Kulttuuri

Arvio: Korskean ja ahtaan seurapiirin piiri pieni pyörii

Esitys Valheet ja viettelijät on kaunis päältä, mutta tekstiltään ohut. Kuvassa Markiisitar de Merteuil (Merja Larivaara), Kreivi de Valmont (Kari-Pekka Toivonen), ilopilleri Cécile de Volanges (Aksa Korttila) ja Madame de Volanges (Anne Syysmaa).
Kulttuuri 13.9.2016 11:10
Eeva Kauppinen

Oulun kaupunginteatteri: Valheet ja viettelijät. Pierre Cloderlos de Laclos’n romaanin dramatisointi Juha Kukkonen. Ohjaus Pertti Sveholm. Lavastus Kalle Nurminen. Puvut Pasi Räbinä. Valosuunnittelu Jukka Kyllönen. Äänisuunnittelu Jari Niemi. Miekkailukoreografia Kristo Salminen. Koreografia Antti Kyllönen. Rooleissa: Merja Larivaara, Kari-Pekka Toivonen, Aksa Korttila (vierailija), Tuula Meisaari (vierailija), Jyri Ojansivu, Eppu Pastinen (vierailija), Merja Pietilä, Anne Syysmaa, Linda Zilliacus (vierailija). Tanssijat: Antti Kyllönen, Riina Harju, Roope Sulkala. Suuri näyttämö 10.9.

Värien hehku, kultaiset raamit ja prameat kulissit – Oulun kaupunginteatterin uutuus on pintaa myöten hieno. Se on niin vimpan päälle, että Suomessa harvoin. Ainakaan Pohjois-Suomessa.

Lavastaja Kalle Nurmisen näyttämökuvat, joita pyörivä näyttämö anteliaasti paljastaa, lyövät yksi toisensa jälkeen ällikällä.

Ja kuinka fiinisti pukusuunnittelija Pasi Räbinän luomukset istuvat miljööseen!

Kohtaukset ovat kuin kauniin historiallisen kuvakirjan aukeamia, joiden henkilöt irtoavat kolmiulotteiseksi ja alkavat keskustella.

Näin huolella luotuun epookkiin on silmien miellyttävä upota.


Suuren näyttämön uutuudesta Valheet ja viettelijät on varmasti toivottu kassakappaletta, joka tuo liudoittain euroja ja piristystä pimenevään syksyyn.

Voi olla, että se toimii niin.

Pierre Cloderlos de Laclos’n kirjeromaani 1780-luvulta on innoittanut niin nimekkäitä elokuvantekijöitä kuin teatteriväkeäkin, sillä se tarjoaa mahdollisuudet kiihkeään rakkauteen ja intohimoon.

Ja katsojalle tirkistelijän roolin parhailta paikoilta.


Kevytmielisyys ja donjuanismi leimaavat päähenkilöiden agendaa. Protagonisti Markiisitar de Merteuil (Merja Larivaara) ja antagonisti Kreivi de Valmont (Kari-Pekka Toivonen) saavat tyydytystä toisten ihmisten hyväksikäytöstä, alistamisesta ja ryvettämisestä.

Pelin juoni on näiden kahden kärkiyksilön, alfauroksen ja alfanaaraan, voimainkoitos, jonka jalkoihin muut murskaantuvat – ja lopulta myös kauniit päät putoavat.

Ohjaaja Pertti Sveholm – joka ohjasi myös The Addams Familyn – tägää tähdet hyvin näyttämöllä. Heille on varattu valospotteja ja parvekepaikkoja, visuaalista nostetta myös muuten kuin pukujen kautta.

Ohjaaja päättää myös, miten esitys ajattelee. Mitään uutta kulmaa Sveholm ei paljon käytettyyn tekstiin tuo. Eikä väläytä kriittistä katsetta tekstin arvomaailmaa ja ihmiskuvaa, syrjiviä ja alistavia mekanismeja kohtaan.

Pitsistä riisuttu ja puuterista paljaaksi puhallettu sisus on paritusta, pettämistä, elostelua ja raiskausta.

”Ei vielä vapaus, veljeys ja tasa-arvo vaan kosto, nöyryytys ja häväistys!” kiteyttää kreivin täti Madame Rosamonde, jota esittää eläkkeeltä taloon vierailijaksi palannut näyttelijä Tuula Meisaari persoonansa voimalla herkullisesti.

Markiisitar de Merteuilina Merja Larivaara täyttää roolin mitat ja ääret. Ylväs markiisitar tosin jää vähän etäiseksi, koska hänestä löytyy niin vähän inhimillisiä murtumia.

Kari-Pekka Toivosen kreivi vilauttelee myös joviaalimpia puoliaan ja valehtelee hävyttömän avoimesti, mikä viihdyttää yleisöä.

Ilopilleri on vierailija Aksa Korttilan esittämä nuori hupakko Cécile de Volanges. Hän rikkoo ylhäisen käytöksen sääntöjä ja esityksen siloteltua kuorta. Lahjakas Aksa Korttila nousi esiin jo Ruusu Haarlan opinnäytetyössä Ruska – Rakkauden kuva.

Vierailijoita on useita. Etenkin Linda Zilliacus on hieno valinta Madame de Tourveliksi.

Valheet ja viettelijät sisältää ihmiskeinottelua ja moraalitonta vallankäyttöä. Se keskustelee aikamme kanssa ihan toisella tavalla kuin 1700-luvun Ranskassa tai Stephen Frearsin tai Milos Formanin elokuvaohjauksina 1980-luvulla.

Iso kysymys on, miksi ja ketä varten tämä teksti valittiin? Onko se ajankohtainen juuri nyt?

On sanottu, että teatteriesitys on kuin vuorovesi, jonka mentyä katsojat alkavat keräillä aallon jättämiä ajopuun palasia ja pulloposteja. Mikä viesti löytyy tämän esityksen pullopostista: Madame de Tourvelilta kiristetty rakkaudentunnustus? Arvokas pitsinpala markiisittaren tärkätystä alushameesta?

Monen aikaansa seuraavan katsojan reaalitodellisuudessa teatterin pulloposti molskahtaa vellovaan Välimereen, jonka yli on tullut tänä vuonna ainakin 200 000 siirtolaista ja turvapaikanhakijaa heitä rahastavien keinottelijoiden ja huijareiden käsien kautta.

Eeva Kauppinen

Arvio on julkaistu Kalevassa maanantaina 12. syyskuuta.

MAINOS

Kommentoi

Näytelmä on erittäin ajankohtainen meidänkin aikana, jolloin politiikot tekevät vain eliittiä hyödyttäviä päätöksiä. Elintaso erot ovat kasvaneet ja suuri keskiluokka elää täysin erissä todellisuudessa kuin köyhtyvä kansa.
Taiteellisesti esitys ei pääse alkuperäisen tarinan syvään ihmis- ja yhteiskuntakuvaukseen. Valmont on Laclos'in tarinassa todella vetovoimainen henkilö. Tätä Kari-Pekka Toivanen ei saanut kiinni omassa roolissaan. Merja pääsi aika lähelle Merteulin pahuutta. Rouva Tourvell'in viattomuus on Lindan esityksessä hyvin ilmaistu, mutta en voi olla vertaamatta häntä Stephen Frearsin ohjaaman elokuvan Valheet ja viettelijät pääosan esittäjään Michelle Pheifferiin. Se herkkyys ja haavoittavuus ei Lindalta aivan irronnut samalla intensiteetillä kuten Michelliltä. Yksi parhaita rooleja vetivät miesnäyttelijät sivurooleissaan; de Valmontin palvelija ja Cecilen oikea rakkauden kohde, harpunsoitonopettaja. He pääsivät roolinsa sisään kuten myös Merja de Merteulin.
Mitä tulee ohjaukseen, täytyy nostaa hattua ohjaajalle Pertti Sveholmille. Näin monimutkaisen ja " sekavankin" tarinan tuottaminen meidän teatteriresursseilla ja - taidoilla on huikaiseva suoritus. Tarina on monimutkainen ja vaatii usean katselukerran. Tekstiä olisi voinut vähän karsia ja painottaa olennaisia kohtia. Myös vaihtelevuus tuotannon ilmaisussa olisi ollut hyväksi. Nyt edettiin aika samantapaisten kohtausten vyörytyksenä, ja "väliesitykset" vain olivat päälleliimattuja sivujuonteita historiantapahtumien kuvaajana ja tanssiesityksinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan voi verrata tähän päivään.
Vain asut ovat muuttuneet.

Liput esitykseen on muuten varattu jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ihminen ole muuttunut. Mitä hienompana ja toisia fiksumpana ihminen itseään pitää, sitä todennäköisemmin
käytös jos juuri tuota mitä näytelmässä esitetään. Hienot puvut ovat metaforaa korkealle statukselle, materian tai oman erinomaisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi ja Keminmaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

286 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

"Sairastuivat ja osasivat arvostaa yhteiskunnan apua, kun omat voimat ja rahat eivät enää riittäneet. He ovat nyt vanhoj... Lue lisää...
Vähän ontuu nyt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image