Kulttuuri

Mek­si­ko­lais­ten elo­ku­van­te­ki­jöi­den menestys muuttaa Hollywoodia – se on myös vastareaktio presidentti Trumpin syrjivälle politiikalle

Meksikolaisohjaaja Guillermo del Toro voitti parhaan ohjaajan Oscarin elokuvasta KUVA: PAUL BUCK
Kulttuuri 5.3.2018 12:59
Ida Roivainen

Viime yönä jaettiin jälleen elokuva-alan suurimmat palkinnot Los Angelesissa, Yhdysvalloissa. Parhaan ohjaajan palkinnon pokkasi Guillermo del Toro. Hänen pystinsä on jo neljäs meksikolaiselle ohjaajalle jaettu Oscar viiden vuoden sisällä.

Hollywoodissa tyypillinen latinoelokuva kertoo huumeista, väkivallasta ja köyhyydestä. Meksikon elokuva-alan "Kolme Amigoa" (The Three Amigos) murtavat nyt tätä stereotyyppiä ja auraavat tietä muillekin latinoille.

Yhdysvaltalaislehti The New York Timesin mukaan meksikolaiset ohjaajat Guillermo del Toro, Alejandro G. Iñárritu ja Alfonso Cuarón ovat osoittaneet, että Latinalaisesta Amerikasta ei tule ainoastaan omintakeisia ja tyypillisistä aiheista poikkeavia elokuvia, ne ovat myös kaupallisesti menestyneitä ja kriitikoiden ylistämiä.

Viimeisin esimerkki tästä menestyksestä on sunnuntain ja maanantain välisenä yönä palkittu Guillermo del Toron The Shape of Water (2017), joka sai yhteensä neljä Oscar-pystiä: parhaan elokuvan, ohjauksen, musiikin ja lavastuksen.

Meksikolaisuus ei näkynyt tämän vuoden Oscar-gaalassa ainoastaan tekijäkaartissa, vaan mainetta niitti myös meksikolaista kulttuuria juhlistava Coco, joka sai parhaan animaatioelokuvan palkinnon. Elokuvan on ohjannut amerikkalainen Lee Unkrich ja rooleissa kuullaan latinonäyttelijöitä.

– Aloitimme Cocon tekemisen kuusi vuotta sitten. Silloin elettiin poliittisesti hyvin erilaista aikaa verrattuna nykyiseen. Elokuvanteon aikana presidenttimme vaihtui, ja meksikolaisista sekä amerikanmeksikolaisista alettiin sanoa kaikenlaista. Sitä ei voinut missään tapauksessa hyväksyä, ohjaaja Unkrich kertoi Oscar-gaalan pressitilaisuudessa USA Todayn mukaan.

Lehden mukaan ohjaaja Unkrich viittasi kommentillaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin lausuntoihin, joissa Trump muun muassa kuvaili meksikolaisia maahanmuuttajia huumediilereiksi ja raiskaajiksi.

– Meille tuli tarve saada elokuva julki mahdollisimman pian, jotta voisimme välittää positiivista viestiä Meksikon ja meksikolaisten kauneudesta sekä antaa amerikanmeksikolaisille lapsille jotakin, jota ihailla ja johon samastua, Unkrich totesi medialle.

Viime vuosina Oscar-palkintoja ovat kahmineet tämän vuoden voittajan lisäksi myös Alejandro Iñárritun Birdman (2015) ja The Revenant (2016) sekä Alfonso Cuarón Gravity (2014). Ne ovat kaikki tyypillisestä Hollywood-draamasta poikkeavia elokuvia.

Siinä missä tuorein voittaja The Shape of Water on romanttinen fantasiaelokuva siivojan ja vesiolennon välisestä rakkaudesta, Iñárritun Birdman kertoo vanhenevasta supersankarinäyttelijästä, joka haluaisi menestyä Broadwaylla.

Iñárritun toinen mainetta niittänyt elokuva The Revenant puolestaan on radikaalisti erilainen lännenelokuva 1800-luvulla eläneen turkismetsästäjän kostomatkasta. Vastoin odotuksia menestyi myös Alfonso Cuarón scifi-elokuva Gravity, joka tuotti yli 723 miljoonaa dollaria.

Kolme superohjaajaa eivät kuitenkaan ole ainoita Latinalaisesta Amerikasta ponnistaneita elokuva-alan menestyjiä. Myös meksikolaisilla elokuvaajilla Emmanuel Lubezkilla ja Rodrigo Priertolla on Oscareita muun muassa elokuvista The Wolf of Wall Street (2013) ja Brokeback Mountain (2005).

Siinä missä meksikolaiset elokuvantekijät ovat viime aikoina niittäneet tunnustusta, Hollywoodissa on vielä paljon muutettavaa. Etelä-Kalifornian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan vuonna 2016 ainoastaan kolme prosenttia 100 suosituimman elokuvan puherooleista oli latinoilla.

The New York Timesin mukaan kansallisen espanjankielisen mediakoalition (National Hispanic Media Coalition) puheenjohtaja Alex Nogales totesi tutkimuksen jälkeen, että jatkossa latinot eivät enää pyydä tasa-arvoa, he vaativat sitä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

78
Rasismitutkija Vesa Puuronen: MV-oikeudenkäynnissä punnitaan sananvapauden rajat Suomessa – Kovemmat sanktiot tarpeen
39
Uusi valvontalaitteisto Kajaanintien ja Ratakadun risteykseen – seuraa myös liikennevalojen noudattamista
30
Vain joka kolmas jatkaa suoraan lukiosta jatko-opintoihin – tukikuukausia ei haluta käyttää kakkos- tai kolmosvaihtoehtoihin
28
ICT-ala vetää Oulussa – edessä on positiivinen työvoimahaaste
19
Euroopan komissio ehdottaa liikenneverkon ydinkäytävän jatkamista pohjoiseen – mahdollistaisi unionin rahoituksen liikenteen kehittämiseen
17
Tivolilaite jumittui teknisen vian vuoksi Oulun Hietasaaressa, pelastuslaitos auttoi 14 henkilöä alas puomitikkailla
15
Juhannusviikko alkaa Oulussa ukkosen jyrinässä ja kovassa tuulessa, epävakainen sää jatkuu koko viikon

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin kaakkoisosassa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Kainuun maakuntaan sekä seuraaviin Lapin kuntiin: Kolari, Sodankylä, Pelkosenniemi ja Inari. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi ja Enontekiö.

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image