Kulttuuri

Karhun morsian kurkottaa ulkomaille – oululaisen Katja Törmäsen romaani on yhdeksän vuoden työn tulos

Katja Törmänen harrastaa kirjoittajaystäviensä kanssa kirjoittajatreffejä. Kumpikin kirjoittaa treffeillä omaa juttuansa, tunnin tai vaikka varttitunnin pätkissä. Usein tapaaminen on mukavassa kahvilassa. KUVA: Jukka Leinonen
Kulttuuri 13.3.2018 20:15
Päivi Alasuutari

– Päällimmäinen tunne oli valtava helpotus, muistelee Katja Törmänen puolentoista vuoden takaisia tunnelmiaan, kun hän sai tietää voittaneensa Liken ja Tähtivaeltaja-lehden järjestämän spekulatiivisen fiktion kirjoituskilpailun.

Sen ansiosta helmikuun puolessa välissä ilmestyi hänen romaaninsa Karhun morsian Liken kustantamana. Törmänen oli tehnyt kirjailijuuden eteen määrätietoisesti töitä yhdeksän vuotta. Kirjoituskilpailun voitto ja kustannussopimus todisti ainakin Törmäselle itselleen, ettei hänen antautumisensa kirjoittamiselle ole ollut vain toiveajattelua mahdollisuuksista.

Katja Törmänen opiskeli Oulun yliopistossa historiaa ja kouluttautui historianopettajaksi. Jo opiskelujen lopulla hän kuitenkin huomasi, ettei koulumaailman arki ole oikea paikka hänelle.

Mielen täytti haave käsityöläisyydestä ja hän päätyi artesaaniopintojen pariin Pikisaaren käsi- ja taideteolliseen oppilaitokseen.

Käsityöläisyys olikin hienoa, mutta alan yrittäjyydessä Törmänen joutui kauas mukavuusalueeltaan.

– Suurin osa työstä oli markkinointia, pakkaamista ja postittamista. Vielä neljän työvuoden jälkeenkin markkinointi oli minulle ahdistavaa, hän muistelee, nyt jo vuosien takaiselle itselleen lempeästi nauraen.

Uusi käänne tapahtui 14. tammikuuta 2009. Silloin Katja Törmänen päätti, että hän aloittaa seuraavana päivänä kirjan kirjoittamisen ja lopettaa yritystoimintansa vuoden loppuun mennessä.

– Kirjoittaminen oli taivaallista. Olin hillittömän onnellinen. Sain elää tarinan maailmassa joka päivä sen sijaan, että pakottaisin itseni soittamaan markkinointipuheluja.

Törmänen kertoo olleensa reilusti päälle kolmikymppinen ennen kuin oivalsi, tai myönsi itselleen, että niin kirjallisuudessa kuin elokuvissa hän oli oikeastaan aina nauttinut eniten fantasian genreen kuuluvista teoksista.

– Kouluaineenikin olivat aina fantasiaa, välttelin asia-aineita lukiossakin niin pitkälle kuin pystyin.

Oivallus vapautti ajattelemaan, että kirjallisuuden genrenä fantasia on hyväksyttävää ja sitä voi kirjoittaa vakavissaan. Voi tulla kirjailijaksi muutenkin kuin kirjoittamalla realistista kirjallisuutta vaikeista yhteiskunnallisista ongelmista, ja fantasiallakin voi käsitellä vakavia aiheita.

Vuoden aikana syntyi ensimmäinen versio lasten- ja nuortenkirjasta Kevääntekijät. Pari kustantajaa oli kiinnostunut käsikirjoituksesta, ja toisen kanssa tekstiä työstettiin useampi kierros, mutta kustannussopimusta ei lopulta syntynyt.

Vuosiin on kuulunut pettymyksiä, joita ei ole ollut aina helppo niellä.

– Aina kun olen ollut synkimmilläni, on tullut joku innostunut palaute, joka on rohkaissut eteenpäin, Törmänen muistelee.

Yksi hauskoista ja mieleenpainuvista hetkistä oli, kun oma poika luki Kevääntekijöitä, makasi sohvalla, nauroi ääneen ja sanoi äidilleen, että hän lukiessaan aivan unohti, ettei tarina ole oikean kirjailijan kirjoittama.

Karhun morsian sai alkunsa syksyllä 2011 aloitetuista luovan kirjallisuuden perusopinnoista. Törmänen kirjoitti proosakurssille novellin, josta romaani alkoi kasvaa.

Kirjoittamista avitti muutaman hengen kirjoittajaporukka, jolla oli oma suljettu blogi. Sovittiin, että kahden viikon välein on deadline, jonne jokainen tuo tekstinsä ja antaa palautetta toisten teksteistä.

– Se oli älyttömän hyvä systeemi, Törmänen sanoo.

Hyvä kirjoitustyöpaja oli myös Päätalo-instituutin kirjoittajakoulutus, joka koostui neljästä lähijaksosta ja etäopiskelusta jaksojen välillä. Siellä Törmänen teki toista käsikirjoitusta, joka pääsi Gummeruksen kirjoituskilpailussa semifinaaliin vuonna 2013.

Karhun morsian sijoittuu varhaiseen viikinkiaikaan Norjan kaakkoisrannikolla. Se on tarina kahdesta naisesta kahdessa kylässä, miesten hallitsemassa maailmassa, jossa heidän kohtalonsa on ennalta määrätty. Molempien kohtalo liittyy voimaeläimen karhun palvontaan. Alistuako elämään, kuten yhteisö edellyttää vai etsiä oma tie? Kysymys on ikiaikainen.

Törmäsellä oli vahva visio siitä, mihin romaanin tarina tiivistyy.

– On talvi, sataa lunta ja on mustahirsiset talot, ketään ei näy. Tunnelma on hirveän jännittynyt. Sitten iso, mustanruskea karhu kävelee talojen välistä niin kuin se omistaisi paikan. Toinen kuva oli luola, jossa nainen on synnyttämässä laakealla kivellä. Karhu odottaa syntyvää, koska se uhrataan sille heti synnytyksen jälkeen.

Norjan kaakkoisrannikolla hän kävi vasta myöhemmin taustatutkimuksiin saadulla matka-apurahalla. Maisema vastasi yllättävänkin paljon omaa mielikuvaa.

– Erityisesti Mölen, Unescon maailmanperintökohde, jossa on kymmenittäin viikinkien röykkiöhautoja, oli minulle voimakas kokemus.

Lähteistä on käynyt ilmi, että seudulla, johon Törmänen tarinansa mielessään sijoitti, on Norjan tihein esiintymä viikinkihautalöytöjä ja siellä on ollut Norjan ensimmäinen viikinkiajan iso kaupunki.

Törmänen on kirjoittamassa Karhun morsiamelle itsenäistä jatko-osaa, jolle kustantaja on antanut alustavan hyväksynnän.

Viikko sitten julkistettiin, että kirja-agentuuri Elina Ahlback alkaa edustaa Törmästä eli markkinoida Karhun morsianta ja tulevia teoksia ulkomaille.

Katja Törmänen

Syntynyt 1971, asuu Oulussa.

Koulutukseltaan historian opettaja Oulun yliopistosta. Toiminut myös käsityöläisyrittäjänä.

Opiskellut luovan kirjoittamisen perus- ja aineopinnot. Ohjannut kirjoituspiirejä ja -kursseja.

Tekee käännöstöitä suomesta englantiin ja englannista suomeen.

Naimisissa, 14-vuotias tytär ja 18-vuotias poika.

Voitti Liken ja Tähtivaeltaja-lehden järjestämän spekulatiivisen fiktion kirjoituskilpailun syksyllä 2016 romaanin Karhun morsian käsikirjoituksella.

Karhun morsian julkaistiin helmikuussa Like-kustantamossa.

Kirjallisuusagentti Elina Ahlback on tehnyt Törmäsen kanssa sopimuksen hänen teostensa markkinoinnista ulkomaille.

Kirjoittamassa Karhun morsiamelle itsenäistä jatko-osaa, jonka tarina sijoittuu ainakin osittain Orkneyn ja Shetlannin saarille.

Julkaissut omakustanteena lasten- ja nuortenkirjat Kevääntekijät – Heskilian perilliset osa 1 (2015) ja Kesänkaitsijat – Heskilian perilliset osa 2 (2016).

Käänsi Kevääntekijät englanniksi nimellä Spring Charmers (2017). Hankki työhön rahoitusta joukkorahoituskampanjalla.

Julkaissut Kevääntekijät ja Kesänkaitsijat myös sähköisinä, ostettavina jatkotarinoina.

MAINOS

Kommentoi

Mahtava uutinen. Onnea Katja! Taiteilija sielu olet aina ollut. Teineinä tunsimme. Elämä vienyt omille poluille. Mukava oli lehdestä lukea sinun polustasi pätkä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kevääntekijät on hyvässä tallessa tuossa hyllyllä. Täytyypä tutustua tähän uuteenkin. Tsemppiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

78
Rasismitutkija Vesa Puuronen: MV-oikeudenkäynnissä punnitaan sananvapauden rajat Suomessa – Kovemmat sanktiot tarpeen
38
Uusi valvontalaitteisto Kajaanintien ja Ratakadun risteykseen – seuraa myös liikennevalojen noudattamista
30
Vain joka kolmas jatkaa suoraan lukiosta jatko-opintoihin – tukikuukausia ei haluta käyttää kakkos- tai kolmosvaihtoehtoihin
24
ICT-ala vetää Oulussa – edessä on positiivinen työvoimahaaste
19
Euroopan komissio ehdottaa liikenneverkon ydinkäytävän jatkamista pohjoiseen – mahdollistaisi unionin rahoituksen liikenteen kehittämiseen
17
Tivolilaite jumittui teknisen vian vuoksi Oulun Hietasaaressa, pelastuslaitos auttoi 14 henkilöä alas puomitikkailla
15
Juhannusviikko alkaa Oulussa ukkosen jyrinässä ja kovassa tuulessa, epävakainen sää jatkuu koko viikon

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin kaakkoisosassa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Kainuun maakuntaan sekä seuraaviin Lapin kuntiin: Kolari, Sodankylä, Pelkosenniemi ja Inari. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi ja Enontekiö.

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image