Kulttuuri

Mainos

Kukat ja enkelit koristivat por­va­ris­nei­to­jen mor­siusark­ku­ja – katso kuvagalleria

Morsiusarkun kannen alta löytyi neidon nimi ja koristeita. KUVA: Jukka Leinonen
Kulttuuri 14.9.2017 7:10
Anne Helaakoski

Pohjois-Pohjanmaalla 1600-1800-luvuilla vaikuttaneet Lars Gallenius, Mikael Toppelius ja Emanuel Granberg ovat tunnettuja erityisesti kirkkomaalareina, mutta he työskentelivät myös maallisten aiheiden parissa. Siitä todistavat Pohjois-Pohjanmaan uuden Kukkia ja enkeleitä –näyttelyn arkut, jotka taiteilijat ovat koristemaalanneet.

Lähes kaikki arkut ovat kuuluneet nuorille tytöille ja niiden kannen sisäpuolelle on maalattu neidon nimi sekä esimerkiksi sydämiä, kukkia ja enkeleitä. Morsiusarkkuihin perheiden tyttäret kokosivat kapioita, joita usein olivat valmistaneet jo lapsesta saakka, ennen kuin sulhasesta oli tietoakaan.

Kapioihin ja niiden valmistamiseen voi tutustua museon infotilassa yhtä aikaa avautuvassa pienoisnäyttelyssä Kapioita kirstuun. Nuorten neitojen valmistamiin kapioihin kuului muun muassa vuodevaatteita, pukineita, alusvaatteita ja jopa sulhasen häävaatteita. Morsiusarkun kapioineen sekä lukuisia muita pienempiä koristeltuja vakkoja morsian vei häiden jälkeen sulhasen kotiin.

Arkkuja lainassa muista museoista

Varakkaat perheet kutsuivat taiteilijan kotiinsa koristemaalaamaan sisäseinät sekä arkkuja ja huonekaluja.  Oulun palossa 1822 tuhoutui paljon tätä esineistöä. Näyttelyssä olevat arkut ovatkin paljolti saatu lainaan muualla Suomessa sijaitsevista museoista Kansallismuseota myöten.

Näyttelyn nimi Kukkia ja enkeleitä – Pohjoispohjalaisia koristemaalattuja arkkuja kokoaa yhteen teemat, jotka yhdistävät näyttelyyn valittuja esineitä. Toppeliuksen tuotannossa ruusut, tulppaanit ja erityisesti tyylitelty akantuslehti olivat tyypillisiä. Granbergilta näyttelyssä on viisi arkkua, joissa kahdessa on enkeli tai putto.

Arkulle oli toki paljon muutakin käyttöä kuin toimia kapiokirstuna. Yksi arkuista kuului Oulun suutarien ammattikunnalle. Siihen on maalattu Oulun linna sekä lohi ympäröitynä lakeripuun lehvillä ja kukkasilla. Arkussa on päivämäärä 5. maaliskuuta 1760. Arkussa säilytettiin ammattikunnan tärkeitä papereita sekä rahaa.

Näyttely pohjautuu tutkija ja konservaattori Marko Kaston tutkimuksiin ja kartoituksiin. Aikaisemmin Kasto on tutkinut Pohjanmaan ja Itä-Uudenmaan koristemaalattuja huonekaluja, kuratoinut viisi näyttelyä ja kirjoittanut niihin liittyviä julkaisuja. Nyt on vuorossa Pohjois-Pohjanmaa.

Näyttely on avoinna 4.2.2018 saakka.

Katso kuvagalleria.

Lue lisää 14.09.2017 Kalevasta.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin länsiosassa lumipyryn vuoksi. Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Avoin kirje sotepäättäjille

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lapin Sampo ja kauppiaan rouva?

Samaa tuubaa kuin huutokauppakeisari, kauppaneuvos Jethro tai ohjelma Tuurin kyläkauppiaasta... jne... Lue lisää...
Tyyne

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.11.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image