Mainos

Sa­teen­kaa­ri­fa­nien juhla

Tanskan DQ alias Peter Andersen (kuvassa) ja Ukrainan Verka Serduchka ovat tämänvuotisen kilpailun drag-kaunottaria.
Euroviisut 2007 3.5.2007 9:13
Jarno Mällinen
Karvalakkikansakin sen tietää: Eurovision laulukilpailut vetoavat erityisesti homoihin. Väite ei ole liioittelua saati perätön. Asiantuntijan mukaan homokytkös ei ole enää euroviisujen alakulttuuria, vaan jo keskeisessä asemassa.

"Fanijärjestöjen, kuten Viisukuppila-verkkoyhteisön, aktiivisista osallistujista homomiesten osuus on erittäin näkyvä. Ehkei sentään hallitseva, mutta melkein fifty-fifty suhteessa heteroihin", arvioi sosiologi Jan Wickman Åbo Akademista.

Ilmiö tunnetaan useissa Euroopan maissa. Kisan homoprofiili on korkein Ruotsissa ja Norjassa, joissa viisuartistien konsertit ovat osa vuosittaista Gay Pride -juhlintaa. Suomi tulee jälkijunassa, mutta Helsingistä löytyy jo alan miesten euroviisuravintola Con Hombres.

Suomen queer-tutkimuksen seuraan kuuluvan Wickmanin mukaan homoviisufanius "tuli kaapista" 1990-luvulla, jolloin seksuaalivähemmistön näkyvyys kulttuurin kentällä lisääntyi muutenkin. "Aiemmin oli lähinnä kollektiivinen aavistus siitä, että homot seuraavat keskimääräistä enemmän euroviisuja."

Selvä merkkipaalu oli israelilaisen transseksuaalin -- ei siis homoseksuaalin -- Dana Internationalin voitto vuonna 1998. Sen jälkeen kisoihin alkoi ilmaantua sekä drag-artisteja että mieskauneuteen keskittyviä esityksiä. Lisäksi monet viisuehdokkaat ovat ottaneet homopaikat promokiertueidensa etapeiksi.

Osin kyse on tietoisesta kohderyhmäajattelusta -- Wickman puhuu "homoyleisön kanssa flirttailusta". Esimerkiksi Itävallan pisteidenjako on lähetetty jo muutaman vuoden ajan aids-hyväntekeväisyysgaalasta, ja maan tämänkertainen kilpailukappale on myös aids-kampanjabiisi.

"Suomessa tässä ei olla kauhean hyviä", tutkija toteaa. Jari Sillanpää osallistui euroviisuihin vähän ennen kaapistatuloaan, ja Laura Voutilainen on menestynyt homokapakoiden soittolistoilla, joskin ehkä vasta kisaedustuksensa jälkeen -- siinä kaikki. Hanna Pakarisen esityksestä homoflirttiä saa turhaan hakea.

Yhtä selitystä euroviisujen vetovoimalle ei löydy. Sinänsä ilmiö liittyy homokulttuurin glitter- ja glamour-innostukseen siinä missä Abban ja 70-luvun diskomusiikin diggailukin, mutta tämä ei riitä sosiologille.

"Yksi asia on, että jos tuntee itsensä erilaiseksi muiden miesten joukossa, se heijastuu myös kulttuurisissa valinnoissa: silloin valitsee viihteensä toisin kuin keskiverto heteromies. Abbahan esimerkiksi oli tyttömusaa, jota kukaan kova jätkä ei kuunnellut."

Lisäksi euroviisut ovat otollinen areena toiselle keskeiselle piirteelle: sentimentaalisuudelle ja sen ironisoinnille -- kitschille ja campille.

"Homot ovat varsinkin aiemmin hakeutuneet hyvin sentimentaalisten kulttuurimuotojen pariin. Sitä kautta on ehkä työstetty tunne-elämän ristiriitoja, joita saattoi olla silloin kun yhteiskunnassa oli hankalampaa elää homona."

Queer-tutkija tunnustautuu itsekin viisufaniksi. "Vuoden 1974 jälkeen ei ole jäänyt yksikään finaali näkemättä. Tämänkertainen suosikkini löytyy Islannin, Serbian ja Georgian joukosta. Live-esitys ratkaisee."

Millä tavoin euroviisuja homopiireissä sitten juhlistetaan?

"Tuon kysymyksen saa helposti kuulostamaan siltä, että mitä salaisia euroviisu-orgioita meillä on", Wickman heittää. Gay Pride -tyyppisiä teemakonsertteja ja drag-artistien viisuesityksiä lukuun ottamatta fanitus ei poikkea valtavirrasta: kisoista kokoonnutaan nauttimaan yhdessä kotiin tai kapakkaan. Wickman arvelee, että euroviisuja ryhdyttiin näyttämään jättiscreeniltä ensimmäisenä juuri homopubeissa.

Silti kannattaa muistaa, etteivät kaikki homot eivät ole viisufaneja (kuten kaikki viisufanitkaan eivät ole homoja). "Homoissa on myös rock-orientoituneempaa väkeä, jotka eivät kestä tätä millään. Saa nähdä, löytävätkö nämä ryhmät toisensa nyt kun rock-osasto alkaa olla euroviisuissa paremmin näkyvillä."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Äänestän Väyrystä presidentinvaalissa

190 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi mamu nostaa niskakarvat pystyyn

Hyvä Bokre, saatat kärsiä ksenofobiasta, muukalaiskammosta. Kuten muutkin fobiat ksenofobia on irrationaalinen ja saatta... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.12.

Naapurit

16.12.

Fingerpori

16.12.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image