Kulttuuri

Arvio: Call Me By Your Name on kiireetön, kesäinen rakkaustarina – ja hyvin kaunis elokuva

Timothée Chalamet on Oscar-ehdokkaana pääosaroolistaan Call Me By Your Name -elokuvassa.
Kulttuuri 2.2.2018 6:00
Anssi Juntto

Elokuvat Call Me by Your Name, Italia/Ranska/Brasilia/Yhdysvallat 2017. Ohjaus: Luca Guadagnino. Käsikirjoitus: James Ivory perustuen André Acimanin romaaniin. Kuvaus: Sayombhu Mukdeeprom. Pääosissa: Timothée Chalamet, Armie Hammer, Michael Stuhlberg. – Star, Oulu.

Italialaisen Luca Guadagninon viimeisin ohjaustyö Call Me by Your Name jatkaa elokuvien Rakkautta italialaisittain (2009) ja A Bigger Splash (2015) aloittamaa sarjaa halua käsittelevistä elokuvista.

Homoteemainen aikuistumis- ja rakkaustarina perustuu egyptiläissyntyisen professorin ja kirjailijan André Acimanin romaaniin vuodelta 2007.

Tapahtumat sijoittuvat Pohjois-Italiaan kesälle 1983. 17-vuotiaan Elion (Timothée Chalamet) kesäloma mullistuu, kun amerikkalainen opiskelija Oliver (Armie Hammer) tulee Elion professori-isän (Michel Stuhlberg) tutkimusassistentiksi ja majoittuu perheen luo.

Elio viettää paljon aikaa karismaattisen Oliverin seurassa käyden läpi melkoisen kirjon tunteita. Lopulta veljellinen rakkaus muuttuu romanttiseksi rakkaudeksi. Mutta tunteeko tai ajatteleeko Oliver samalla tavalla?


Neljällä keskeisellä
Oscar-ehdokkuudella huomioitu Call Me by Your Name on ihastuttavan pienimuotoinen ja hyvin kaunis elokuva.

Se kertoo universaalin rakkaustarinansa verkkaisen viipyilevästi puolihuolimattomiin katseisiin ja pieniin eleisiin luottaen. Kompleksisia asioita ei selitetä puhki, vaan katsoja ikään kuin pääsee kokemaan ne itse.

Kaikilla kohtauksilla ei välttämättä edes ole sen kummempaa kerronnallista merkitystä. Ne vain ilmentävät aurinkoista kesää ja sen kiireettömyyttä.

Pääosia näyttelevät Chalamet ja Hammer tekevät erinomaisen hienovaraista jälkeä. Heidän välillään on kemiaa.

Käsikirjoittaja James Ivory on rajannut elokuvan yhteen muutaman viikon ajanjaksoon. Mukana on vain yksi myöhempään aikaan sijoittuva kohtaus, kun Acimanin kirja seuraa henkilöitään pitemmälle.

Guadagnino on jo paljastanut valmistelevansa elokuvalle jatko-osaa. Parhaillaan hän kuitenkin viimeistelee uusintafilmatisointia Dario Argenton kauhuklassikosta Suspiriasta.

MAINOS

Kommentoi

Kuulostaa kyllä todella mielenkiintoiselle. Kohtauksia kesäpäivästä muuten vaan, jes.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:16
Haapalehdontiestä tullut vaaranpaikka etenkin pienille tienylittäjille – keskisaarekkeista lisää turvaa
8:10
Kuivuus jatkuu - hellepäivä etelään, pohjoisessa viilenee
8:00
Herra Hyrre on ensimmäinen hypokoira oikeussalissa – tarkkanenäinen koira haistaa verensokerin laskun ja kiikuttaa syyttäjälle välipalapussukan Tilaajille
7:00
Runsas ja koristeellinen on Oulun Kivikkokankaalla sijaitsevan kodin sisustus
7:00
Sielunsisaret elävät erillään – Kieslowskin elokuvaa myöhäisemmän esitysajan on saanut Juoksuhaudantie
7:00
"En halua pyörittää kelloa taaksepäin"– Uusi arkkipiispa vietti nuoruutensa kuuntelemalla kaukaisia radiokanavia, nyt tuo uskonnon takaisin uskontoon Tilaajille
7:00
Suomen siviilikriisinhallinta perustuu korkeaan laatuun Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä ja Sodankylä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image