Kulttuuri

Kult­ti­ki­ta­ris­ti palasi kuoleman rajamailta

Kulttuuri 14.2.2017 21:22
Arto Kiuru
Wilko Johnson on kiertänyt nimeään kantavan yhtyeen kanssa 1980-luvun alusta saakka. KUVA: PAUL CROWTHER / REVOLVER PHOTO

Wilko Johnson, 69, oli mukana, kun englantilainen bluesrock-yhtye Dr. Feelgood soitti kuumeisen keikan Oulun Kuusrockissa heinäkuussa 1975.

– Muistan hyvin, kuinka hämmästelin laulaja Lee Brilleauxin kanssa lavan Oulussa lavan edustalle noussutta farkkutakkien ja housujen merta, Canvey Islandin pikkukaupungissa Englannissa varttunut kitaristi kertoo naureskellen.

Dr. Feelgood oli vasta puoli vuotta ennen Kuusrockia julkaissut esikoislevynsä Down By The Jetty.

– Suoraviivaisen rockin veivaaminen oli siihen aikaan kovin epämuodikasta, toisaalta omintakeinen soittotyyli erotti meidät suuresta massasta, Johnson miettii.

Vasenkätinen Johnson opetteli lyömään sointuja oikeakätisestä kitarasta oikealla kädellä.

– Kitaran kielet upposivat rystysiin ja sormiin niin, että huomasin vasta keikkojen jälkeen, että Telecasterini lankulle oli roiskunut verta.

Energian Johnson kertoo tulleen musiikkiin luonnostaan. 1970-luvulla rock-konserttien yleisöt koostuivat usein konsertteja vakavamielisinä seuraavista tuijottelijoista.

– Yleisöt odottivat kaikkialla, että joku innostaa heidät pitämään hauskaa, missä sitten onnistuimme, kitaristi tiivistää.

Dr. Feelgood rakensi siltaa B.B.Kingin tai John Lee Hookerin kaltaisten blueslegendojen ja punkrockin välille.

– Sen jälkeen, kun minut heitettiin ulos Dr. Feelgoodista, tapasin Lontoossa asuessani monet kerrat niin Sex Pistolsin kuin The Clashin muusikoita, jotka olivat diganneet yhtyettämme.

Johnson sai kuulla tammikuussa 2013 sairastavansa parantumatonta haimasyöpää.

– Lääkäri kertoi minulle, että koska syöpäkasvain on mahdoton leikata, kuolisin kymmenessä kuukaudessa.

Kesällä 2013 Johnson lensi keikoille Japaniin. Hän soitti kevättalvelle 2014 venähtäneellä jäähyväiskiertueellaan kolme keikkaa myös Suomessa.

– Kun tajusin, että tulisin kuolemaan, ymmärsin elämän tarkoituksen. Koko maailma näyttäytyi minulle täysin uudessa valossa.

Uutinen sairastumisesta kantautui myös The Who -solisti Roger Daltreylle, jonka kanssa Johnson äänitti marraskuussa 2013 levyn Going Back Home.

– Roger oli jo vuosia sitten ehdottanut, että voisimme tehdä musiikkia yhdessä. Pidimme kiirettä, etten kuolisi kesken äänitysten. Äänitimme levyn kahdeksassa päivässä.

Johnsonin keikkoja valokuvannut englantilaiskirurgi ja fani Charlie Chan patisti Johnsonin leikkaukseen tuntemalleen syöpäspesialistille. Haimasyövän etäispesäke leikattiin huhtikuussa 2014. Yllättäen kitaristi parantui.

– Hämmentävää on se, että oletetusta elämäni viimeisestä vuodesta tuli elämäni kaikkein mahtavin vuosi, Johnson kertoo.

– Yksi Japanissa asuvista faneistani, Yuriko, lensi varta vasten hoitamaan minua Lontooseen. Hän istui kärsivällisesti sänkyni vieressä, vaikka en pystynyt morfiinipöllyissäni edes puhumaan. Sen jälkeen hän auttoi minua kuntoutumaan kotiin päästyäni.

Syöpä oli jo aikaisemmin riivannut Johnsonia. Hänen Irene-vaimonsa menehtyi suolistosyöpään 2004.

– Oli paljon pahempaa seurata voimattomana, kun Irene hitaasti kuihtui pois kuin saada itse syöpädiagnoosi ja tietää kuolevansa.

The Wilko Johnson Band esiintyy 45 Specialissa keskiviikkona 15.2.

Wilko Johnson

Perhe: Kaksi poikaa vuonna 2004 syöpään menehtyneen Irene-vaimon kanssa. Asuu nykyisin Lontoossa naisystävänsä Yurikon kanssa.

Opiskeli ennen muusikon uraansa englantilaista kirjallisuutta, erikoistui keskiaikaiseen kirjallisuuteen sekä Islannin muinaistarustoon.

Soitti kitaraa Dr. Feelgoodissa 1971–1977, Ian Dury & The Blockheadsin kitaristina 1980–1982, The Wilko Johnson Band 1980–.

Tuplakokoelma I Keep It To Myself – The Best of Wilko Johnson ilmestyy helmikuun lopulla.

Näytteli mykkää pyöveliä Ser Elyn Paynea Game Of Thrones- sarjan ensimmäisellä ja toisella tuotantokaudella.

Brittiohjaaja Julien Templen dokumentti The Ecstacy of Wilko Johnson vuonna 2015.

Wilko Johnson on kiertänyt
nimeään kantavan yhtyeen kanssa 1980-luvun alusta saakka.

Dr. Feelgood esiintyi Oulun Kuusrockissa kesällä 1975. Tuolloin Wilko Johnson soitti yhtyeessä kitaraa. Bändin pitkäaikainen laulaja Lee Brilleaux kuoli vuonna 1994.

MAINOS

Kommentoi

Olin aikoinani tuolla Dr. Feelgoodin Kuusrockin keikalla mukana ja näin tämän orkesterin viime kesänä Seinäjoella ja alkuun Wilko veteli Feelgoodin kappaleita mutta sitten bändi alkoi jammailemaan ja soittamaan ikäänkuin toisilleen ja laulukin puuttui niin sitä en viitsinyt enää katsella, joten siirryin stadionin sisätiloihin odottamaan pääesiintyjän soittoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

melkonen tarina! täytyy kyllä sanoa että joskus elämä antaa eteen melkoisia eväitä..huh huh

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen oli oikeita bändejä, jotka soittivat ihan itse. Nyt on toisin eli huonommin musabisneksessä yleisesti ottaen. Ei ole sellaista ambitiota tehdä taitavaa musisiointia… ei ole enää Richie Blackmoreja… vain joitain hiphoppareita joidenka levyt eivät jää ikivihreiksi, koska eihän kukaan muista miten ne räppisanat missäkin "biisissä" meni. Ei ole oikeita svelmiä ja lauluja enää siinä määrin mitä ennen parempina aikoina. Tarvitaan muutos tälläkin alalla! Let's Make Music Great Again!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisin löytyy ihan yhtäpaljon oikeita soittajia ja bändejä, vain tarjonta on monipuolistunut. Jos radiota kuuntelee useammalta kanavalta, niin huomaa tämän. Ennenvanhaan puuttui tarjonnasta kokonaan elektronisen musiikin tyylilajit ja Rap musiikki. Tarjonta oli vain muutamien instrumenttien muodossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Dr. Feelgoodin keikat Suomessa ja muuallakin ja erityisesti revontulten maassa jäivät historiaan, kuten punkkarien Ramones.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhut varmaan siitä alkuperäisestä Dr. Feelgoodista. Kyseinen orkesteri esiintyy vieläkin mutta ei siinä ole enää yhtään alkuperäistä jäsentä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellaisia bändejä on paljon. Toteuttaa aika hyvin alkuperäistä bluesin ideaa, miehillä ei väliä kunhan musiikki soi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Poika ei halua mennä armeijaan

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietoja lennon MH17 alasampumisen tutkinnasta

Hesari: "Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan." Venäjän uskottavuus on mennyt, eikä Juttutuvassa kirjoitt... Lue lisää...
Hesarin pääkirjoitus

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

28.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image