Kulttuuri

Mainos

Kir­jal­li­suu­den Finlandia-palkinnon sai Laura Lindstedt

Kuvassa kirjailijat Laura Lindstedt, Kari Hotakainen, Markku Pääskynen, Panu Rajala ja Selja Ahava. Kuvasta puuttuu Pertti Lassila. KUVA: Mauri Ratilainen/com.pic.
Kulttuuri 26.11.2015 14:22 | Päivitetty 26.11.2015 15:18
STT, Kaleva

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon on saanut kajaanilaissyntyinen Laura Lindstedt romaanistaan Oneiron - Fantasia kuolemanjälkeisistä sekunneista. Palkinnon saajan valitsi kuuden ehdokkaan joukosta muusikko Heikki "Hector" Harma. Tunnustus on 30 000 euroa.

Harman mukaan voittajateoksen valinta oli lopulta helppoa. Hän kehuu Lindstedtin tapaa uudistaa romaanin muotoa ja rakennetta nerokkaaksi, mutta samalla lukijaystävälliseksi.

- Annettuani itselleni luvan heittäytyä sen epätodelliseen maailmaan, kaikki muuttuikin hyvin todelliseksi, jopa siinä määrin, että piti välillä googlettaa, onko tällainenkin taiteilija todella elänyt, onko hänen performanssinsa joskus nähty ja koettu jossain, Harma sanoi perusteluissaan.

Lindstedt heittää romaanissa seitsemän eri maailmankolkista ja elämäntilanteista tulevaa naista samaan valkoiseen, kuolemanjälkeiseen tyhjään välitilaan. Siinä tilassa naiset selvittävät kukin vuorollaan kohtalonsa, sillä kuoleman hetkeä - ja siksi myöskään syytä - ei välitilassa heti muista.

Oneiron on vuonna 1976 syntyneen Lindstedtin toinen romaani, myös esikoinen Sakset ylsi Finlandia-ehdokkaaksi.

Tällä kertaa kirjailijaa alkoi jännittää sunnuntai-iltana, siihen asti hän oli levollinen. Kustantaja soitti hänelle tiistaina, kun hän oli ulkoiluttamassa koiraa.

- Tuli sellainen reaktio, että toistatko vielä, että kuulinko oikein, Lindstedt kertoo.

Muut ehdokkaat olivat Selja Ahava, Kari Hotakainen, Pertti Lassila, Markku Pääskynen ja Panu Rajala.

Tieto-Finlandian sai Tapio Tamminen ja Juniorin Nadja Sumanen

Aiemmasta käytännöstä poiketen kaikki kolme kirjallisuuden Finlandia-palkintoa julkistettiin samassa tilaisuudessa. Tieto-Finlandia-palkinnon sai Tapio Tamminen teoksestaan Kansankodin pimeämpi puoli ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia Junior -palkinnon Nadja Sumanen nuortenkirjasta Rambo.

Tieto-Finlandia-palkinnon saajan valitsi toimittaja Arto Nyberg.

- Tammisen kirja valaisee laajasti ruotsalaista rotubiologia-ajattelua kallojenmittailuineen ja laajenee nykyaikaiseen eurooppalaiseen uusnatsismiin ja siirtolaisuusvihaan, sanoi Nyberg perusteluissaan.

Hänen mielestään hyvä tietokirja linkittyy myös nykyaikaan.

- En voi kiistää, etteivätkö nykyinen maailmantilanne ja viime aikojen tapahtumat Syyriassa, Pariisissa, Malissa ja Tornion rajalla olisi vaikuttanut valintaani, Nyberg sanoi.

Finlandia Junior -palkittavan valitsi Suomen Viron-instituutin johtaja Anu Laitila. Hän luonnehtii Rambon olevan etäisesti Anna-Leena Härkösen Häräntappoaseen hienostuneempi päivitys 2010-luvulle.

Laitila kehui Sumasen kirjan kieltä kuvalliseksi, henkilöiden tunteita autenttisiksi, vertauksia kekseliäiksi ja huumoria vähäeleiseksi.

- Meissä kaikissa on jäljellä pala turvatonta lasta ja epävarmaa nuorta. Jotta voi ymmärtää ihmisyyttä, pitää lukea lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Täyskasvuista lukijaa muistutetaan siitä, että jokainen aikuinen on vastuussa kaikista lapsista, ei ainoastaan omistaan, Laitila sanoi perusteluissaan.

Kaikki Finlandia-palkinnot ovat 30 000 euroa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

149
Kaupasta saa maaliskuusta alkaen nelosolutta – eduskunta päätti alkoholiprosentin noususta kahdessa tiukassa äänestyksessä
50
"Prinssiä" epäillään törkeistä talousrikoksista - Rami Jaberina tunnetun miehen yrityksen konkurssi raukesi varojen puutteeseen
37
Ylen väittely: Uhkaako Venäjän karhu Suomea vai ei? Huhtasaari pitää naapuria potentiaalisena uhkana
32
Kristillisten Päivi Räsäsen viivytysyritys epäonnistui - alkoholilain kiivas käsittely jatkui yötä vasten
30
Tulevatko vahvat oluet ruokakauppoihin? - Pitkä kiista voi ratketa tänään eduskunnan äänestyksissä
29
Näin Oulun vaalipiirin kansanedustajat äänestivät alkoholin prosenttirajan nostosta
26
Ammattivalittajat pois jarruttamasta kaavoitusta, vaatii Rakennusteollisuuden uusi johtaja Aleksi Randell

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

14.12.

Naapurit

15.12.

Fingerpori

15.12.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image