta hän on toki itse vastuussa. Huppert nimittäin toteaa, että elokuvatyössä eniten ratkaisee se, mihin lähtee mukaan.

- Kaikki elokuvat eivät ehkä onnistu ja kaikkia ei voi miellyttää. Mutta minusta projektien valinta on tärkeintä työssäni, ja siinä olen tainnut pärjätä hyvin.

Huppert sanoo tekevänsä päätöksensä samoin kriteerein, oli ohjaaja tunnettu tai ei.

- Toki Haneken kaltaiselle kokeneelle ohjaajalle on helpompi sanoa kyllä kuin ensikertalaiselle.

Tasa-arvo etenee

Huppert ei halua kommentoida Catherine Deneuven ja kymmenien muiden ranskalaisten elokuvaihmisten allekirjoittamaa kirjettä, jota on pidetty tasa-arvo-ongelmia paljastavan metoo-liikkeen kritiikkinä.

- Ymmärrän, miksi Deneuve sen allekirjoitti, ja toisaalta ymmärrän, miksi aiheesta nousi kohu, Huppert sanoo.

- Tämä oli odotettavaa. Munakasta ei voi tehdä rikkomatta munia, kuten sanonta kuuluu.

Omakohtaisista kokemuksista avautumista häneltä ei kannata odottaa.

- Minä en ole kokenut syrjintää sukupuoleni vuoksi. Huppert sanoo syyksi sen, että hänellä on paljon valtaa.

- Tietysti toivon tasa-arvokeskustelun parantavan niiden asemaa, joilla valtaa ei ole. Minusta Ranskassakin tulisi olla laki, että naisille maksetaan samaa palkkaa kuin miehille.

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Lahtari haikailee 100 vuotta vanhoja ihania lahtiaikoja, silloin sai lain nojalla hävittää väärinajattelijoita. Lue lisää...
Piti olla sovinto!

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image