Kulttuuri

Mainos

Kärsämäen paanukirkko sai puu­ra­ken­nus­pal­kin­non

Palkittu rakentamishanke. Puurakennuspalkinto myönnettiin Kärsämäen paanukirkolle rakennustyön ollessa vielä kesken. Talkootöinä ja käsityönä rakennettava kirkko valmistunee vuonna 2004. KUVA: Arkisto
Kulttuuri 24.10.2002 0:00
Kaleva
Rakennustaiteen seura myönsi tämänvuotisen puurakennuspalkinnon Kärsämäen puukirkon rakentamishankkeelle. Toisen kerran jaetun palkinnon suuruus on 3 000 euroa. Palkinto annetaan rakennustyön ollessa vielä kesken.

Palkinnon vastaanottivat keskiviikkona Kärsämäen seurakunnan kirkkoherra Jorma Niinikoski ja arkkitehti Anssi Lassila.

Vuonna 1997 Kärsämäen kunnassa heräsi ajatus rakentaa 1765 rakennettu ja 1841 purettu kirkko uudestaan. Koska vanhasta kirkosta ei ollut säilynyt yhtään selkeää dokumenttia, päätettiin toteuttaa muotokieleltään moderni kirkko perinteisin 1700-luvun menetelmin.

Kohteesta järjestettiin kilpailu Oulun yliopiston arkkitehtuurin osastolla. Kirkon suunnitelma perustuu arkkitehti Anssi Lassilan voittaneen ehdotuksen pohjalta tehtyyn diplomityöhön.

Uusi kirkko on rakennettu lähelle puretun kirkon arveltua sijaintipaikkaa, muinaismuistolailla suojellulle alueelle. Kirkko valmistunee vuonna 2004.

Palkinnon perusteluiden mukaan Pohjois-Pohjanmaan lakeudella sijaitsevan puurkirkon arkkitehtuuri on vahvan alkuvoimaista. "Karu, yksinkertainen muoto sekä palautuu printeeseen - jopa alkukirkkoon - että pitäytyy nykyisyyteen."

Puisten rakenteiden ja pintojen hallinta on palkinnon myöntäjien mielestä vaikuttavaa. "Kirkon rakentamistapa elvyttää ja kunnioittaa perinteisiä käsityömenetelmiä ja tuottaa rehevän, puun aineellisuudesta ammentavan tunnelman. Koko rakentamistapahtuma talkooaatteineen lujittaa kyläyhteisön henkeä ja suuntaa toiveikkaasti tulevaisuuteen."

Palkinto on osoitettu koko rakennushankkeelle, sekä sen suunnittelijoille että rakentajille. Merkittävän panoksensa hankkeeseen ovat antaneet muiden muassa arkkitehti Panu Kaila sekä arkkitehti, rakennetekniikan lehtori Jussi Tervaoja.
Yliarkkitehti Eero Raatikainen Kirkkohallituksesta arvioi, että suomalainen puurakentamisen osaaminen on säilynyt paljolti juuri kirkkojen ylläpitämisen ansiosta. "Puukirkkoja on ylläpidettävä aktiivisesti. Niiden korjausrakentamisessa ovat säilyneet vanhat tekniikat, joita ei enää muissa rakennuksissa juuri käytetä."

Puurakentamista on kirkoissa ja muissa julkisissa rakennuksissa jälleen alettu käyttää, osittain muuttuneiden rakennusmääräysten ansiosta.

MAINOS
Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Korotetaanko alvia vai osinkoveroa?

143 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

JUNNON KRAVATTI KATTOON

Mutta tosi. Lue lisää...
vanha eenokki

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 379 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image