Kulttuuri

Mainos

Kolumni: Iikka Kiven mukaan suomalaiset eivät ymmärrä luontoa, vaikka asuvat luonnon keskellä

Kulttuuri 11.1.2018 15:30
Iikka Kivi

Suomalaisilla on erityinen luontosuhde, väitti Juha Sipilä taannoin puheessaan.

Kun katsoo luontouutisia viimeisen vuoden ajalta, väite vaikuttaa ilkeältä vitsiltä.

Etelä-Pohjanmaalla merimetsoja ripustettiin kunnankyltteihin roikkumaan.

Susien salametsästys on Suomessa niin yleistä, että pahimpina vuosina ammuttiin 40 prosenttia kannasta. Itämeri on edelleen surkeassa kunnossa. Esimerkkejä riittää.

Erityisen ristiriitaiseksi tilanteen tekee se, että kysyttäessä suomalaiset kertovat luonnon olevan heille tärkeä, mutta se ei näy ympäristöpoliittisissa päätöksissä eikä usein edes yksilön käyttäytymisessä.

Uskon ongelman olevan siinä, että suomalaisille luonto on tavallaan lähellä, mutta silti tosiasiassa hyvin kaukana.

Verrattuna moniin muihin maailman valtioihin meillä on paljon rakentamatonta pinta-alaa ja metsät sekä vesistöt alkavat yleensä heti siitä mihin tontti päättyy. Koska suomalaiset ovat periaatteessa fyysisesti lähellä luontoa, heille syntyy harha siitä, että he elävät kosketuksissa luontoon ja ymmärtävät sitä.

Tämä ajattelumalli näkyy hyvin Facebookin luontokuvausryhmissä, joihin olen liittynyt oman luontokuvausharrastukseni myötä.

Useilla itsensä luontoihmisiksi mieltävillä puuttuu kaikki ymmärrys luonnosta.

Päivälevolla olevia pöllöjä häiritään kameran kanssa sumeilematta, kissojen irtipitämistä ulkona perustellaan mitä omituisimmilla syillä ja eläimiin liitetään toistuvasti täysin epätieteellisiä näkemyksiä.

Positiiviset näkemyksetkin menevät vähän kieroon.

Erityisen suurta suosiota sosiaalisessa mediassa keräävät luontokuvat, joissa eläin esitetään mahdollisimman hellyyttävänä ja usein jopa ihmismäisenä olentona. Tämä on typerää ja haitallista: se luo eläimistä virheellisiä käsityksiä ja nostaa söpöt otukset jalustalle muiden yli.

Usein tuntuu siltä, että moni suomalainen on samaan tapaan luontoihminen kuin hän on maahanmuuton asiantuntija: omiin tunnepohjaisiin näkemyksiin luotetaan enemmän kuin asiapitoisiin ja tieteellisesti rakennettuihin argumentteihin.

Jos on iltalenkillä sattunut näkemään suden tai maahanmuuttajan, siltä pohjalta sopii jo esittää painavia näkemyksiä molempien vaarallisuudesta.

Todellinen luonnontuntemus ei kuitenkaan synny vahvoista tunne-elämyksistä vaan opiskellun tiedon yhdistämisestä sinnikkäästi hankittuihin havaintoihin. Muu on silkkaa fiilistelyä.

Siinäkään ei tietenkään ole mitään pahaa, päinvastoin. Luonto eheyttää, antaa voimaa, inspiroi ja vetää ihmisen nöyräksi.

Mutta jos ei vaivaudu oikeasti opiskelemaan näkemiensä asioiden merkitystä ja sisältöä, silloin luonnosta puhuttaessa argumentit lilluvat puhtaasti hetteisellä fiilispohjalla.

Ja sieltä ei tavallisesti ponnista minkäänlaisia järkeviä ja kestäviä päätöksiä.

Kirjoittaja on oululainen stand up -koomikko.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hyvä Iikka! Vaatii selkärankaa tunnustaa oma tietämättömyys. Ei muuta kuin leuka rintaan ja koulun penkille opiskelemaan luonnon ihmeitä. Sieltä se kunnioitus todellakin kumpuaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kivi on niin syvällä vasemmistolisessa ideologian suossa, ettei muut ajatukset mahdu Kiven ajatuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norsukin osaa käyttäytyä hyvin savannilla mutta ei posliinikaupassa. Luonnonympäristö ei vaan kestä sitä mihin kaupunkiympäristössä on totuttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukiessa kiinnitin huomiota paatokseen. Viimeiseltä riviltä selvisikin sen olevan stand-up komiikkaa. Ei kyllä naurattanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oiskohan vika siinä, että suurin osa suomalaisista ei ole päättäjän asemassa. Eipä siis yleistetä poliittisia päätöksiä koskemaan koko kansaa. Enkä muutenkaan löytänyt totuuden siementä suomalaisten luontokäyttäytymiseen. Marginaalit on aina marginaaleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä vuonna susia on salaa ammuttu 40% kannasta?
Täällä pyörii susia Koomikko Kiven kotipitäjässä enempi kuin koskaan, jopa hevosia raadelleet kaupungin laidalla. Siinä meillä luonnon ymmärtäjä :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aluksi innostuin ja hämmästyin, että kerrankin Kivi puhuu asiaa, mutta sitten loppuosan maahanmuuttokeskusteluiden ja luontosuhteen rinnastaminen... Ei näin. Toisin kuin tässä väitetään, kriittisesti haittamaahanmuuttoon suhtautuvilla on usein faktatietoakin selkänojanaan, joten vertailu menee jo siinä vaiheessa metsään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

haittamaahanmuuttoa
1950-luvulla naakka oli harvinainen. Nyt niitä kiertelee suurissa laumoissa. Sama juttu on merimetson kanssa ja valkoposkihanhien.
Kottaraiset, pääskyset, kiurut pulut ja varpusetkin ovat harviaistuneet.
Rusakko hyppii pihallamme joka yö ja joskus päivälläkin kököttää jopa keskellä pihaa.
Naapureiden pihoilla on on aina ulkona olevia häkkikoiria louskuttamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Mutta jos ei vaivaudu oikeasti opiskelemaan näkemiensä asioiden merkitystä ja sisältöä, silloin luonnosta puhuttaessa argumentit lilluvat puhtaasti hetteisellä fiilispohjalla."

Viittasiko Iikka tällä siis omaan kirjoitukseensa? Kerrostaloasunnosta moralisoidaan ja heristellään maalaisille sormea ilman sen kummempaa tajuntaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiselle luontokokemus on sitä, kun ottaa kännykällä kuvan lumimaisemasta auton sisältä ajaessaan laskettelukeskukseen. Luonnossa ei enää osata liikkua niin, että luonto otettaisiin oikeasti huomioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

195 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

Minä en ole Paavolla sen enempiä vouhkannut ja aioinkin äänestää häntä kaikessa hiljaisuudessa, mutta kun otit asian/asi... Lue lisää...
vouhkaampa minäkin, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image