Kotimaa

Yli kahdella kolmesta ongelmia muistin kanssa

Kotimaa 19.9.2012 11:58 | Päivitetty 19.9.2012 12:34
STT,

Muistin heikkeneminen huolestuttaa suomalaisia, mutta harva pyrkii ehkäisemään muistisairauksia.

Muistiliiton ja Actavis-lääkeyrityksen kyselyn mukaan yli kaksi kolmesta on huomannut ongelmia muistinsa kanssa. Lähes yhtä moni on huolissaan muistinsa toiminnasta.

Harva kuitenkaan pyrkii torjumaan muistisairauksia, vaikka niitä voi ehkäistä esimerkiksi ruokavaliolla. Vain 9 prosenttia vastaajista kertoi muistisairauksien riskin kuuluvan kolmen eniten ruokailutottumuksiinsa vaikuttavan asian joukkoon.

Muistioireita ehkäisevä ruokavalio sisältää muun muassa kalaa, marjoja, hedelmiä, kasviksia, yrttejä ja kahvia. Vitamiineista erityisesti B12 vaikuttaa muistin toimintaan. Myös liikunnalla ja aktiivisella ajatustyöllä on suotuisia vaikutuksia.

– Myös lääkkeiden ennaltaehkäisevää vaikutusta on tutkittu, mutta niillä ei ole huomattu selkeää suojaavaa vaikutusta, sanoo asiantuntijalääkäri Tiia Ngandu Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Muistisairauksiin sairastuu keskimäärin 36 suomalaista päivässä.

Kaufmann Agencyn tekemään nettikyselyyn vastasi huhti-elokuussa noin 850 ihmistä.
 

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Yhdeksän kymmenestä haluaisi unohtaa molemmat vanhasen hallitukset ja niitten ajan. Loput 10% ovat jo unohtaneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alappa kertomaan lääkärille että muistisi on heikentynyt. Kohta olet psykologisessa arvioinnissa, josta sinulle kerrotaan että sinusta löytyi oireita vaikka mistä ja asia jää auki resurssien puuttumisen vuoksi. Selitteleppä sitten sellaisia papereita vakuutusyhtiöille...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun asiantuntija ensin määrittelisi mitä tarkoittaa muistilla ja sen, minkä asian muistamisella on tässä yhteydessä merkitystä ja ongelmia. Eli me puhumme oikeastaan henkisestä toimintakyvystä emmekä muistista ja muistamisesta sen kaikissa muodoissa. Muisti on mm. hajuja, värejä, tunteita, tapahtumia, nimiä ja käsitteitä, totuuksia ja valheita eli kaikkea mahdollista opittua. Muisti on käsitteenä liian vaikea ja laaja eikä kuvaa ongelmaa. Ja tottakai liikunta ja terveellinen ruoka ovat hyväksi niin mielelle kuin keholle. Monia kuormittaa epäedullisten asioiden muistaminen ja niiden varassa ajattelu, eikä mm. viikonpäivien muistamisella ole välttämättä mitään arvoa. Parempi termi auttaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ei oikein kyllä omakohtaiset kokemukset korreloi tämän kanssa. Itse olen _toistuvasti_ ilmaissut neurologilleni siitä että muistini on huonontunut aivan järkyttävästi viimeisen 3v aikana, ilmeisesti lääkitykseni takia. Neurologit ovat vähätelleet ongelmaani ja kuitanneet sen tyyliin "no mut semmoista se on kun tulee vanhaksi". Olen siis 30 vuotias ja mielestäni se EI ole normaalia.

Apua en saa vaikka sitä jatkuvasti pyydän. Onkohan tätä puolta asiasta edes otettu huomioon tätä uutista tehdessä, vai onko tämä vaan tätä yleistä mutuilua...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on mennyt muisti työstressistä, mutta myös vauvojen kanssa valvotuista öistä. Nyky-yhteiskunta on niin kiireinen, että ei ehdi aivoja nollaamaan ja unta on liian vähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihmeen tynkäjuttu tämä on? Millaisilla ruokatottumuksilla se muisti voisi korjaantua? Onko tutkimukseen jotain lähdettä mitä voisi mennä katsomaan? Minkälaisia muistiongelmia? Onko jotain muita tapoja jolla voisi ehkäistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, jos lähes olematon muisti hiukan vielä heikkenee niin onkos tuossa ongelmaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

204 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.6.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image