Kulttuuri

Mainos

"Jos laittomuuden leima katoaa, häviää osa lajin purevuudesta" – Kuusamon graffitimiehet ilmaisevat itseään maalaamalla

Joonas Niemeläinen ja Teemu Paasovaara aloittivat graffitien teon jo teineinä Oulussa. KUVA: Ulla Ingalsuo
Kulttuuri 24.2.2018 21:14
Ulla Ingalsuo

Joonas Niemeläinen ja Teemu Paasovaara toivovat myös lajin laittoman puolen säilyvän.

Suurkaupunkien jengien reviirimerkinnöistä nykytaiteen yhdeksi muodoksi kasvaneet graffitit ovat raivanneet tiensä Kuusamon kirjastoon.

Teini-iässä Oulussa saadut kokemukset innostivat kuusamolaiset Joonas Niemeläisen ja Teemu Paasovaaran graffitien tekoon myös kotipaikkakunnalla. Kaksikon töitä on esillä kirjaston ala-aulassa helmikuun ajan.

Ikääntymisen ja muutamien rikesakkojen sekä sovittelun myötä kuusamolaisgraffarit keskittyvät nyt laillisten graffitiseinien sekä graffititaulujen maalaamiseen.

– Vaikka graffiteista näyttää nyt tulevan ihan hyväksyttyä ja museokelpoista taidetta, toivon, että myös graffitien laiton puoli säilyy jossakin mielessä. Jos laittomuuden leima katoaa, häviää osa lajin purevuutta. Tämä on ultimaattista sananvapautta, ja tähän kulttuuriin kuuluu harmaa alue, sanoo Niemeläinen.

Kuusamolaiskaksikolle graffitien maalaaminen on ennen kaikkea itsensä ilmaisua. Paasovaaran tausta on valokuvaamisessa ja videoissa, Niemeläisellä lapsuuden ja nuoruuden taideopinnoissa.

– Taulut eivät välttämättä ole niin mieluinen formaatti minulle, mutta mielenkiintoista näitä on tehdä. Menetelmät ovat täysin toisenlaiset kuin seinää sprayatessa. Jos teininä maalaamisesta haettiin adrenaliinisyöksyjä, niin nyt tavoitteena on kehittää muotokieltä, värimaailmaa ja sitä flowta, mitä onnistuminen tuo tullessaan, lähihoitajana työskentelevä Niemeläinen vakuuttaa.

Paasovaaran mielestä sekä laillisille seinille että tauluiksi maalatut graffitit ovat yleensä parempia kuin kiireessä ja salassa tehdyt laittomat maalaukset.

– Osa porukasta haluaa edelleen tehdä vain laittomasti ja mitä näkyvämmin, sen parempi. Tauluille tai seinille maalatessa pystyy kuitenkin keskittymään aivan eri tavalla. Saattaa mennä monta tuntia ihan huomaamatta. Tämä on mielen purkamista, ja tärkeintä on oma into, hän sanoo.

Kuusamoon saatiin graffitiseinä kahdeksan vuotta sitten yhtenä Suomen ensimmäisistä. Asias­ta kaupungille aloitteen tehnyt Paasovaara kertoo perustelleensa hanketta sillä, että se maksaa itsensä takaisin nopeammin kuin kukaan arvaa.

– Kuusamossa ei ole koskaan ollut suurta ongelmaa graffiteista, mutta vakuutin virkamiehille, että vaneriseinä tulee joka tapauksessa halvemmaksi kuin mahdollisen graffitin puhdistaminen. Seinä on nyt sijoitettu poliisilaitoksen taakse ja sitä maalaa pääasiassa puolenkymmentä paikallista ja joskus myös täällä vierailevia graffareita.

Graffitiseinän periaatteisiin kuuluu, että kun teos on valmis, se kuvataan ja sen jälkeen kuka tahansa saa maalata uuden kuvan vanhan päälle. Kuvat ovat tallessa tekijöidensä arkistoissa.

– Seinän sijainti on hyvä, mutta sen koko voisi olla suurempi, Paasovaara vihjaa.

Nuorten miesten näyttelyn juuret ovat Kuusamossa viime kesänä järjestetyssä taiteiden yössä, jolloin myös graffitiseinää maalattiin. Kirjaston henkilökunta havahtui teokseen ja ehdotti yhteistyötä.

– Tauluja on tullut tehtyä vuosien mittaan useampia ja idea näyttelystä oli ensin täysin puhdasta läpän heittoa. Mutta tässä ollaan! Seuraavaksi varmaan Kuusamotaloon seinään tilataan komea muraali, kuusamolaisgraffarit nauravat.

Graffitit ja niiden tarinat esillä

  • Kuusamon pääkirjaston näyttelyssä on esillä helmikuun ajan kymmenkunta Joonas Niemeläisen ja Teemu Paasovaaran graffititaulua sekä tuhti tietopaketti graffitien historiasta.
  • Graffiti on perinteisesti urbaanikulttuuriin liitetty kirjoitus tai maalaus, joita on tehty kautta aikojen erilaisilla sopivilla piirtimillä, yleensä tussilla tai spraymaalilla.
  • Graffiti voi olla usean neliömetrin kokoinen maalaus tai esimerkiksi vessan seinään tehty pieni kirjoitus, joita slangissa yleisimmin kutsutaan tägeiksi. Tägi on myös taiteilijan nimimerkki, joka on toteutettu yleensä hyvin yksinkertaisesti.
  • Alan sanastoa on myös piissi, joka viittaa englannin kielen sanoihin master piece tai piece of art. Ne tarkoittavat mestariteosta tai yleensä taideteosta. Piissi on periaatteessa mikä tahansa suurikokoinen graffiti.
  • Throw-up on puolestaan piissin tapainen, mutta pienempi, yleensä yksivärinen, nopeasti tehty graffiti.
  • Muraali on iso seinämaalaus, johon kuuluu paljon värejä ja hahmoja.
  • Graffititaidetta on parhaillaan esillä myös Oulun Taidemuseossa. Jouni ”Psyke” Väänäsen kuratoima ja Keravan taidemuseon tuottama Vapaudesta taiteeseen näyttely on esillä 25. maaliskuuta saakka. Näyttely esittelee parikymmentä Etelä-Suomessa vaikuttavaa eturivin tekijää mukaan lukien oululaisia graffareita sekä alan kansainvälisiin huippuihin kuuluva saksalainen Claudia ”MadC” Walde.
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Graffitien teko on rikos yksityisiä ihmisiä kohtaan. Kerrostalojen asukkaat joutuvat maksamaan töhryjen poistot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilkivalta on ilkivaltaa, ihan turha selitellä että se on taidetta tai muuten vaan kivaa ja jännää kun saa ilman kunnon rangaistusta aiheuttaa yrityksille ja talonyhtiöille kymppitonnien vahinkoja.

Kaupunkitaide on ihan eri juttu kuin graffitit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Graffitintekijän asuintalon seinässä ei ole graffitia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen muinoin jaksoi aina naurattaa Kuusamossa ohi ajaessa se ladon seinän NRJ -mainos: SHit music only...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyviä tyyppejä ovat. Asiallinen bändi tuo Moscow Death Brigade.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kansanedustajien eläkkeet

"eläkemaksuja ja -karttumia tulee suhteuttaa: suuret maksut tarkoittavat suuria karttumia, ja päinvastoin." Olet sinä va... Lue lisää...
Voi y...

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

17.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image