Kulttuuri

Juttuja yli 15 vuoden ajalta – Näin Saara Aallon ura on edennyt kan­te­leen­soi­tos­ta maa­il­man­mai­nee­seen

Saara Aalto 2013 KUVA: Jarmo Kontiainen
Kulttuuri 29.10.2016 13:25
Kaleva

Oulunsalosta kotoisin oleva Saara Aalto on valloittanut tänä syksynä Britannian X-Factorissa. Aalto on ollut näyttävissä puitteissa kuin kotonaan, ja ihastuttanut sekä tuomareita että yleisöä viikosta toiseen. Tänään lauantaina hän laulaa Lady Gagan kappaleen Bad Romance.

29-vuotias Aalto on jo konkari musiikkimaailmassa. Kalevan arkistosta löytyy runsaasti Aallon musiikkiuraan liittyviä juttuja yli viidentoista vuoden ajalta. Aallon uraan on mahtunut teinibändejä, useita euroviisukarsintoja, Talent-kisaa, Voice of Finlandia sekä esiintymisiä Helsingin kaupunginteatterin musikaaleissa.

Ensimmäinen instrumentti Aallolla oli kuitenkin kantele, jonka soiton hän aloitti 4-vuotiaana.

Ensimmäisen kerran Aalto esiintyi Kalevan jutussa jo vuonna 2000. Silloin 13-vuotias nuori pianisti oli esiintynyt Leevi Madetoja -pianokilpailussa. Jutun mukaan ”Oulunsalon Saara Aalto oli yksi upeista tulkitsijoista, temperamenttinen villikko”.

Muutama vuosi myöhemmin Aalto oli esillä Madetojan musiikkilukioon liittyvässä jutussa. Silloin hän oli yksi Teemu and the Henkselit-KÖ -kvaretetin jäsenistä, jossa lauloi neljä musiikkilukion opiskelijaa ja säestyksestä vastasi Teemu Roivainen.

Jo tuolloin Aalto sanoi, ettei häntä kiinnosta muu kuin musiikin tekeminen. Mieluiten hän haluaisi esiintyä ja säveltää ammatikseen.

Musiikkilukiolaisten Teemu and the Henkselit-KÖ -kvartettiin kuuluvat Teemu Roivainen (vas.), Jenni Määttä, Riikka Tajakka, Saara Aalto ja Tanja Torvikoski.

Ensimmäinen isompi henkilöjuttu Saara Aallosta julkaistiin vuonna 2004. Siinä 17-vuotias nuori nainen istuu vakavana pianon ääressä. Aalto oli silloin valmistautumassa Romaniassa järjestettävään Golden Star -laulukilpailuun.

Saara Aalto kertoi tulevaisuuden haaveistaan vuonna 2004 julkaistussa haastattelussa. 

Tuolloin Aallolla oli jo kokemusta yksistä Euroviisukarsinoista, sillä hän kuului Just-yhtyeeseen, joka oli laulanut viisukarsinnoissa Heidi Kyrön taustalla samana vuonna.
Aallolle on leimallista, että hän on esittänyt monenlaista musiikkia. Romanian-matkansa alla hän kertoo tykkäävänsä laulaa sekä klassista että poppia.

Laulukisoista tutuksi

Madetojan musiikkilukion jälkeen Aalto muutti Helsinkiin ja aloitti opinnot Sibelius-Akatemiassa.

Koko kansan tietoisuuteen Aalto tuli vuoden 2007 Talent-kisan kautta. Siinä finaaliin selviytynyt Aalto sijoittui lopulta toiseksi.

Kisan yhteydessä Kaleva esitti Aallolle musiikkiuraan liittyviä kysymyksiä. Vastauksissa näkyi, että Aalto on pitänyt esiintymisestä jo pienenä tyttönä. Hän muistelee jutussa muun muassa osallistumistaan Oulunsalon torilla järjestettyyn karaoke-kisaan noin kymmenvuotiaana.

Esiintyminen Heidi Kyrön taustalaulajana ei ole jäänyt Saara Aallon viimeiseksi viisukarsintojen esiintymiseksi. Hän on ollut taustalaulajana yhteensä neljä kertaa. Vuosina 2010 ja 2011 hän osallistui karsintoihin itse. Toisella kerralla Aalto sijoittui toiseksi. Suomen viisuedustajaksi valittiin tuolloin Paradice Oskar.

Maailmaa valloittamassa

Aasian kulttuurit kiehtovat Saara Aaltoa. Tämä näkyy myös Aallon keikoissa ja laulukielessä. Hän on tehnyt kiinankielisen albumin sekä musiikkivideoita kiinaksi ja japaniksi.

– Aasiassa myös tykätään tyylistäni – siitä, että olen aika tyttömäinen ja laulan korkealta, kertoi Aalto vuonna 2013 julkaistussa Kalevan-haastattelussa.

Myöhemmin Aalto esitteli tyttömäisen tyylinsä kulmakiviä myös Kalevan lukijoille.

Saara Aalto nähtiin kotikonnuilla vuonna 2013, kun hän esiintyi Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun lasten ja nuorten laulujuhlassa Ouluhallissa. 

Vuoden 2013 jutussa Aalto kertoi saaneensa tarjouksia isoilta levy-yhtiöiltä.

– Neuvottelut kaatuvat aina siihen, että he vaativat minua laulamaan suomeksi, laulaja kertoi.

Aalto lauloi jo nuorena paljon englanniksi. Viime vuosina Aalto on esiintynyt muutamia kertoja maailman tähtitenorien Andrea Bocellin ja Jose Carrerasin kanssa. Bocellin kanssa hän nousi lavalle Helsingin Hartwall Areenalla viime vuonna. Carrerasin kanssa hän esiintyi puolestaan Kiinassa vuonna 2013.

Aalto esitteli osaamistaan ja kielitaitoaan syyskuussa, kun hän mahdutti 15 kieltä Frozenin tun­nus­kap­pa­lee­seen Let it go ja julkaisi esityksestään videon Youtubessa.

Saara Aalto sai mahtumaan 15 eri kieltä Frozen-animaatioelokuvan tunnuskappaleeseen.

 

Meneillään oleva X-Factor on nostanut Aallon artistina uudelle tasolle. Britannian kisalla on noin seitsemän miljoonaa katsojaa. Aalto on selvinnyt kisassa jo yhdeksän parhaan joukkoon.

Kisa jatkuu uusilla esiintymisillä lauantaina. Sunnuntaina ratkeaa, ketkä finalisteista pääsevät jatkoon ja kuka joutuu jättämään kisan.

Kaleva.fi seuraa Aallon tietä Britannian X-Factorissa.

Lue vuonna 2007 julkaistu haastattelu sekä katso Saara Aallon tyylivinkit.

Katso Saara Aallon esiintymiset Britannian X-Factorissa:

Saara Aalto hurmasi versiollaan Björkin tunnetuksi tekemästä laulusta It’s Oh So Quiet.
Saara Aalto selvisi sunnuntaina jatkoon Britannian X Factorissa esitettyään Snow Patrolin Run-kappaleen.
Saara Aalto jatkoi Britannian X Factorissa lauantaina kappaleella River Deep, Mountain High.
Saara Aalto lauloi X Factorin sunnuntai-illan esiintymisessään Sian kappaleen Alive.

 

Saara Aalto lauloi Britannian X Factorin ensimmäisessä live-esiintymisessä Frozen -elokuvasta tutun Let it go -kappaleen.
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mistä noita Aaltoja tulee? Hirveetä, ne vie Suomen maailmankartalle! Tehkää äkkiä jotakin. Onneksi olkoon KOKO SUKU!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrassaan erinomaista että Saara on tehnyt mitä on tehnyt.
Tässä on erittäin hyvä esimerkki ettei kyvykkään ja lahjakkaan henkilön todellakaan kannata jäädä matalamielisen kateuden katkeran myrkyn kylvävien rämeille kituman vaan rohkeasti lähteä vapaisiin tuulii todellisen sivistyneisyyden pariin toteuttamaan haaveitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toiset tulevat kuuluisiksi sijoituksilla, vilpillä, röyhkeydellä, suhteilla, tuurilla, sukulaisten suosiolla jne mutta Saara omilla taidoillaan, tiedoillaan ja periksi antamattomalla luonteelleen.
Kyllä me kaikki Sinua onnittelemme jo täsä vaiheesa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6
Sateenkaaret ilmestyvät näyteikkunoihin ja kohoavat kaupungintalon lipputankoihin – Pride-viikko alkoi Oulussa tänään
5
"Helsingin huippukokous oli traaginen virhe" - sekä oma puolue että demokraatit syyttävät Trumpia Venäjän nöyristelystä
4
Niinistö toivoo ratkaisuja löytyvän – "ovat nyt jatkossakin valmiita keskustelemaan useista vaikeista erimielisyyksistä"
3
Oululaismies nosti 70 metrin syvyydestä hurjan pedon Norjassa – "Saattaa tarttua vaikka jalkaan kiinni, eikä päästä irti"
3
Oulun keskustaan suunniteltu Varjofestivaali joudutaan perumaan vähäisen lipunmyynnin vuoksi
2
Entisestä soramontusta löytyy Limingan hellepäivien helmi – uusittu Rantakylän uimaranta saa kehuja
2
"En pääse yli, miten hienoa täällä on" – Suomen kesän valoisuus vetosi kansainvälisiin toimittajiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla ja Muonio.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

303 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Ei ole kuitenkaan sinultakaan liika vaadittu yrittää ymmärtää yksi ihan yksinkertainen seikka. Maksan korkeita veroja. V... Lue lisää...
Tähtitenava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image