Kulttuuri

Mainos

Elokuva-ala ehkäisee seksuaalista häirintää uudella oh­jeis­tuk­sel­la

Kulttuuri 7.2.2018 12:53 | Päivitetty 7.2.2018 19:20
STT

Elokuva- ja tv-ala lanseerasi tänään ohjeistuksen seksuaalisen häirinnän ehkäisyyn. Ohjeistus antaa toimintaohjeet sekä seksuaalista häirintää kohtaaville että työnantajille ja esimiesasemassa oleville.

Ohje neuvoo muun muassa, että seksuaalista häirintää kohtaavan tulee kirjata ylös aika ja paikka, jolloin häirintää on tapahtunut sekä se, keitä on ollut läsnä tilanteessa.

Esimiehen puolestaan pitää selvittää tapahtumien kulku puolueettomasti heti, kun hän saa ilmoituksen seksuaalisesta häirinnästä. Esimiehen pitää myös ryhtyä toimiin ja seurata niiden vaikutuksia.

Työnantajan tulee myös selvästi ilmaista, että työpaikalla ei hyväksytä seksuaalista häirintää. Jos tuotanto sisältää vaikkapa alastonkohtauksia tai improvisointia, tilanteet pitää käydä läpi etukäteen ja kysyä osallisten suostumus. Työnantajan vastuulla on myös esimiesten kouluttaminen seksuaalisen häirinnän havaitsemiseen, selvittämiseen ja poistamiseen.

- Ohjeistus on tärkeintä, mitä alallamme on tapahtunut pitkiin aikoihin. Näemme tulevaisuudessa, onko pelkkä ohjeistus riittävä. Toivon, että tuotannot ottavat siitä vaarin, kommentoi STT:lle näyttelijä ja näyttelijäntyön professori Elina Knihtilä, joka on myös Women in Film & Television Finland -yhdistyksen puheenjohtaja.

Tekijöillä vastuu tarinoiden luomasta todellisuudesta

Ohjeistuksen on allekirjoittanut toistakymmentä elokuva- ja tv-alan järjestöä. Ohjeistus ei kuitenkaan ole sitova, vaan sen käyttöönotto jää alan toimijoiden vastuulle.

- Meistä järjestöistä yksikään ei ole mikään viranomainen, joka voisi sanktioita kenellekään määrätä. Emme voi väkisin sitouttaa tahoja ohjeisiin. Suosittelemme, että yritykset tekisivät asiasta omat, sisäiset toimintaohjeensa, sanoo Elokuvatuottajien toiminnanjohtaja Sari Väänänen.

Tuottajien järjestö, Suomen elokuvasäätiö ja Aalto-yliopisto järjestävät elokuva- ja tv-alalle tänä keväänä myös koulutustilaisuuden, jossa häirinnän ehkäisyä ja siihen puuttumista käsitellään.

Knihtilän mielestä ohjeistus ja koulutukset ovat hyvä alku, mutta enemmänkin voisi tehdä.

- Rakenteet, jotka ovat mahdollistaneet häiriökäyttäytymisen ja sen suojaamisen, pitää avata. Pitää tuoda läpinäkyvyyttä muun muassa päätöksentekoprosesseihin.

Lisäksi tekijöiden pitäisi pohtia myös sitä, minkälaista arvomaailmaa ja todellisuutta tarinoissaan esittävät, eli vahvistetaanko stereotypioita vai tuetaanko niitä.

Knihtilän mukaan vastuu tästä on lopulta portinvartijoilla, jotka päättävät tuotantojen rahoituksessa. Näitä ovat muun muassa Elokuvasäätiö, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus Avek ja tv-kanavat.

- Toivotan heille viisautta päätöksissään.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Ahdistelijoiden nimiä ei ole vielä tuotu tarpeeksi julkisuuteen ja nuo kaapeissa piileskelevät kulttuuri-ihmiset olisi syytä saattaa päivänvaloon, jotta heitä tietäisi varoa. Ei käy laatuun, että ensin väitetään seksuaalisen häirinnän olleen maan tapa kulttuurialalla, mutta sitten ei löydy muita kuin tuo Törhönen. Ei kai Törhonenkään ole ehtinyt kaikkia ahdistelemaan, keitä siis suojellaan ja minllä perusteilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

14:10
Urheilijat saavat lisää sananvaltaa olympialiikkeessä - Emma Terho toivoo, että urheilijat uskaltavat heittäytyä urheilemaan
14:07
Kemin asema koitui toistamiseen aasialaismatkustajien murheenkryyniksi: Tällä kertaa mies värjötteli pyjamahousuissa laiturilla
13:44
Ruotsin valtiopäivien puhemiestä syytettiin seksuaalisesta häirinnästä - selvitys asiasta valmistui
13:43
Sipilä ei lupaa vielä EU-parlamentin lisäpaikkaa Ahvenanmaalle
13:40
Oulun käräjäoikeus: Mies sai neljän vuoden vankeustuomion hyväksikäytöstä, kaksi uhria usean vuoden ajan
13:29
Vakaumuksellista totaalikieltäytyjää ei voi tuomita tällä hetkellä vankeuteen – oikeuden tuore ratkaisu voi mullistaa oikeuskäytännön
13:24
Poutalan potku kangistui tonnilla - mitali karkasi 1,37 sekunnin päähän

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lapsella kaksi äitiä ?

156 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän mahdoton työllisyystavoite toteutuu !

Täysin Juhan taitavaa propagandaa. Tähän lukuun on laskettu esim. ne tuhannet, jotka ovat muutaman tunnin tai yhden tunn... Lue lisää...
valetta taöysin

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.2.

Naapurit

23.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image