Kulttuuri

Arvio: Oululaisen Harri Filpan Sarjakuva-Finlandia-ehdokas on sel­viy­ty­mis­ta­ri­na leskeydestä

Kuolema meidät erotti kertoo leskeydestä. Surutyönkin keskellä joutuu tekemään ratkaisuja.
Kulttuuri 17.2.2018 20:22
Sauli Pesonen

Sarjakuva-Finlandia-ehdokkaat
Harri Filppa: Kuolema meidät erotti. Pokuto – Pohjoinen Kustannustoiminta.
Pauli Kallio – Kyky Ahonen: Maalaispunkin täydennetty päiväkirja. Suuri Kurpitsa.
Antti Ollikainen: Flu 3 – Viimeiset aivastukset. Suuri Kurpitsa.

Oululaisen sarjakuvataiteilija Harri Filpan Kuolema meidät erotti on omakohtaisuutta, mutta myös fiktiivistä näkökulmaa yhdistävä sarjakuvaromaani leskeydestä. Se kertoo nuorehkon miehen tunnoista vaimon äkillisen kuoleman jälkeen.

Samalla työ on selviämistarina siitä, kuinka elämä kaikesta huolimatta jatkuu: ensin pieni hetki kerrallaan, sitten pitemmälle. Filppa kuvaa surun ja menetyksen kokemusta koskettavasti, läheisen kuolema synnyttää aina trauman.

Hänen kirjansa tarjoaa saman kohtalon kokeneille vertauskohdetta ja avaa muille näkemyksen vakavaan ja tummaan aiheeseen. Tekijä ei pyri antamaan, saati löytämään valmiita vastauksia. Silti huolimatta siitä, että kertojan ääni on yhden ihmisen, kosketuspinta on laaja.

Erityisesti nuoren kohdalla tapahtuva leskeys tuo tullessaan paitsi elämän suurten kysymysten pohtimisen, kuolemaan liittyvät käytännön kysymykset: kuinka selvitä myös niistä, kun joutuu samaan aikaan käymään läpi tunteiden myrskyn. Filppa nostaa kirjassaan esiin niin läheisten kuin yhteiskunnan tarjoaman avun, yksin ei tarvitse jäädä.

Rakenteeltaan Kuolema meidät erotti on jonkun verran kollaasimainen, Harri Filppa hyödynsi siinä surutyönsä aikaisia erityyppisiä muistiinpanojaan. Tuon myötä työn muoto hyppelee paikoin, mutta samalla se auttaa ymmärtämään päähenkilön elämäntilanteen silloista kaoottisuutta.

Filpan sarjakuvaromaanissa ajan kuluminen keventää taakkaa, tie on vienyt valoisampaan. Sen myötä tekijä on kyennyt analysoimaan kokemaansa ja kertomaan sen muille.

Tuo avoimuus näkyy teoksessa paikoittaisena tekstipainotteisuutena, toisaalta aihe myös vaati sitä. Tekijän piirrostyöhönsä valitsema karrikoiva ote taas toimii tarpeellisenakin etäännyttävänä keinona: kirjasta välittyvä vahva surun tunne ei näin hyö’y täydellä voimallaan lukijan yli.

Punk merkitsi 1970-luvun loppupuolella rokin kapinaa, joka välittyi vankasti myös Suomeen. Pauli Kallio ja Kyky Ahonen käsittelivät muutosta kollaasikirjassaan Maalaispunkin päiväkirja, joka yhdisti sarjakuvaa, muistiinpanoja, muistelmanpätkiä ja täsmäkirjausta Ratsia-yhtyeen vaiheista.

Maalaispunkin täydennetty päiväkirja on nimensä mukaisesti uudistettu laitos teoksesta, uutta materiaalia on mukana noin viidennes. Henkilökohtaisuus ja nuoruuden kokemusten tuntu ovat säilyneet yhä vahvoina: jälkiviisautta mukana ei ole, mutta myöhemmissä kommenteissa kylläkin keski-iän mukanaan tuomaa laveampaa katsantoa ja kontekstia. Suhteuttaminen ei kuitenkaan tarkoita etääntymistä siitä, mikä on aikanaan tunnettu tärkeäksi.

Antti Ollikainen tekee kunniaa jatkokertomusten ja sarjaelokuvien perinteelle Flu-trilogian päättävässä Viimeiset aivastukset -albumissaan.

Viimeiset aivastukset päättää Antti Ollikaisen pantomiimisarjakuvan keinoin toteutetun Flu-trilogian. Polveilevan fantasian genressä johdonmukaisesti pysyttelevä tekijä vie vilustumisesta kärsivän seikkailijan vaiheet loppuun aiempien albumien hengessä, kekseliäs vaihtelevuus ei väljähdy.

Nyt, kun kokonaisuus on valmis, huomaa kuinka osaavasti Ollikainen tekee hyödyntämälleen jatkotarinoiden ja sarjaelokuvien pitkäikäiselle perinteelle kunniaa. Arvostavuus ja hellyys välittyy.

Lue tarkemmin Harri Filpan sarjakuvateoksen tekemisestä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

120
Kaupunginhallitusta vetävä Kyösti Oikarinen haluaa Ouluun samanlaiset kaupunkipyörät kuin Helsingissä – 600 pyörää ja 50 asemaa olisi sopiva määrä
51
IL: Hoitajat järkyttyivät lomarahaleikkausten summista – ”Jäsenkuntamme ihan raivona” 
24
Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana
21
TuuliWatti rakentaa markkinaehtoisen tuulipuiston Iin Kuivaniemeen – voimaloilla korkeutta jopa 175 metriä
20
Eurobarometri julki: EU-kriittisyys laskee Euroopassa – suomalaisten usko EU:n suuntaan silti heikentynyt
17
Palon vaurioittama Äimäraution ravikatsomo remontoidaan, myös uusia tiloja tulossa - töiden tarkoitus alkaa kesällä
14
Lääkereseptejä uusivat verkkofirmat ministeriön syynissä – Lääkäriliitto suhtautuu toimintaa kielteisesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

241 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Antti Rinteen aika

Ei ole, Se vain kertoo siitä, että työn tekeminen ei ole sinun juttusi. Makaat mieluummin työtä tekevien maksamien veroj... Lue lisää...
Patu68

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image