Kotimaa

Mainos

Yrit­tä­jä­jär­jes­tö ei riemastunut lomarahan ulottamisesta kaikille

Kotimaa 28.9.2015 22:24
STT

Hallituksen päätös tehdä lomarahasta lakisääteinen tuo huomattavia lisäkustannuksia järjestäytymättömille pienyrittäjille, sanoo Suomen Yrittäjät. Järjestön tiedotteessa kerrotaan työ- ja elinkeinoministeriön arvioineen, että työehtosopimusten ulkopuolella yksityisellä sektorilla työskentelee 225 000 palkansaajaa, joille lomarahaoikeus nyt tulee.

– Tällaisia palkanmuodostusta entisestään jäykistäviä lakiin perustuvia velvoitteita tulisi välttää, toimitusjohtaja Jussi Järventaus Suomen Yrittäjistä sanoo tiedotteessa.

Hallitus ilmoitti, että samalla kun lomarahasta tehdään lakisääteinen, sitä leikataan 30 prosentilla. Suomen Yrittäjät arvioi, että kokonaisuudessaan hallituksen esitykset parantaisivat kilpailukykyä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hienoa. Yrittäjänä teen jo 6-7 päivää viikossa töitä, ympäri vuoden, jotta saan kaikki työntekijöiden vuosilomat, arkipyhät, sairaslomat (myös lasten sairastamiset) ja äitiyslomapalkat maksettua. Kaikista näistä vapaistakin kertyvät vuosilomat. Nyt sitten lomarahat tulevat kaiken päälle.
Työntekijöille on maksettava todella paljon työstäpoissaoloajalta palkkaa, kaikkine sosiaalikuluineen. On kustannettava ylihinnoiteltu työterveyshuolto ja vakuutuksien kautta työttömyys- ja eläkemaksut.
Nyt kun asiaa tarkemmin mietin, eihän Suomessa enää kannata työllistää ketään muuta kuin itsensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kahdeksan vuosilomaa pois palkasta!! ja eikö ne ole pitkällä työssäolemisella ja jaksamisella nimenomaan ansaittu...olisiko nyt lopultakin aika korjata julkisen sektorin huonommat palkat samalle tasolle kuin yksityisellä puolella on ollut jo pitkään, miten pekkaspäivät???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se, että pieni palveluyrittäjä pakotetaan maksamaan käsityönä tehtävästä työstä (ilmaista) lomarahaa työntekijälleen johtaa mahdollisesti siihen (esim. hiljaisina kesäkuukausina), että yrittäjä jää itse jopa kokonaan ilman palkkaa. Ja lopulta mahdollisesti myös siihen, ettei yrittäjä pystykään enää pitämään työntekijää. Voin sanoa, että tämä lomarahamuutos ei kannusta palkkaamaan yritykseen sitä ensimmäistä työntekijää. Työntekijän palkkaaminen, kun on aina riski muutenkin pienelle palveluyritykselle. Tässä kohtaa on hyvä mainita, että juuri palvelualoilla työskennellään myös iltaisin ja lauantaisin, kun näistä lisistä on myös viimepäivinä huudeltu. Maksaako asiakas mielellään korkeampaa hintaa esim. hiustenleikkuusta iltaisin, lauantaisin ja kesäloma-aikana? Tätä on hyvä miettiä työntekijäpuolella myös. Jostakinhan se raha on yrityksen kassaan tultava, kun työntekijäkulut kasvavat ja muut kulut siinä mukana.

Tämänkin hallituksen tavoitteena oli, että luodaan uusia työpaikkoja ja naisvaltaisille aloille keinona, että raskaudesta työnantajalle aiheutuvia kuluja hyvitettäisiin reilulla parilla tonnilla. Lomarahakorvausmuutoksen toteutuessa voin sanoa, että palveluyrityksissä, joissa palkka tienataan käsillä tehden (kampaaja, kosmetologi, hieroja jne.), niin vuokratuoliyrittäjyys jatkaa vastaisuudessakin kukoistamistaan. Kysyisivät pienyrittäjiltä miten mikäkin "aivoitus" vaikuttaa yrittäjän arjessa, jos uusia työpaikkoja oikeasti halutaan saada yrityksiin luotua. Pienyrittäjä on Suomessa tarpeeksi tiukilla jo valmiiksi; nämä hallituksen kaavailut toisivat mukanaan vain lisää työttömiä naisvaltaisille palvelualoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunta/valtio-sektorin leikkaukset ? Voisi aloittaa niistä lomapäivistä 38 => 30. Nyt kuulee valitusta kunnantyöntekijöiltä kun ei ehdi tehdä kaikkia hommia. Laitetaan 8 työpäivää vuoteen lisää niin helpottaa kummasti työtaakkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo ennen oli lomaa 7 viikkoa ja 3 arkipäivää päälle nyt ei ookkaan muuta kuin lomaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Itsellä juuri tuo tilanne. Töitä ei ehdi tehdä, lomia pitää siirtää seuraavalle kaudelle ja oravanpyörä on valmis. Eläkkeelle jäävien tilalle ei oteta uusia, työt kasautuvat, ilmapiiri kiristyy. En ymmärrä miksi lomien lyhennys ei voisi olla yksi säästökeino.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisen sektorin lomat lyhemmäksi, ei Suomi voi olla 3 kuukautta lomalla. Samat lomaedut kuin yksityisellä 30 pv lomaa vuodessa ja lauantait lasketaan myös!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi ei. Yrittäjät, jotka elävät kädestä suuhun, tämän myötä voivat joutua lopettamaan toimintansa, kun ei ole enää mahdollista suoriutua kaikista työnantajakuluista. Ei hyvä juttu ollenkaan lomarahaoikeuden laajennus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvätuloisena luovun ilomielin osasta lomarahaa, jos se saadaan sillä kaikille.

Ymmärtäkää se, ettei Sipilä ja EK ole yrittäjän asialla, vaan isojen vientiyritysten suuromistajien, kuten A. Herlinin ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähentää työllistämistä näillä aloilla. Tulee isohko palkankorotus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tietenkään riemastu kun yrittäjäjien mielestä pitäis ilmaiseksi työntekijöitä olla...Tämä juuri on haitannut sovun(työntekijöiden etujen vähentämisen) löytymistä tämä yrittäjien omaan napaan tuijotus ja hallituksen selän taakse meneminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus juoksi tässä ay-liikkeen ansaan. Pienyrityksille tulee runsaasti lisäkuluja. Ja pienyrityksissä on puolet yksityisestä alasta töissä. Ei ole siitä alasta vähään aikaan työllistäjäksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turh valittaa, plussalle jäättä. Ihan oikea veto kaikille työntekijöitä riistäville yrittäjille. Kaikki ei tietenkään näin toimi, mutta itsellä on huonoja kokemuksia pienessä firmassa renkinä olosta. Nykyään ei onneksi tarvi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

83
Nuorten määrä psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa on kasvanut rajusti – "Tilanne on hälyttävä ja akuutti"
67
Oulun kaupungintalon remontti laajenee – ongelmia rakenteissa, työntekijät väistötiloihin vuodeksi
51
Oulun raviradan katsomorakennuksessa tuhoisa palo, vahingot merkittäviä – katso video ja kuvia
42
Oulu uudistaa strategiaansa: Skandinavian pääkaupunki vaihdetaan valovoimaisuuteen, vahvuuksina elävät alueet ja kylät
23
Ilves pötkötteli keskellä päivää pihakuusen katveessa Kastellissa ja lähti sitten astelemaan keskustan suuntaan – "Komia otus"
21
Kaksi henkilöautoa törmäsi suteen Limingan ja Revonlahden välillä
20
Arkkiatri ei yllättynyt nuorten hoitotarpeen rajusta kasvusta – "Kouluihin tarvitaan lisää yhdessä tekemistä ja taideterapiaa"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lapsella kaksi äitiä ?

279 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

suvi linden sopeutumis eläke

Tavalliselle työttömälle pelkkä toiminimifirman olemassaolo riittää perusteksi evätä työttömyyskorvaus. Eikö kansanedust... Lue lisää...
Tyhjä Jouko

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.2.

Naapurit

20.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image