Kulttuuri

Kukat ja enkelit koristivat por­va­ris­nei­to­jen mor­siusark­ku­ja – katso kuvagalleria

Morsiusarkun kannen alta löytyi neidon nimi ja koristeita. KUVA: Jukka Leinonen
Kulttuuri 14.9.2017 7:10
Anne Helaakoski

Pohjois-Pohjanmaalla 1600-1800-luvuilla vaikuttaneet Lars Gallenius, Mikael Toppelius ja Emanuel Granberg ovat tunnettuja erityisesti kirkkomaalareina, mutta he työskentelivät myös maallisten aiheiden parissa. Siitä todistavat Pohjois-Pohjanmaan uuden Kukkia ja enkeleitä –näyttelyn arkut, jotka taiteilijat ovat koristemaalanneet.

Lähes kaikki arkut ovat kuuluneet nuorille tytöille ja niiden kannen sisäpuolelle on maalattu neidon nimi sekä esimerkiksi sydämiä, kukkia ja enkeleitä. Morsiusarkkuihin perheiden tyttäret kokosivat kapioita, joita usein olivat valmistaneet jo lapsesta saakka, ennen kuin sulhasesta oli tietoakaan.

Kapioihin ja niiden valmistamiseen voi tutustua museon infotilassa yhtä aikaa avautuvassa pienoisnäyttelyssä Kapioita kirstuun. Nuorten neitojen valmistamiin kapioihin kuului muun muassa vuodevaatteita, pukineita, alusvaatteita ja jopa sulhasen häävaatteita. Morsiusarkun kapioineen sekä lukuisia muita pienempiä koristeltuja vakkoja morsian vei häiden jälkeen sulhasen kotiin.

Arkkuja lainassa muista museoista

Varakkaat perheet kutsuivat taiteilijan kotiinsa koristemaalaamaan sisäseinät sekä arkkuja ja huonekaluja.  Oulun palossa 1822 tuhoutui paljon tätä esineistöä. Näyttelyssä olevat arkut ovatkin paljolti saatu lainaan muualla Suomessa sijaitsevista museoista Kansallismuseota myöten.

Näyttelyn nimi Kukkia ja enkeleitä – Pohjoispohjalaisia koristemaalattuja arkkuja kokoaa yhteen teemat, jotka yhdistävät näyttelyyn valittuja esineitä. Toppeliuksen tuotannossa ruusut, tulppaanit ja erityisesti tyylitelty akantuslehti olivat tyypillisiä. Granbergilta näyttelyssä on viisi arkkua, joissa kahdessa on enkeli tai putto.

Arkulle oli toki paljon muutakin käyttöä kuin toimia kapiokirstuna. Yksi arkuista kuului Oulun suutarien ammattikunnalle. Siihen on maalattu Oulun linna sekä lohi ympäröitynä lakeripuun lehvillä ja kukkasilla. Arkussa on päivämäärä 5. maaliskuuta 1760. Arkussa säilytettiin ammattikunnan tärkeitä papereita sekä rahaa.

Näyttely pohjautuu tutkija ja konservaattori Marko Kaston tutkimuksiin ja kartoituksiin. Aikaisemmin Kasto on tutkinut Pohjanmaan ja Itä-Uudenmaan koristemaalattuja huonekaluja, kuratoinut viisi näyttelyä ja kirjoittanut niihin liittyviä julkaisuja. Nyt on vuorossa Pohjois-Pohjanmaa.

Näyttely on avoinna 4.2.2018 saakka.

Katso kuvagalleria.

Lue lisää 14.09.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

119
Nämä kuusi asiaa jokaisen kuuluisi tietää taksiuudistuksesta – "Asiakkaalta vaaditaan nyt erilaista vastuuta"
52
Poliisi valvoi tehostetusti huumausaineiden katukauppaa Oulussa ja Kalajoella – alaikäisiä käyttäjiä kiinni
43
Oulun joukkoliikenne ei toimi keskustan ulkopuolella Lukijalta
40
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
35
Sote-uudistus uhkaa jälleen lykkääntyä: "Vapaa kenttä markkinavoimille myllertää yksi vuosi enemmän"
28
SAK:n hallitus koolle harkitsemaan vastatoimia hallituksen aikeille – tähtäimessä erityisesti perusteettomat määräaikaisuudet
28
Motocrosspyörän kuljettaja kaahasi moottoripyöräpoliisilta karkuun Kalajoella – poliisi kaipaa vihjeitä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ministeri Lindströmin sydän

Ihan turhaa solvata Lindströmiä, joka itsekin tietää olevansa pelkkä yhden kauden pelinappula vailla minkäänlaista tulev... Lue lisää...
Puoluetoimiston työm...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image