Kulttuuri

Mainos

Kir­jal­li­suu­den Finlandia-palkinnon sai Laura Lindstedt

Kuvassa kirjailijat Laura Lindstedt, Kari Hotakainen, Markku Pääskynen, Panu Rajala ja Selja Ahava. Kuvasta puuttuu Pertti Lassila. KUVA: Mauri Ratilainen/com.pic.
Kulttuuri 26.11.2015 14:22 | Päivitetty 26.11.2015 15:18
STT, Kaleva

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon on saanut kajaanilaissyntyinen Laura Lindstedt romaanistaan Oneiron - Fantasia kuolemanjälkeisistä sekunneista. Palkinnon saajan valitsi kuuden ehdokkaan joukosta muusikko Heikki "Hector" Harma. Tunnustus on 30 000 euroa.

Harman mukaan voittajateoksen valinta oli lopulta helppoa. Hän kehuu Lindstedtin tapaa uudistaa romaanin muotoa ja rakennetta nerokkaaksi, mutta samalla lukijaystävälliseksi.

- Annettuani itselleni luvan heittäytyä sen epätodelliseen maailmaan, kaikki muuttuikin hyvin todelliseksi, jopa siinä määrin, että piti välillä googlettaa, onko tällainenkin taiteilija todella elänyt, onko hänen performanssinsa joskus nähty ja koettu jossain, Harma sanoi perusteluissaan.

Lindstedt heittää romaanissa seitsemän eri maailmankolkista ja elämäntilanteista tulevaa naista samaan valkoiseen, kuolemanjälkeiseen tyhjään välitilaan. Siinä tilassa naiset selvittävät kukin vuorollaan kohtalonsa, sillä kuoleman hetkeä - ja siksi myöskään syytä - ei välitilassa heti muista.

Oneiron on vuonna 1976 syntyneen Lindstedtin toinen romaani, myös esikoinen Sakset ylsi Finlandia-ehdokkaaksi.

Tällä kertaa kirjailijaa alkoi jännittää sunnuntai-iltana, siihen asti hän oli levollinen. Kustantaja soitti hänelle tiistaina, kun hän oli ulkoiluttamassa koiraa.

- Tuli sellainen reaktio, että toistatko vielä, että kuulinko oikein, Lindstedt kertoo.

Muut ehdokkaat olivat Selja Ahava, Kari Hotakainen, Pertti Lassila, Markku Pääskynen ja Panu Rajala.

Tieto-Finlandian sai Tapio Tamminen ja Juniorin Nadja Sumanen

Aiemmasta käytännöstä poiketen kaikki kolme kirjallisuuden Finlandia-palkintoa julkistettiin samassa tilaisuudessa. Tieto-Finlandia-palkinnon sai Tapio Tamminen teoksestaan Kansankodin pimeämpi puoli ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia Junior -palkinnon Nadja Sumanen nuortenkirjasta Rambo.

Tieto-Finlandia-palkinnon saajan valitsi toimittaja Arto Nyberg.

- Tammisen kirja valaisee laajasti ruotsalaista rotubiologia-ajattelua kallojenmittailuineen ja laajenee nykyaikaiseen eurooppalaiseen uusnatsismiin ja siirtolaisuusvihaan, sanoi Nyberg perusteluissaan.

Hänen mielestään hyvä tietokirja linkittyy myös nykyaikaan.

- En voi kiistää, etteivätkö nykyinen maailmantilanne ja viime aikojen tapahtumat Syyriassa, Pariisissa, Malissa ja Tornion rajalla olisi vaikuttanut valintaani, Nyberg sanoi.

Finlandia Junior -palkittavan valitsi Suomen Viron-instituutin johtaja Anu Laitila. Hän luonnehtii Rambon olevan etäisesti Anna-Leena Härkösen Häräntappoaseen hienostuneempi päivitys 2010-luvulle.

Laitila kehui Sumasen kirjan kieltä kuvalliseksi, henkilöiden tunteita autenttisiksi, vertauksia kekseliäiksi ja huumoria vähäeleiseksi.

- Meissä kaikissa on jäljellä pala turvatonta lasta ja epävarmaa nuorta. Jotta voi ymmärtää ihmisyyttä, pitää lukea lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Täyskasvuista lukijaa muistutetaan siitä, että jokainen aikuinen on vastuussa kaikista lapsista, ei ainoastaan omistaan, Laitila sanoi perusteluissaan.

Kaikki Finlandia-palkinnot ovat 30 000 euroa.

MAINOS
Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
Mainos

Lue lisää aiheesta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Holmström sen sanoi: eläkkeitä on leikattava

Kenelle hän tuo kysymyksen esitti? Kenen puolesta? Se, että suostuvatko tulevat sukupolvet maksamaan työeläkemaksuja ja... Lue lisää...
Typykkä!

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.8.

Naapurit

19.8.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 379 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image