Kulttuuri

Lavalla Amorphiksen kanssa – Oulun yliopistossa tutkitaan virtuaalisen etäkonsertin vaikutuksia

Arttu Niemelä testaa Emotiv-pääpantaa, jonka avulla seurataan hänen tunnetilojaan virtuaalikonsertin aikana. Mikko Rajanen asettaa Niemelän ihoon myös sensoreita, jotka kertovat kasvojen liikkeistä, kuten hymyilystä ja kulmien kurtistamisesta. KUVA: Matti Räty
Kulttuuri 6.10.2017 6:00
Anna Kilponen

Pimeänä lauantai-iltana väkeä virtaa Oulun yliopiston humanistisen tiedekunnan edustalle. He ovat tulleet paikalle kokeakseen Suomen tunnetuimpiin metalliyhtyeisiin lukeutuvan Amorphiksen maailmankiertueen päätöskeikan.

Samaan aikaan bändi valmistautuu UnderThe RedCloud-konserttiinsa Helsingin keskustan The Circus -klubilla.

Yliopistolle kerääntynyt väki aikookin osallistu bändin etäkonserttiin virtuaalisesti, sillä se striimataan suorana 360 asteen kameroilla nettiin.

Oulun yliopiston LeaF-laboratoriossa halutaan tutkia, miltä etäkonserttielämys tuntuu virtuaalitodellisuudessa verrattuna esimerkiksi mobiililaitteiden kaksiulotteiseen kuvaan.

Lisäksi tarkoitus on tarkkailla, millaisia tunnetiloja 360 asteen kokemus yleisössä aiheuttaa.

Tutkijat selvittävät myös, esiintyykö konsertin aikana cybersicknessiä eli pahoinvointia, joka on melko yleistä virtuaaliteknologian laitteita käytettäessä.

Kokemuksen syvyys laitteesta kiinni

Laboratorio-olosuhteissa keikkatunnelmaan pääseminen on kieltämättä haasteellista, mutta kun virtuaalilasit asettelee silmilleen, tilalla ei ole enää väliä. Osa virtuaalikeikan yleisöstä nauttii rennosti nojatuolissa, joku nurkkaan käpertyen, kun taas toiset osallistuvat konserttiin keskellä lattiaa tavallisilla tuoleilla istuen.

Olli Levaniemi on tehnyt töitä 3D:n ja virtuaalitodellisuuden kanssa parinkymmenen vuoden ajan. – Kyllä tässä varmasti uusia liiketoiminnan muotoja ollaan kehittelemässä, jotta ihmiset pääsevät osallistumaan isoon live-tilanteeseen paikasta riippumatta. Tekniikkahan on ollut olemassa jo kymmeniä vuosiä, mutta vasta nyt alkaa olla netissä kaistaa tämmöisiin juttuihin. KUVA: Matti Räty

Oulun yliopiston tutkimuksessa käytetään eritasoisia virtuaalitodellisuuslaseja: pahvisankaisten lasien ohella testattavana olivat Samsungin VR Gear -laitteisto sekä PlayStationin VR-laitteisto.

Kokeillaanpa ensin niitä pahvisia. Amorphiksen virtuaalikeikalla ei ole tarjolla eturivin paikkoja, vaan eipä hätää, kokija siirtyy suoraan bändin kanssa lavalle. Ei kovin upottavaa mutta hieman huippaavaa, kun lavalta käsin katsoo alas yleisöön.

Kokemus on jo toinen, kun vaihtaa PlayStation 4:n virtuaalilaseihin. Amorphiksen laulajan tullessa suoraan nenän eteen melkein hätkähtää. Hänen keikkahikensäkin voi melkein haistaa.

Upottavuutta häiritsevät paikoin epäselvä kuva sekä kömpelöt lasit. Silti, lyhyenkin katselun jälkeen, olo on hieman pökkyräinen takaisin arkitodellisuuteen palatessa.

Virtuaalisen keikkakokemuksen immersiivisyys eli upottavuus onkin pitkälti riippuvainen siitä, millainen laitteisto vastaanottajalla on käytettävissään. VR-teknologia tuskin koskaan pystyy korvaamaan live-keikkakokemusta paikan päällä.

Upottavaan kokemukseenkin on vielä matkaa.

– Aika hyvä kokemus, mitä nyt bajamajat ja kaljateltat puuttuvat, tokaisee tutkimukseen osallistunut mies Kiss-paidassaan lasiensa takaa.

MAINOS

Kommentoi

Virtuaalinen etäkonsertt? Meinaatteko, ettei tulevaisuudessa kenenkään tarvitse nousta kotisohvaltaan enää mihinkään? Ei edes harrastuksiin, kuten konsertteihin, liikuntatapahtumiin, tai yleensä mihinkään muuhunkaan missä tapaa eläviä ihmisiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko, että ihan kaikilla on aina mahdollisuus päästä joka ikiselle keikalle paikan päälle? Mitenkäs liikuntarajoitteiset? Kaukana keikkapaikasta asuvat? Vähävaraiset? Jne. jne. jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:20
Parikymppiselle miehelle syyte taposta Espoossa – uhri löytyi ammuttuna, motiivin epäillään liittyvän huumeisiin
15:16
Sinisiä uhkaa nykymenolla todellinen romahdus – Tutkija: Matkaa muutamankin edustajan läpi saamiseen
14:50
Brexit-ministeri odottaa maan parlamentin tukevan EU:n tulliliiton jättämistä
14:42
Sarjanäpistelijä hiippaili liikkeeseen, uteli tuotteista, iski kyntensä modeemeihin ja huristeli pois paikalta
14:39
Raskilla riittää todistettavaa seiskapelissä - Komarovin pelaaminen edelleen arvoitus
14:14
Lepomäki mätkii kirjassaan kokoomuksen johtamistapaa: "Valtaa käyttää tilataksiin mahtuva miesporukka"
14:10
Tanskalaiskeksijä Peter Madsenille elinkautinen ruotsalaistoimittaja Kim Wallin murhasta sukellusveneessä - Madsen aikoo valittaa
121
Tornitalobuumi hirvittää arkkitehteja: ”Nostan hattua, jos joku pystyy suunnittelemaan hienon tornitalon”
47
Manner luottavaisena kohti kuudetta liigafinaalia: ”Ottelun lopun ansiosta usko omaan tekemiseen heräsi uudestaan”
44
Valmet Automotive hakee mersujen tekijöitä rekkakiertueella – oululaiset innokkaimpia tulemaan töihin Uudenkaupungin autotehtaalle
43
Hulevesimaksut pysyvät ennallaan Oulussa – omakotitalossa asuva maksaa 22,50 euroa vuodessa
36
Vahvempi lonkero jyräsi miedomman – Kaakkurin Citymarket-kauppias: "Vahvemman osuus on 60–70 prosenttia"
30
Uudessa Heinäkengässä karaoke raikaa kellon ympäri – uutta ravintolan toimintamallia kokeillaan Oulussa
25
Rannan Terwa Towerin suunnitteluvaraus eteni Oulun kaupunginhallituksen ratkaistavaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

303 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miljonääri opastaa köyhää:Tämä päivittäinen tapa olla rikastumatta.

Miksi sitten mljoonia pääomatuloja saavilla lopullinen veroprosentti on alle ahkeran siivojan lopullisen veroprosentin? ... Lue lisää...
Niinköhän

Jari ja sarjakuvat

Jari

25.4.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image