Kulttuuri

"Älä vastusta ja ole nöyrä" - Aasiassa ja Lähi-idässä kotiapulaiset ovat orjan asemassa

Ulkolinjan dokumentti kertoo, että Aasiassa ja Lähi-idässä työskentelee yli 15 miljoonaa heikossa asemassa olevaa kotiapulaista. KUVA: GAD
Kulttuuri 12.10.2017 7:00
Johanna Puukka

Hyväksy, sopeudu, älä vastusta ja ole nöyrä. Nämä opit ja kodinhoidon taidot taotaan filippiiniläisnaisten mieleen kaksiviikkoisessa kotiapulaiskoulutuksessa Manilassa.

Sen jälkeen naiset ovat valmiita työskentelemään eri puolilla maailmaa kotiapulaisina.

Ulkolinjan torstain dokumentti Kotiapulaiset orjina vie Aasiaan ja Lähi-itään. Näillä alueilla monen kotiapulaisen elämässä täyttyvät lähes kaikki orjuuden tunnusmerkit.

Dokumentti tuo esiin havahduttavan ilmiön. Naiset ovat valmiita uhraamaan itsensä kotiin jäävien lasten ja perheen vuoksi.

Puistattavaksi asian tekee se, että valtiot mahdollistavat uhrin. Dokumentti tuo esiin rahavirran, jonka ulkomailla työskentelevät filippiiniläiset tuovat kotimaahansa ja sen kuinka pienellä rahalla hongkongilais- tai libanonilaisperhe saa kotiinsa suojattoman raatajan.

Hinta on naisille kova, ja auttajat ovat harvassa. Dokumentin tehoa syö sille rakennettu länsimaalaisen rakastama onnellinen loppu.

Ulkolinja: Kotiapulaiset orjina  TV1 torstaina 12.10. klo 22.00

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Suomessa sama koskee muun muassa kaikka alipalkattuja, nollatuntisopimuksella olevia, palkattomaan työkokeiluun pakotettuja - joita orjuutetaan ' laillisesti ' vuodesta toiseen aina vain lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehän voivat käyttää siellä "Paikallisen sopimisen metodia". Miksei kukaan ole kertonut sitä heille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän perheessä oli kotiapulaisia -60 ja 70- luvuilla. Välit olivat erinomaisia ja apulaiset kuin perheenjäseniä. Olemme vieläkin tiiviisti yhteydessä ja vierailemme toistemme kodeissa. Taitaa tuolla Aasian suunnalla olla vähän erilaiset nuotit ihmisten kohtelemisessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanaa kylttyyriä! Monikylttyyriä! Tätä meillekin nyt puuhataan. Lapsimorsiamia jo tuotetaan tännekin mutta ei suomalaismiehille vaan monikylttyyrimoniosaajille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämmöstähän sanomaa on kuultu suomalaisissa teltoissa vuosikymmeniä, ei uutta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpä tulevaisuuden kuvaa myös Suomen työelämään. Meille ollaan kovaa kyytiä luomassa halpatyömarkkinoita, kiitos kokoomus. Siihen liittyy nimenomaan asennekasvatus: "Ole kiitollinen, että saat edes jotain työtä ja palkkaa." Näin ne työn kustannukset saadaan poljettua alas niin, että pörssiyhtiöitten omistajien tulot pysyvät jatkossakin tukevalla nousu-uralla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarviiko sitä lähi-idästä asti hakea mallia. Minä ainakin voin allekirjoittaa useimpia nuista myös itselleni. Turha sitä hallitusta on tästä syyttää. Se on vain ajautunut tilanne tällaiseksi, kotiorja omassa kotonaan. Sitä onnellista loppua odotellessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teetkö vieraan palveluksessa seitsemän päivän työviikkoa pienellä palkalla lähes vuorokauden ympäri? Joudutko seksuaalisesti hyväksikäytetyksi tai pahoinpidellyksi työssäsi? Joudutko luovuttamaan passisi työnantajallesi jolta saat sen takaisin työsopimuksen päättyessä, ehkä kahden vuoden kuluttua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisille naisillekkin pitäisi pitää parin viikon kurssit etteivät ehtisi kokoajan nalkuttaa vaan keskittyisivät siivoamiseen ja miehen palvelemiseen, (tarpeiden täyttämiseen)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta nyt kun miehetkin synnyttävät, voidaan mekin jäädä kotiin palvelemaan tietysti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika hyvin yleistetty koko Aasia yhteen lauseeseen. Muistetaan myös, että kaikki suomalaiset ovat juoppoja ja amerikkalaiset ylipainoisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän yrittäjän statuksella herrojen marjoja poimivia meilläkään tarvitse viranomaisten valvoa...voivat oikeesti olla "kotiapulaisina". Aina on ihmetyttänyt, miksi tuollainen "jokamiehenoikeus" "marjanpoimijoiden" tuontiin on virkamiesten ja politikkojen erityissuojeluksessa. Käytäntöä arvostelevat politikot joutuvat netissäkin kaikenlaisen köydenrasvailun kohteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutaman vuoden päästä todellisuutta suomessa, jos Sipilän hallitus saa kaikki tahtonsa läpi!
ps. paitsi Sipilälle tulee seuraavissa vaaleissa lähtö!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tainnu työukolla mennä aivot solmuu liiasta raatamisesta. On hauska katsoa vierestä kuinka joillekin maailma on niin mustavalkoista, sipilän hallitus on paha ja kaikki menee väärin. Tyäukkoilta kun kysyttäisiin niin vallalla olisivat sdp ja vasemmisto jotka nappailisivat lisää velkaa seinästä duunareiden taskuun, sitten 5 vuoden päästä ihmetellään kun pitäisi takaisin alkaa makselemaan että mites tätä velkaa on näin paljon. Keltään ei saa leikata ja kaikille lisää tukia, paitsi poliitikoilta, heiltä pitäisi leikata, kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopeudu, kuuluu jokaisen yhteisössä elävän velvollisuuksiin.
Hyväksy eli luule aina olevasi se parhaiten ymmärtävä.
Älä ole perusänkyrä.
Esitä rakentavia vaihtoehtoja mutta älä luule olevasi palkanmaksajan yläpuolella.

Näillä neuvoilla olet todennäköisesti työelämässä ja veronmaksaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkää dokumentti Suomi-sata kunniaksi suomalaisista piioista ja rengeistä, huutolaisia unohtamatta. Tämän päivän
ökytalojen omistajat ja asujat eivät osaa edes hävetä isiensä ja äitiensä tekoja. Minun äiti on ollut huutolaisena Rääkkylässä 30-
luvulla ja ollut ollut orjana isoissa taloissa, nukkunut hevostallissa ja passannut isäntäväkeä aamusta iltaan ja vuosittain ollut
huutokaupattavana jossa huutaja ei suinkaan ollut maksumiehenä vaan kunta maksoi isoille isännille jos ottivat pikkutytön- tai
pojan "elätettäväksi". Se on ollut niin hävettävää touhua, ettei niistä tämänpäivän lapsille ja nuorille kerrota .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruvetaanko nyt jälkikäteen syyllistämään ja tekemällä tekemään eripuraa ihmisten välille vanhoista asioista, niin kuin nykyään ei riittäisi ongelmia tarpeeksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tällaista sovi unohtaa, muuten samat virheet toistuvat. Onhan se nähty jo thai- poimijoiden kohdalla. Myös työttömien kyykyttäminen lainaa 1800- luvun säännöistä.
Huutolaisia oli Suomessa käytännössä 50- luvulle asti ja senkin jälkeen moni laitosasukki koki vastaavaa kiusaamista. Esim.mielisairaiden oikeusturva oli mitätöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on myös tätä päivää. Huostaanotettuja lapsia ja nuoria sijoitellaan maksua vastaan moniin koteihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan keski- ja länsiosassa, Etelä-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla, Muonio, Pelkosenniemi, Savukoski, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

298 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Minä jäin orvoksi kolmen vanhana. 10-kesäisenä myin käpylehmiä, joilla tienasin sievoisen summan. Pääsin peruskoulusta j... Lue lisää...
Kaikki pystyvät jos ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image